Πυροσβεστική: Πάνω από 3.800 δασικές πυρκαγιές φέτος από Μάιο

Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2022 18:09
UPD:18:18
REUTERS/GIORGOS MOUTAFIS
A- A A+

Περισσότερες από 3.800 δασικές πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί στη χώρα από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου (1/5/2022) έως σήμερα, εκ των οποίων οι 361 την τελευταία εβδομάδα και οι 46 το τελευταίο 24ωρο, όπως ενημέρωσε νωρίτερα η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, ανθυποπυραγός Ραφαέλα Τζίμα.

Οι περισσότερες από αυτές αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο.

Ταυτόχρονα, την τελευταία εβδομάδα το Πυροσβεστικό Σώμα κλήθηκε να επέμβει σε 782 αστικές πυρκαγιές και 493 παροχές βοήθειας.

Για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε βραδινές ώρες της Δευτέρας στο Πετρωτό Δομοκού Φθιώτιδας, έγινε γνωστό πως είναι πλέον οριοθετημένη.

Έχει οριοθετηθεί και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τετάρτη στις 10:48 σε δασική έκταση στον Ασκό Ζακύνθου. Στο σημείο επιχειρούν 30 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και  11 οχήματα, ενώ επιχείρησαν και πέντε αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο. Στις 12:13 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Μεγάλα Αλώνια προς ασφαλή κατεύθυνση. Σύμφωνα με την κ. Τζίμα, «με τις συντονισμένες προσπάθειες όλων των δυνάμεων, η πυρκαγιά δεν απείλησε τον οικισμό». Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν και υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Την ίδια ώρα, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα, λίγο μετά τις 11:00, σε δασική έκταση στην τοπική κοινότητα Ορεινής του δήμου Σερρών, έχει ελεγχθεί και για πλήρη κατάσβεση επιχειρούν 32 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 10 οχήματα. Για αεροπυρόσβεση επιχείρησε ένα ελικόπτερο.

Στο μεταξύ, ελέγχθηκε άμεσα, σε λιγότερο από μία ώρα, από επίγειες κι εναέριες δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 11:43 σε χαμηλή βλάστηση στην Αγία Μαρίνα Κορωπίου Αττικής.

Τέλος, σε ύφεση είναι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 14:14 στη Σπιάντζα Ηλείας. Στο σημείο επιχειρούν 41 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 15 οχήματα κι ένα ελικόπτερο, συνδράμουν και υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Για αύριο, Πέμπτη, αναμένεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Κύθηρα, Εύβοια, Πελοπόννησο, Βοιωτία, Έβρο, Κρήτη και Αιγαίο.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή