Ανησυχεί το ΝΑΤΟ για τον «αόρατο» ρωσικό πύραυλο

Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2018 19:54
UPD:20:01
REUTERS/FRANCOIS LENOIR
A- A A+

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιένς Στόλτενμπεργκ, παραμονές της συνόδου των υπουργών Άμυνας που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες στις 3 και 4 Οκτωβρίου, προειδοποίησε τη Ρωσία να προχωρήσει σε πράξεις αναφορικά με το νέο της πυραυλικό σύστημα, το οποίο όπως είπε φαίνεται να παραβιάζει τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες.

Το 1987 Ηνωμένες Πολιτείες και Σοβιετική Ένωση υπέγραψαν την Συνθήκη για την εξάλειψη των πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς (με πυρηνικές και συμβατικές κεφαλές) όπως και των εκτοξευτήρων τους.

«Τώρα αυτή η Συνθήκη βρίσκεται σε κίνδυνο εξαιτίας των ενεργειών της Ρωσίας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Τον Μάρτιο οι ΗΠΑ είχαν επικρίνει την Μόσχα, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει την Συνθήκη για την εξάλειψη των πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς (Intermediate-Range Nuclear Forces INF Treaty) όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παρουσίασε έναν «αόρατο» διηπειρωτικό πύραυλο και μια παρόμοια τορπίλη.

«Η Ρωσία δεν έχει δώσει καμία πειστική απάντηση για τον νέο αυτό πύραυλο. Όλοι οι σύμμαχοι συμφωνούν ότι η πιο αληθοφανής εκτίμηση θα είναι ότι η Ρωσία παραβιάζει την Συνθήκη» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

«Επείγει συνεπώς η Ρωσία να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες με έναν ουσιαστικό και ειλικρινή τρόπο» προσέθεσε ο Γιένς Στόλτενμπεργκ.

Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί στην σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Η Αμερικανίδα πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ Κέι Χάτσισον, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να οδηγηθούν στη λήψη πρωτοβουλιών για την εξάλειψη της απειλής που προκαλεί το νέο ρωσικό πυραυλικό σύστημα.

Ανέφερε μάλιστα ότι τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας της Συμμαχίας πρέπει να εναρμονισθούν σε σχέση με την ενδεχόμενη νέα απειλή, ώστε να είναι σε θέση να αποκρούσουν του πύραυλους που στοχεύουν στην Ευρώπη και την Αμερική.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, dpa

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή