Το παγκόσμιο σχέδιο για τη μεταφορά του εμβολίου για τον Covid - Θα χρειαστούν 8.000 αεροπλάνα

Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020 09:55
UPD:12:36
REUTERS/JOHN SIBLEY

Φωτογραφία αρχείου

A- A A+

Για την προσέγγιση και των 7,8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη με ένα εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό θα απαιτηθεί μια παγκόσμια ανύψωση του τομέα της αεροπορίας καλύπτοντας την χωρητικότητα 8.000 αεροσκαφών Boeing Co. 747, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών.

Η εκτίμηση της χωρητικότητας προϋποθέτει ότι ένα πρόγραμμα εμβολιασμού θα απαιτούσε μόνο μία δόση, ενώ οι θεραπείες πολλαπλών συνεδριών θα προσέθεταν στη ζήτηση, όπως δήλωσε ο Glyn Hughes, επικεφαλής φορτίου του κλάδου, σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.

«Το λεγόμενο Airlift είναι η σωστή ορολογία εδώ», είπε ο Hughes και συμπλήρωσε πως «γνωρίζουμε καλά τις διαδικασίες. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τα κλιμακώσουμε μέχρι το μέγεθος που θα χρειαστεί για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού».

Ορισμένα αεροπλάνα μπορεί να μην είναι κατάλληλα εάν τα εμβόλια απαιτούν το τυπικό εύρος θερμοκρασίας από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου για τη μεταφορά ναρκωτικών, υποστήριξε ο ίδιος, ενώ τόνισε ότι «οι παγωμένες αποστολές αποκλείουν ακόμη περισσότερα αεροσκάφη». Η IATA (Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών) συνεργάζεται με αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια, παγκόσμιους οργανισμούς υγείας και φαρμακευτικές εταιρείες για να συνενώσει σχέδια για ένα πρόγραμμα διανομής, χαρακτηρίζοντάς το ως τη «μεγαλύτερη πρόκληση για μία μόνο μεταφορά στον κλάδο».

Το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης της Fraport AG αξιολογεί τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να βοηθήσει, ενώ η Air France-KLM μελετά τρόπους μεγιστοποίησης του δικτύου της στην Αφρική, όπως επίσης δήλωσε ο Hughes. Ιδιαίτερα κρίσιμες θα είναι οι πτήσεις προς αυτήν την ήπειρο, καθώς επίσης και προς τη Λατινική Αμερική και τμήματα της Νοτιοανατολικής Ασίας, που δεν διαθέτουν δυνατότητες παραγωγής εμβολίων.

Η διανομή ενός εμβολίου στην Αφρική θα ήταν «αδύνατη» αυτή τη στιγμή, ανέφερε ο επικεφαλής φορτίου του κλάδου, δεδομένης της έλλειψης χωρητικότητας, σε συνδυασμό με το μέγεθος της περιοχής, της λεπτής υποδομής επιφανειακών μεταφορών και της πολυπλοκότητας της διέλευσης των συνόρων. Οι αποστολές θα πρέπει να προγραμματιστούν με «σχεδόν στρατιωτική ακρίβεια» και θα απαιτήσουν δροσερές εγκαταστάσεις σε ένα δίκτυο σταθμών όπου τα φάρμακα θα μπορούν να αποθηκευτούν μεταξύ πτήσεων στο δρόμο προς την τοπική διανομή. Υπάρχουν έως και 250 διαφορετικά προγράμματα εμβολίων υπό ανάπτυξη, είπε ο ίδιος επικαλούμενος τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ και άλλες κυβερνήσεις έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια για να αναπτύξουν έναν ταχύτερο ρυθμό και περισσότερα από δύο δωδεκάδες εμβόλια δοκιμάζονται τώρα σε εθελοντές λιγότερο από ένα χρόνο μετά την πρώτη ανακάλυψη του κορωνοϊού, ενώ την ίδια στιγμή ντεκα υποψήφιοι βρίσκονται στο στάδιο των τελικών δοκιμών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή