Κουκάκι: Μετατροπή των κατηγοριών σε κακούργημα ζητούν οι αστυνομικοί

Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020 12:51
UPD:14:48
Ελληνική Αστυνομία
A- A A+

Τη μετατροπή των κατηγοριών από πλημμέλημα σε κακούργημα για τους συλληφθέντες στις καταλήψεις στο Κουκάκι ζητούν από τον Άρειο Πάγο οι αστυνομικοί.

Πριν από λίγο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μετέβησαν εκπρόσωποι της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων και υπέβαλαν αρμοδίως στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, αίτημα-υπόμνημα με το οποίο ζητούν την μετατροπή των κατηγοριών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν, τυποποιείται το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας ή της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης.

Παράλληλα, ζήτησαν να ελεγχθούν πειθαρχικά από τα αρμόδια θεσμικά όργανα οι εισαγγελείς οι οποίοι άσκησαν τις ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην αίτησή τους οι συνδικαλιστές αστυνομικοί κάνουν λόγο για άμεσο δόλο και ανθρωποκτόνο πρόθεση των καταληψιών, των οποίων οι ενέργειες «ήταν απολύτως συντονισμένες και προσχεδιασμένες».

Όπως αναφέρουν, «αποδεικνύεται από τις ληφθείσες φωτογραφίες και τα βίντεο που δημοσιεύθηκαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι οι ευρισκόμενοι στο ισόγειο αστυνομικοί δέχονταν από τους επάνω ορόφους του κτηρίου ξύλα, πέτρες, τσιμεντόλιθους και ό,τι άλλο αντικείμενο υπήρχε πρόσφορο στα χέρια των καταληψιών, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό έξι αστυνομικών. Οι ενέργειες αυτές των καταληψιών, αρκετοί εκ των οποίων συνελήφθησαν, ήταν απολύτως συντονισμένες, προσχεδιασμένες και είχαν ως σκοπό να προκαλέσουν είτε τον θάνατο, είτε τη βαριά σωματική βλάβη των αστυνομικών».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, σύμφωνα με την οποία η δίωξη ασκήθηκε με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκομίστηκαν από την Ελληνική Αστυνομία, συνδικαλιστές αστυνομικοί αναφέρουν στην αίτησή τους:

«Η τοιαύτη συμπεριφορά του εισαγγελικού λειτουργού που άσκησε τη δίωξη, αν μη τι άλλο δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τον τρόπο αντιμετώπισης εγκληματικών πράξεων που τελούνται από ομάδες ατόμων, τα οποία ενεργούν οργανωμένα, θέτοντας τους πολίτες σε σοβαρό κίνδυνο, αψηφώντας δε και χλευάζοντας τις διωκτικές αρχές, κατά των οποίων επιτίθενται με άμεσο δόλο και ανθρωποκτόνο πρόθεση. Όταν, μάλιστα, η ίδια Εισαγγελία έσπευσε με υπερβάλλοντα ζήλο να διατάξει προκαταρκτική εξέταση για δήθεν χρήση υπέρμετρης αστυνομικής βίας κατά την επιχειρηθείσα τον Δεκέμβριο εκκένωση του κτηρίου! Διερωτώμεθα, γιατί δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη για τελεσθείσα σε απόπειρα, ανθρωποκτονία από πρόθεση (299 Π.Κ.), ή, έστω, βαριά  σκοπούμενη σωματική βλάβη (310 Π.Κ.), τελεσθείσα στα πλαίσια εγκληματικής, και μάλιστα τρομοκρατικής οργάνωσης του άρθρου 187Α Π.Κ.  σε βάρος των συλληφθέντων καταληψιών; Γιατί η υπόθεση κρίθηκε ωσάν να πρόκειται για ήσσονος σημασίας αδικήματα και εισήχθη στην αυτόφωρη διαδικασία;» διερωτώνται.

Σημειώνεται ότι χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ευάγγελος Ιωαννίδης, σε ανακοίνωσή του διευκρίνιζε ότι οι ασκηθείσες πλημμεληματικές διώξεις είναι απόρροια  του προανακριτικού υλικού που συνέταξαν οι αστυνομικοί και διαβίβασαν αρμοδίως ενώπιον της εισαγγελίας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ χθες βράδυ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επέρριψε ευθύνες στις εισαγγελικές αρχές για την απόφαση τους να αφήσουν ελεύθερους τους είκοσι συλληφθέντες από την αστυνομική επιχείρηση στο Κουκάκι. Υποστήριξε ότι «οι καταληψίες θα μπορούσαν να σκοτώσουν αστυνομικούς» και επισήμανε πως «ο εισαγγελέας έπρεπε να αξιοποιήσει και το τηλεοπτικό υλικό».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή