Καταλονία: Μετά τον Πουτζντεμόν, και ο Σάντσεζ εγκαταλείπει τη μάχη για την πρωθυπουργία

Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 13:10
UPD:13:15
EPA/SUSANNA SAEZ

O κ. Σάντσεζ, κρατούμενος στη Μαδρίτη για την αποσχιστική προσπάθεια της Καταλονίας τον Οκτώβριο του 2017, δεν είχε τη στήριξη του αριστερού αντικαπιταλιστικού σχηματισμού Υποψηφιότητα Λαϊκής Ενότητας (CUP), η οποία ήταν απαραίτητη για τον σχηματισμό αυτονομιστικής - αποσχιστικής πλειοψηφίας στο τοπικό κοινοβούλιο ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση.

A- A A+

Μετά τον αυτοεξόριστο, καθαιρεθέντα τοπικό πρωθυπουργό της Καταλονίας, και ο δεύτερος υποψήφιος των αυτονομιστών για την τοπική πρωθυπουργία Ζόρντι Σάντσεζ εγκατέλειψε τη μάχη για την εκλογή του στην ηγεσία της τοπικής κυβέρνησης της ισπανικής επαρχίας.

Μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας ότι ο κ. Πουτζντεμόν θα μπορούσε να αναλάβει επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης μόνο με αυτοπρόσωπη παρουσία στο Κοινοβούλιο της Καταλονίας, πράγμα που θα σήμαινε να διακινδυνεύσει τη σύλληψή του, ο τέως τοπικός ηγέτης είχε εγκαταλείψει τη διεκδίκηση της θέσης.

Ωστόσο, ο κ. Σάντσεζ, κρατούμενος στη Μαδρίτη για την αποσχιστική προσπάθεια της Καταλονίας τον Οκτώβριο του 2017, δεν είχε τη στήριξη του αριστερού αντικαπιταλιστικού σχηματισμού Υποψηφιότητα Λαϊκής Ενότητας (CUP), η οποία ήταν απαραίτητη για τον σχηματισμό αυτονομιστικής - αποσχιστικής πλειοψηφίας στο τοπικό κοινοβούλιο ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Πλέον, οι τρεις αυτονομιστικές - αποσχιστικές δυνάμεις, το κεντρώο - κεντροδεξιό «Μαζί για την Καταλονία» (JuntsxCat) του κ. Πουτζντεμόν, η κεντροαριστερή - αριστερή Ρεπουμπλικανική Αριστερά Καταλονίας (ERC) και η CUP πρέπει να αναζητήσουν νέο υποψήφιο τοπικό πρωθυπουργό στο πρόσωπο του οποίου θα πρέπει να συναινέσουν.

Προς το παρόν η Καταλονία κυβερνάται απευθείας από την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας υπό τον Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος έχει εκχωρήσει τη διαχείριση της επαρχίας στην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Προεδρίας της Ισπανίας Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή