Λογισμικό που «διδάσκει ιδεολογία» από τη Βόρεια Κορέα

Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2019 14:00
shutterstock
A- A A+

H Βόρεια Κορέα ανέπτυξε λογισμικό σχεδιασμένο να «διδάσκει ιδεολογία» σε μέλη του κομμουνιστικού κόμματος και εργάτες, αναφέρει το BBC, επικαλούμενο τη βορειοκορεατική Rodong Sinmun.

Το λογισμικό, υπό την ονομασία Chongseo 1.0, περιλαμβάνει γραπτά του πρώτου ηγέτη της χώρας, Κιμ Ιλ-σουνγκ, και του γιου του και πρώην ηγέτη, Κιμ Γιονγκ-ιλ. Σύμφωνα με τη βορειοκορεατική εφημερίδα, είναι τύπου ηλεκτρονικού βιβλίου- εγκυκλοπαίδειας και περιέχει κλασικά έργα για τους δύο ηγέτες, καθώς και υλικό που σχετίζεται με τον νυν ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ-ουν.

Το πρόγραμμα λειτουργεί σε διαφορετικές συσκευές και λειτουργικά, μεταξύ των οποίων Windows και το βορειοκορεατικό, βασιζόμενο στο Linux, Red Star. Σκοπός είναι η διανομή του λογισμικού σε εθνικό επίπεδο, ενώ οι δημιουργοί του δουλεύουν ήδη στην επόμενη έκδοση, Chongseo 2.0, που θα περιλαμβάνει και άλλες λειτουργίες, όπως πχ ηχητική ανάγνωση.

Όπως σημειώνει το BBC, η βορειοκορεατική κυβέρνηση φαίνεται να επιδίδεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια αντιμετώπισης των ξένων επιρροών που διεισδύουν όλο και περισσότερο στην απομονωμένη χώρα λόγω της εξάπλωσης της τεχνολογίας. Γενικότερα η ψηφιοποίηση έχει ως αποτέλεσμα να μπαίνουν στη Βόρεια Κορέα νέα και ψυχαγωγικό υλικό από τον έξω κόσμο, μέσω φορητών συσκευών όπως USB sticks- κάτι που αποτελεί πρόκληση για τις αρχές. Ως εκ τούτου, το καθεστώς επιχειρεί να «αγκαλιάσει» την τεχνολογία, έτσι ώστε να διασφαλίσει πως θα απεικονίζει μια εγκεκριμένη από το κράτος εικόνα της πραγματικότητας στους κατοίκους της Βόρειας Κορέας.

Εκτιμάται πως περίπου έξι εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούνται στη χώρα, που έχει πληθυσμό 25 εκατομμυρίων. Επίσης, η χώρα παράγει τα δικά της smartphones, χρησιμοποιώντας κινεζικά εξαρτήματα- ενώ στους πολίτες επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση σε ένα εθνικό intranet, υπό την επίβλεψη των αρχών.

Προτεινόμενα για εσάς