Skip to main content

Στο «κόκκινο» έκλεισε η Wall

REUTERS/Brendan McDermid

Το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 1,6% στο πρώτο τρίμηνο του έτους

Η Wall Street αποσυντονίστηκε από τα στοιχεία που έδειξαν αυτό ακριβώς που δεν ήθελαν να ακούσουν οι επενδυτές: απότομη επιβράδυνση της μεγαλύτερης οικονομίας το πλανήτη και επίμονα υψηλές πληθωριστικές πιέσεις.

Ως εκ τούτου, και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street έκλεισαν στο «κόκκινο» στη σημερινή συνεδρίαση. O Dow Jones υποχώρησε 375,12 μονάδες ή 0,98% στις 38.085,80 μονάδες, υπό το βάρος των απωλειών της Caterpillar και της ΙΒΜ. O S&P 500 έκλεισε με πτώση 0,46%, στις 5.048,42 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 0,64% στις 15.611,76 μονάδες.

Το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 1,6% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι προβλέψεων για 2,4% αλλά και μετά τον εντυπωσιακό ρυθμό του 3,4% στο τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Ωστόσο, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 3,7% – εξαιρουμένων των τιμών τροφίμων και ενέργειας – στο πρώτο τρίμηνο, πολύ περισσότερο από 1,8% του προηγούμενου τριμήνου.

Τα στοιχεία αυτά προκάλεσαν ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός θέτοντας υπό αμφισβήτηση το σενάριο για μείωση των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ σε άμεσο χρονικό διάστημα. Εάν συνεχιστεί η τάση αυτή, τότε μπορεί να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον στασιμοπληθωρισμού – με επιβραδυνόμενη ανάπτυξη και υψηλό πληθωρισμό, προκαλώντας πονοκέφαλο στους διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έφθασε στο 4,75%, σε νέο υψηλό για το 2024, καθώς τα σημερινά στοιχεία αναζωπυρώνουν το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού, δημιουργώντας μεγαλύτερη αβεβαιότητα ως προς τις επόμενες κινήσεις της Fed.

Με τα σημερινά δεδομένα, απομακρύνεται πλέον το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ στις συνεδριάσεις του Ιουνίου και Ιουλίου και το βασισκό σενάριο πλέον είναι μία μείωση για φέτος, σύμφωνα με τα προθεσμιακά συμβόλαια στην αγορά του Σικάγο.

Για το λόγο αυτό, αναλυτές της Independent Advisor Alliance αναφέρουν ότι τα αυριανά στοιχεία της Fed για το δείκτη ατομικών καταναλωτικών δαπανών αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα.

Τα κατώτερα του αναμενομένου στοιχεία για το ΑΕΠ ήρθαν να προστεθούν στις νέες πιέσεις που δημιουργούν οι χαμηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης στον κλάδο τεχνολογίας.

Η μετοχή της Meta βούλιαξε 10,5%, καθώς η εταιρεία έδωσε μία πολύ αδύναμη κατευθυντήρια γραμμή για τα έσοδα δεύτερου τριμήνου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση για τη μετοχή της από τον Οκτώβριο του 2022.

Επίσης, η μετοχή της ΙΒΜ υποχώρησε 8,3% αφού δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των αναλυτών όσον αφορά στα έσοδα πρώτου τριμήνου.

«Η προσοχή είναι στραμμένη στην τεχνητή νοημοσύνη τους τελευταίους εννέα μήνες και η αποτυχία της Meta να πιάσει τις προβλέψεις για τον ρυθμό αύξησης των εσόδων της στο πρώτο τρίμηνο εγείρει ερωτηματικά για το εάν η τεχνολογία αυτή μπορεί να αποδώσει κέρδη τόσο γρήγορα όσο είχαν πιστέψει οι επενδυτές», αναφέρει ο Τιερί Γουίζμαν, στρατηγικός αναλυτής της Macquarie.