Κ. Χατζηδάκης: Σε Προεδρικό Διάταγμα το ύψος νεόδμητων κτηρίων στην περιοχή της Ακρόπολης

Παρασκευή, 24 Απριλίου 2020 15:20
UPD:15:21
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Με Προεδρικό Διάταγμα θα καθοριστεί το ύψος των νεόδμητων κτηρίων στην περιοχή της Ακρόπολης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», ενημέρωσε πως «θα βγάλουμε ένα Προεδρικό Διάταγμα και εδώ θα δώσουμε τον λόγο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως ζητούν οι κάτοικοι, όπως ζητούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις».

«Η Ακρόπολη είναι η ψυχή μας» είπε ο υπουργός, ο οποίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παρέπεμψε αρχικά στη σχετική απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), «το οποίο είπε - και αυτό είναι από τις λίγες φορές που γίνεται στην Ελλάδα - "Κύριοι εδώ θα γκρεμίσετε δύο ορόφους"» και σχολίασε πως «αυτό δεν το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Όλο αυτό το ανέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, που κουνάει το δάχτυλο. Αυτό το κάνουμε εμείς, το υπουργείο Πολιτισμού, επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη» σημείωσε ο ΥΠΕΝ.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «οι όροφοι θα γκρεμιστούν. Τελεία. Από εκεί και πέρα, το ΥΠΕΝ είναι σε συζήτηση με το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Τουρισμού κι έχουμε καταλήξει σε ένα πλαίσιο. Θα βγάλουμε ένα Προεδρικό Διάταγμα, δεν θέλω να προκαταλάβω το ΣτΕ, αλλά προφανώς το ύψος θα είναι αρκετά κάτω από το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος με βάση τον οικοδομικό κανονισμό. Δηλαδή, όπως έγινε και στην περίπτωση του ξενοδοχείου, εξίσου ικανοποιητική για τις ευαισθησίες μας, των Ελλήνων και των Αθηναίων, θα είναι και η ρύθμιση σε σχέση με το ύψος των κτηρίων».

Για τη ΔΕΗ

Σε σχέση με τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ για το έτος 2019, ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε πως από τα μεγέθη του τελευταίου τριμήνου του 2019 φαίνεται ότι αλλάζουν τα πράγματα, λόγω των μέτρων που ελήφθησαν πέρυσι το καλοκαίρι. «Η ΔΕΗ που …δεν είχε πρόβλημα - και ήταν αποκύημα της φαντασίας μου ότι είχε πρόβλημα! - "μπήκε μέσα" πέρυσι 1,6 δισ. ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ που τα είχε κάνει όλα τέλεια!» ανέφερε ο υπουργός και προσέθεσε: «Μπήκε η ΔΕΗ σε έναν δρόμο, δεν σημαίνει ότι "πετάει", και γι' αυτό είμαστε προσεκτικοί, αλλά πάντως βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση».

Για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας με το σχετικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι μειώνει δραστικά τον χρόνο των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, από 6-8 χρόνια, σε 100-150 μέρες, πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικαίου και με σεβασμό του περιβάλλοντος. «Ακολουθούμε τον δρόμο άλλων ευρωπαϊκών κρατών, που τα καταφέρνουν μια χαρά και στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προσέλκυση επενδύσεων» υπογράμμισε ο υπουργός.

Οι περιοχές Natura

Για τις περιοχές Natura σημείωσε ότι τον τελικό λόγο θα έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς θα υπάρχουν 24 διαχειριστικά σχέδια σε όλη τη χώρα και για κάθε διαχειριστικό σχέδιο θα υπάρχει ένα Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα έχει την σφραγίδα, την έγκριση, την αποδοχή του ΣτΕ».

O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε πως θα υπάρξουν παρεμβάσεις και στους δασικούς χάρτες, «για να τελειώσει η ομηρία 170.000 νοικοκυριών που έχουν κάνει ενστάσεις στην πρόχειρη εκπόνηση των δασικών χαρτών, γιατί το Δημόσιο, ενώ έχει δώσει στο παρελθόν π.χ. χωράφια σε πρόσφυγες με αναδασμούς, έρχεται σήμερα, μετά από 50-100 χρόνια και λέει ότι αυτά δεν είναι χωράφια, αλλά δάσος! Όλα αυτά τα ρυθμίζουμε με σεβασμό στο Σύνταγμα και στην κοινή λογική».

Τέλος, προβλέπεται ότι δεν θα εκδίδονται οικοδομικές άδειες αν δεν έχει ληφθεί μέριμνα προηγουμένως για τη διαχείριση των μπάζων, ενώ επεκτείνεται το περιβαλλοντικό τέλος σε όλες τις πλαστικές σακούλες, ανεξαρτήτως πάχους.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή