Γαλλία: Ένοχος ο Φιγιόν και η σύζυγός του για το «Penelope Gate»

Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020 15:08
UPD:16:09
REUTERS/GONZALO FUENTES
A- A A+

Ένοχοι κρίθηκαν από τη γαλλική δικαιοσύνη ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν και η σύζυγός του Πενέλοπε για το σκάνδαλο «Penelope Gate».

Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορήθηκε ότι πλήρωσε τη σύζυγό του εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για εργασία που φέρεται να μην έκανε ποτέ όταν εργαζόταν ως βοηθός του. Παράλληλα κατέβαλε χρήματα σε δύο από τα παιδιά τους για αντίστοιχες υπηρεσίες στη Γερουσία.

Ο Φιγιόν καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 5 ετών, τα δύο από τα οποία χωρίς αναστολή. Το δικαστήριο του Παρισιού, που εξέδωσε την απόφαση, συνδύασε την καταδίκη αυτή με ένα πρόστιμο 375.000 ευρώ, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα μπορεί να εκλεγεί σε αιρετό αξίωμα για δέκα χρόνια.

Η σύζυγός του, η Πενέλοπι Φιγιόν, καταδικάσθηκε από την πλευρά της σε φυλάκιση 3 ετών με αναστολή. Της επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 375.000 ευρώ ενώ δεν θα μπορεί να εκλεγεί σε αιρετό αξίωμα για δύο χρόνια.

Το ζεύγος Φιγιόν και ο συγκατηγορούμενός του, ο Μαρκ Ζουλό, πρώην αναπληρωματικός του Φρανσουά Φιγιόν στην περιφέρεια Σαρτ, καταδικάσθηκαν εξάλλου να επιστρέψουν στο γαλλικό κοινοβούλιο πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ.

Ο συνήγορος των Φιγιόν, ο Αντονέν Λεβί, δήλωσε πως θα καταθέσει έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης. Ο δικηγόρος υποστήριξε πως η καταδίκη είναι άδικη και πως υπήρξε μια συνωμοσία εναντίον του ζεύγους, ενώ υποσχέθηκε πως θα υπάρξει νέα δίκη.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε τον Ιανουάριο του 2017 και έπληξε ανεπανόρθωτα την προεκλογική του προσπάθεια, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή