Λ. Κονιόρδου: Καμία ανατροπή όρων, δεν εμποδίζεται η επένδυση στο Ελληνικό

Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017 13:16
UPD:13:18
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Υποστήριξε ακόμη ότι το έργο καθυστερεί «εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης και κινδυνεύει έτσι να ναυαγήσει η μεγαλύτερη για τη χώρα επένδυση ύψους 8,2 δισ ευρώ και ταυτόχρονα να χαθούν 75.000 νέες θέσεις».

«Δεν υπάρχει καμία ανατροπή όρων, ούτε αιφνιδιασμός. Ο χαρακτηρισμός των 300 στρεμμάτων ως αρχαιολογικός χώρος δεν εμποδίζει τη δόμηση. Ούτε εμποδίζει τη συνέχεια της επένδυσης στο Ελληνικό. Σύμφωνα, άλλωστε, με τον εκπρόσωπο της ΛΑΜΔΑ ΑΕ, είναι έτοιμη η εταιρεία».

Τα παραπάνω τόνισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι «ο επενδυτής καταγγέλλει την κυβέρνηση για αθέτηση της συμφωνίας με την αλλαγή των όρων για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα ύψη των κτηρίων και υπάρχει θέμα υλοποίησης του έργου».

Υποστήριξε ακόμη ότι το έργο καθυστερεί «εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης και κινδυνεύει έτσι να ναυαγήσει η μεγαλύτερη για τη χώρα επένδυση ύψους 8,2 δισ ευρώ και ταυτόχρονα να χαθούν 75.000 νέες θέσεις».

Η κ. Κονιδιόρδου έκανε λόγο για «μεγάλη σύγχυση που δημιουργήθηκε και καλλιεργήθηκε για το θέμα αυτό», επισημαίνοντας ότι «οι όροι προστατεύουν και αναδεικνύουν τις διάσπαρτες αρχαιολογικές κληρονομιές στη περιοχή, ενώ ταυτόχρονα δίνουν προστιθέμενη αξία στην επένδυση», κάτι που, όπως είπε, έχει παραδεχτεί και η ίδια η εταιρεία.

Παράλληλα, η υπουργός Πολιτισμού έπλεξε το εγκώμιο του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), τόσο «για την επιστημονική του επάρκεια όσο και για το ότι πήρε μια ψύχραιμη απόφαση και μάλιστα εν μέσω ακραίων φωνών που προέρχονταν από όλες τις κατευθύνσεις». Όπως είπε, έγινε διεξοδική συζήτηση των τριών εισηγήσεων που υπήρχαν για τους αρχαιολογικούς χώρους και το ΚΑΣ αποφάσισε υπέρ της μικρότερης εισήγησης που αφορούσε 300 στρέμματα, τονίζοντας ότι «στην ουσία χαρακτηρίζει περιοχές που δεν προβλεπόταν έτσι και αλλιώς να αξιοποιηθούν από την εταιρεία, όπως ο λόφος Χασάνι και το αμαξοστάσιο του Τράμ».

Αναφερόμενη στους όρους για το ύψος των κτηρίων, η κ. Κονιόρδου σημείωσε ότι δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά κατά βάση του υπουργείου Περιβάλλοντος, απ΄ όπου θα εκδοθεί και το Προεδρικό Διάταγμα. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ότι τέθηκαν δυνητικά (σσ. οι όροι) και δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δημοφιλή