Παιδικά Χωριά SOS: Καταγγελίες για βία και σεξουαλική κακοποίηση παιδιών σε Ασία και Αφρική

Και σκάνδαλα κακοδιαχείρισης σε 20 δομές από το 1990
Πέμπτη, 06 Μαΐου 2021 21:10
UPD:21:17
REUTERS/MIKE HUTCHINGS
A- A A+

Η διεθνής ΜΚΟ Παιδικά Χωριά SOS ανακοίνωσε σήμερα ότι ερευνά περιπτώσεις βίας, κυρίως σεξουαλικής βίας, και οικονομικής απάτης, που διαπράχθηκαν από τη δεκαετία του 1990 σε περίπου 20 δομές της.

Η γενική διευθύντρια Ελίζαμπετ Χάουζερ αποκάλυψε «περιπτώσεις σοβαρής παραβίασης της προστασίας των παιδιών και κακοδιαχείρισης σε ορισμένες χώρες της Αφρικής και της Ασίας», σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την έδρα της ΜΚΟ στη Βιέννη, δηλώνοντας συγκλονισμένη.

«Υπάρχουν εμφανείς αδυναμίες στην οργάνωσή μας και κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες διευθυντικά στελέχη των Παιδικών Χωριών SOS γνώριζαν ορισμένα περιστατικά αλλά δεν ανέλαβαν δράση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο με την οποία επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, έχουν αναφερθεί σεξουαλικές κακοποιήσεις, ενώ οι «καταγγέλλοντες παραμερίστηκαν και ο λόγος των ανηλίκων αμφισβητήθηκε».

Όσον αφορά την ακατάλληλη διαχείριση πόρων, η διευθύντρια αναφέρθηκε σε προσκλήσεις υποβολής προσφορών για έργα στα οποία επελέγησαν συγγενείς διευθυντικών στελεχών των Παιδικών Χωριών SOS.

Η ΜΚΟ, η οποία ξεκίνησε μια αρχική εσωτερική εξέταση πριν από τρία χρόνια και διέταξε περαιτέρω διερεύνηση τον Νοέμβριο του 2020, έχει συγκροτήσει μια ανεξάρτητη επιτροπή με σκοπό να ρίξει φως στα συμβάντα αυτά μέχρι το τέλος του 2022. Προτίθεται να αποζημιώσει τα θύματα, των οποίων ο αριθμός δεν έχει διευκρινιστεί, «με τη βοήθεια ενός ταμείου αρκετών εκατομμυρίων ευρώ».

Η συγκεκριμένη ΜΚΟ ιδρύθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στην Αυστρία. Το πρώτο Παιδικό Χωριό SOS ιδρύθηκε από τον Χέρμαν Γκμάινερ, το 1949 στο Ιμστ, του Τυρόλο. Ως άνθρωπος είχε δεσμευτεί να βοηθάει παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη – παιδιά που είχαν χάσει τα σπίτια τους, την ασφάλεια τους και τις οικογένειές τους σαν αποτέλεσμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα, με την υποστήριξη πολλών χορηγών και συνεργατών, το SOS-KDI έχει αναπτυχθεί προκειμένου να βοηθάει παιδιά σε όλο τον κόσμο και είναι παρόν σε 137 χώρες (και στην Ελλάδα) όπου διαχειρίζεται περίπου 550 φιλανθρωπικές δομές και απασχολεί 40.000 εργαζόμενους, ενώ αναλαμβάνει τη φροντίδα 1,2 εκατομμυρίου ορφανών ή παιδιών που βρίσκονται σε ανάγκη σε όλο τον κόσμο.

Το 2014, η ΜΚΟ είχε βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με κατηγορίες κακοποίησης παιδιών στην Αυστρία, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου από τη δεκαετία του 1950 έως τη δεκαετία του 1990.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή