Κ. Μητσοτάκης-δευτερολογία: Ο Πολάκης ήταν απών αλλά το πνεύμα του εδώ

Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2020 16:31
UPD:18:32
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Με «πυρά» κατά του προηγούμενου ομιλητή, του επικεφαλής του ΜεΡΑ 25 Γιάνη Βαρουφάκη, ξεκίνησε τη δευτερολογία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι τον βαραίνουν ευθύνες για το τρίτο μνημόνιο και το κλείσιμο των τραπεζών.

«Δεν ήταν ούτε εικόνα, ούτε λεξιλόγιο αυτό κ. Βαρουφάκη» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε: «Δεν ξεχάσαμε τις ευθύνες σας για την κατάσταση που οδηγήσατε τις τράπεζες, το "αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες" και την ίδια ώρα έκλαιγαν οι συνταξιούχοι, ούτε όταν φωτογραφιζόσασταν σε life style περιοδικά».

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε και στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι «διένειμε το κείμενο της ομιλίας του πριν με ακούσει».

HELLENIC PARLIAMENT TV

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε πως «είναι ενδιαφέρον ότι στην πρώτη σελίδα ξεκινάτε για το πόσο αυτάρεσκος ήμουν στην ομιλία μου. Τα γράψατε πριν με ακούσετε. Δεν εκφώνησα την ομιλία που θα πω, και εσείς είχατε μοιράσατε την ομιλία σας στους δημοσιογράφους. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά κ.Τσίπρα;» διερωτήθηκε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αντιπαράθεση για τις κλίνες ΜΕΘ από δωρεά της Βουλής στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και στάθηκε στην ανάρτηση του Παύλου Πολάκη σε βάρος του Κώστα Τασούλα για το θέμα, ενώ επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα, κατηγορώντας τον για «Πολακισμό».

«Δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστο το ότι υπήρξε αντιπαράθεση για το πόσες ΜΕΘ λειτουργούν στο "Σωτηρία". Είπατε κ. Τσίπρα ότι λειτουργούν εννέα, ενώ εμείς ξέρουμε από την ενημέρωση που είχαμε από τον διοικητή του νοσοκομείου ότι λειτουργούν όλες. Αυτό μετέφερε ο πρόεδρος της Βουλής. Μετά ο κ. Πολάκης με ένα χυδαίο υβρεολόγιο επιτέθηκε κατά του προέδρου της Βουλής ότι είναι ψεύτης. Ή η πληροφόρηση που έχουμε δεν είναι ακριβής, οπότε θα απομακρυνθεί ο διοικητής, ή ο Πολακης λέει ψέματα και πρέπει να τον απομακρύνετε για τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται» είπε ο πρωθυπουργός.

Για τον τρόπο έκφρασης του κ. Πολάκη σημείωσε πως «το πρόβλημα δεν είναι ο κ. Πολάκης. Το πρόβλημα είναι ο "Πολακισμός", ένα μείγμα ειρωνείας αλαζονείας, ψευτομαγκιάς ψεμάτων και ανορθολογισμού».

Απευθυνόμενος εκ νέου στον κ. Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Αυτό σημαίνει "Πολακισμός", μόνο που ούτε εσείς μπορείτε να αποστείτε, γιατί κι εσείς έχετε τέτοια χαρακτηριστικά. Ο Πολακης ήταν απών, αλλά το πνεύμα του ήταν εδώ» είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για ανεπάρκεια, κι αναρωτήθηκε εάν «έχετε την αίσθηση ότι έχετε πολιτικό κεφάλαιο να καταναλώσετε χρησιμοποιώντας αυτόν τον λόγο;». «Δεν είστε πια ο φέρελπις πολιτικός, αλλά είστε ο αποτυχημένος τέως πρωθυπουργός, και αυτό είναι η κρίση του λαού» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ανέφερε ακόμη ότι είχε ζητήσει να μην χρησιμοποιηθούν οι θάνατοι από τον κορωνοϊό ως επιχείρημα στις ομιλίες, αλλά, όπως είπε, κάτι τέτοιο δεν έγινε. Προς τούτο κατέθεσε στοιχεία για τα κρούσματα και τους θανάτους στην Ευρώπη το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα οποία στην Ελλάδα υπήρξαν 43 νεκροί, στην Πορτογαλία 82 στο Βέλγιο 345 και στην Ιταλία 623.

«Υπάρχει μια σκληρή στατιστική, που είναι αδυσώπητη, δυστυχώς. Μιλάμε για αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Δεύτερος δείκτης είναι αυτός της επιπλέον θνησιμότητας, δηλαδή πόσοι παραπάνω άνθρωποι πεθαίνουν από αυτούς που θα περίμενε κανείς να χάσουν φυσιολογικά τη ζωή τους. Σταματήστε να σπεκουλάρετε σε αυτούς τους αριθμούς και να παρουσιάζετε μια εικόνα για την πατρίδα μας η οποία δεν είναι πραγματική. Έχετε δικαίωμα να έχετε την άποψή σας, όχι όμως να αμφισβητείτε τα επίσημα δεδομένα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Πράγματι, θα θέλαμε να κάνουμε περισσότερα τεστ» συνέχισε, «είμαστε η πρώτη χώρα που προμηθεύθηκε rapid test αξιόπιστα. Όσα ζητάτε, είναι πράγματα που γίνονται ήδη. Πιστεύετε ότι ο κόσμος θα πιστέψει εσάς κι όχι τους γιατρούς;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Χαρακτήρισε «θαύμα που δούλεψε το Δημόσιο με τέτοιους ρυθμούς με τη δωρεά της Βουλής στο "Σωτηρία" και σε τρεις μήνες ολοκληρώθηκε» και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει ατελείωτος αριθμός εντατικολόγων για να στελεχώσουν αυτές τις εντατικές».

Απευθυνόμενος στον πρώην υπουργό Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθό, τον ρώτησε «εάν επί των δικών σας ημερών υπήρχαν ασθενείς που δεν έβρισκαν κρεβάτι; Με ένα ναι ή με ένα όχι, απαντήστε. Βεβαίως και υπήρχαν και γινόταν όπως γινόταν πάντα επειδή υπήρχε έλλειμμα κρεβατιών εντατικών» είπε και σημείωσε: «Ρωτήστε τον κ. Ξανθό, κ. Τσίπρα. Υπάρχει μια ευρωπαϊκή χώρα που να μην έχει αναστείλει μη επείγοντα χειρουργεία; Μία, πέστε μου. Πώς κατηγορείτε την κυβέρνηση γι’ αυτό που συμβαίνει σε όλον τον κόσμο; Ρωτήστε τον κ. Ξανθό κ. Τσίπρα εάν υπάρχει χώρα που δεν ανεστάλησαν μη επείγοντα χειρουργεία» είπε.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «συμβαίνει να χάνουν τη ζωή τους στις εντατικές ασθενείς, πάντα συνέβαινε» και εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει επειδή «υπάρχουν περιπτώσεις που οι γιατροί σε συνεννόηση με τις οικογένειες των ασθενών αποφασίζουν να μη διασωληνωθεί για να μην υποφέρει άλλο. Αυτό γίνεται σε όλα τα κράτη του κόσμου. Όχι επειδή δεν υπάρχουν εντατικές» είπε.

«Η απαγόρευση της πορείας για το Πολυτεχνείο θα ισχύσει για όλους»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λέγοντας πως έγινε προσπάθεια να προστεθούν λεωφορεία στο σύστημα συγκοινωνιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

«Δεν χρειάζεται να περιγράψω την κατάσταση που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Παπάς, πατέρας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, παρέδωσε έναν ΟΑΣΘ διαλυμένο. Προσθέσαμε λεωφορεία με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα, και προφανώς διαγωνισμούς που είχαν απορριφθεί ως παράνομοι από τις αρμόδιες αρχές. Δεν φαντάζομαι να θέλατε να τους αποδεχθούμε και να παρανομήσουμε» σημείωσε.

Είπε επίσης ότι υπάρχουν μελέτες - ανέφερε κάποιες που έγιναν στο εξωτερικό - που λένε ότι τα Μέσα Μεταφοράς δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στη διασπορά του ιού, και συμπλήρωσε πως στο θέμα των συγκοινωνιών προχωρούν οι διαγωνισμοί και οι προσλήψεις. Ο κ. Μητσοτάκης στηλίτευσε το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μνημόνευσε - όπως είπε - σε κείμενο απολογισμού του για τα πεπραγμένα ως κυβέρνηση την πολιτική για τα Μέσα Μεταφοράς και τις Εντατικές.

«Εάν το εργο σας στα ΜΜΜ ήταν τόσο πετυχημένο, θα το αναδεικνύατε. Σε κείμενο απολογισμού του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε ούτε μία παράγραφος, ούτε μία πρόταση για τα ΜΜΜ και τις Εντατικές. Δεν είχατε τίποτα να πείτε, γιατί δεν κάνατε τίποτα» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με την επέτειο του Πολυτεχνείου, ξεκαθάρισε ότι η απαγόρευση της πορείας θα ισχύσει για όλους. Επιτέθηκε δε στον Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας «αντιπαρέρχομαι τις σαχλαμάρες του κ. Βαρουφάκη ότι είναι ταυτισμένο στο ακροδεξιό μας DNA». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «και στο Πολυτεχνείο υπήρχαν πολίτες όλων των παρατάξεων, αλλά κάποιοι έχτισαν καριέρες, και κάποιοι με σεμνότητα το κράτησαν για τον εαυτό τους και δεν έχτισαν καριέρα, με το να το θυμούνται όταν τους βολεύει. Να τελειώνουμε με αυτά τα ιδεολογικά άβατα. Τα είπα για την Αντίσταση, θα τα ακούσετε για το Πολυτεχνείο».

Τέλος αναφέρθηκε στα περί «υπεύθυνης υπακοής» που είπε ο κ.Βαρουφάκης, κι απευθυνόμενος σε αυτόν είπε, σκωπτικά «με τη δημιουργική ασάφεια πάει παρέα». «Δεν είστε ο Μαχάτμα Γκάντι που μίλησε γι’ αυτά. Υπάρχει πράγματι αυτή η έννοια, μόνο που χρησιμοποιήθηκε σε άλλες εποχές, και σε αντίσταση σε καθεστώτα ανελεύθερα μη δημοκρατικά».

Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του απευθυνόμενος στους κ.κ. Κουτσούμπα και Βαρουφάκη, τονίζοντας πως οι νόμοι θα ισχύσουν και γι’ αυτούς. «Επειδή εδώ υπάρχει δημοκρατία και οι νόμοι ισχύουν για όλους, ενημερώνω τους κυρίους ότι δεν εξαιρούνται από τη συνολική εφαρμογή των νόμων. Ό,τι ισχύει για κάθε Έλληνα πολίτη, ισχύει και για το ΚΚΕ και για τον κ. Βαρουφάκη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή