Αλ. Τσίπρας: «Ιστορικό βήμα» η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ - Δριμεία κριτική στη ΝΔ

Κυριακή, 01 Δεκεμβρίου 2019 18:59
UPD:19:08
SOOC/Nikos Libertas
A- A A+

Ως «ιστορικό βήμα» και «σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη» χαρακτήρισε το εγχείρημα της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρός του, Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας τη συνεδρίαση της νεοσυσταθείσας Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Στην ομιλία του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στα ζητήματα που έθεσαν οι ομιλητές του διημέρου της ΚΕΑ, ενώ παράλληλα σχολίασε τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, ασκώντας δριμεία κριτική στη ΝΔ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής με αφορμή και την τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριό της.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ για «ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική» και ότι «εκπροσωπεί την οικονομική ολιγαρχία», αναφερόμενος στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση και, όπως είπε, αναιρεί όλα όσα είχε «κερδίσει» η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ειδικότερα, υπογράμμισε πως η ΝΔ με την πολιτική της ατζέντα έκανε «ξεκάθαρο» ποια συμφέροντα εξυπηρετεί, αφού χρησιμοποίησε τον δημοσιονομικό χώρο προκειμένου να «δώσει στους λίγους πολλά και στους πολλούς λίγα», φέρνοντας ως παράδειγμα τις ελαφρύνσεις του ΕΝΦΙΑ για τα μεγάλα εισοδήματα, αλλά και τη μείωση της φορολογίας στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε αναφορές στο συνέδριο της ΝΔ στο «φαινόμενο του λαϊκισμού» κι αναρωτήθηκε εάν η στάση της ΝΔ στο μακεδονικό ήταν «επωφελής» για τη χώρα ή κάτι που δημιούργησε το κόμμα για «ψηφοθηρικούς λόγους», αντιπαραβάλλοντας σε αυτό τη στάση της προηγούμενης κυβέρνησης. «Αναρωτιέμαι τι είναι λαϊκισμός: Να παλεύεις για να υπερασπιστείς το δίκιο του λαού σου και όταν συνειδητοποιείς ότι βρίσκεσαι σε καταστάσεις που δεν είχαμε υπολογίσει, να κάνεις και συμβιβασμούς ακριβώς για να μην πλήξεις το δίκιο αυτών που υπερασπίζεσαι; Ή να παίρνεις θέση που ξέρεις ότι ζημιώνει την πατρίδα σου και διχάζει και γεμίζει δηλητήριο τον ελληνικό λαό με μοναδικό στόχο να κερδίσεις λίγες ψήφους και μια εκλογική αναμέτρηση;» διερωτήθηκε.

Επίσης, εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για σημερινή του δήλωση στο συνέδριο της ΝΔ, όπου έκανε λόγο για «λαθρομεταναστευτικό και λαθροεποικισμό εισβολέων» και κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να πάρει ξεκάθαρη θέση στην πρότασή του να «αποδεσμευθεί η Ελλάδα από τη Συμφωνία των Πρεσπών γιατί δεν περπατάει». «Μπορεί ο ίδιος και η κυβέρνηση να εγγυηθεί αυτή τη Συμφωνία», ειδάλλως αφήνει «διάπλατα ορθάνοιχτο παράθυρο για την αποσταθεροποίηση και βόρεια της χώρας» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε «να αναβαθμίσει το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας διεθνώς» όσον αφορά την οικονομία και την εξωτερική πολιτική.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εγκάλεσε την κυβέρνηση και για τη στάση της απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, ζητώντας ενημέρωση από τον πρωθυπουργό. «Το λιγότερο είναι να υπάρχει ενημέρωση στις πολιτικές δυνάμεις και να μας πει ο κ. Μητσοτάκης ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία, απέναντι στην κλιμάκωση της έντασης και ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του» υπογράμμισε. Επίσης, σημείωσε ότι όταν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και παρά τις όποιες δυσκολίες, όπως η προσφυγική κρίση, «ούτε μια φορά δεν πέρασε από το μυαλό μας να κάνουμε πίσω στις πάγιες θέσεις υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας», ενώ αντίθετα, ο Κ. Μητσοτάκης, είπε, συνάντησε τον Τούρκο πρόεδρο στη Ν. Υόρκη και «δεν του έθεσε τα ζητήματα του Αιγαίου».

Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε μια αποτίμηση του διημέρου της ΚΕΑ, αφενός επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν επιθυμεί να ανοίξει το κόμμα», αφετέρου απευθύνοντας έκκληση προς όλους για την ενίσχυση των οργανωτικών δομών του νέου ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφορικά με τις «εύλογες ανησυχίες» που εκφράστηκαν τόσο για το αν πρόκειται για «μετατόπιση» του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και για το αν αποτελεί εγχείρημα «προσχώρησης», διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. «Αν υπάρχει μια πιθανότητα αυτός ο κίνδυνος να είναι σοβαρός και θανατηφόρος, είναι να μην πετύχει η διεύρυνση» είπε, ενώ παράλληλα επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν «ιδιοκτήτες κι ενοικιαστές» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι αυτό το εγχείρημα αποτελεί «σημείο αναφοράς» όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη, καθώς το ποσοστό που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγαλύτερο που πήρε κόμμα της Αριστέρας στην Ευρώπη, ενώ αναφέρθηκε στο διεθνές συνέδριο που διοργανώνεται προκειμένου να μοιραστεί η εμπειρία της διακυβέρνησης.

Τέλος, σημείωσε ότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι «προγραμματικό, καταστατικό και απολογιστικό», επισημαίνοντας ότι θα κατατεθούν όλες οι απόψεις και τα αιτήματα και θα ληφθούν μετά αποφάσεις. «Δεν πρέπει να φοβηθούμε ένα ανοιχτό συνέδριο» είπε και τόνισε ότι «πρέπει να δίνουμε ρόλο και χώρο στους πολλούς» και να μην «κλεινόμαστε στο ιερό αφήνοντας το εκκλησίασμα έξω».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή