Το όραμά του για την αναγέννηση της Ε.Ε. παρουσιάζει ο Γιούνκερ

Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2017 07:35
UPD:08:03
REUTERS/VINCENT KESSLER

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Το όραμά του για την αναγέννηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παρουσιάσει σήμερα το πρωί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δίνοντας έμφαση στα πέντε σενάρια που παρουσιάστηκαν νωρίτερα φέτος και με τα οποία φιλοδοξεί να περάσει ή Ε.Ε. από το σημερινό status quo σε μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων.

Ο Λουξεμβούργιος πρόεδρος της Κομισιόν ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα διεκδικήσει νέα εντολή το 2019, εκτιμά ότι αρκετά διήρκεσε η ανάπτυξη πολεμικής μεταξύ κρατών-μελών, και πως ήρθε η ώρα για σοβαρές αλλαγές. Σύμφωνα με πηγές πολύ κοντά στο περιβάλλον του, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιθυμεί να αφήσει ως πρόεδρος της Επιτροπής το στίγμα του στην Ε.Ε καθώς κλείνει ο ίδιος δυο δεκαετίες στους αποφασιστικούς θεσμούς της Ένωσης. Πολιτικοί αναλυτές στο Στρασβούργο παραλληλίζουν τις προτάσεις του με εκείνες του Ζακ Ντελόρ την δεκαετία του '90 σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη «εμβάθυνση πολιτικής ενοποίησης» της Ευρώπης.

Η ομιλία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ -σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους- αναμένεται να θέσει πολλά ζητήματα και να συμπεριλάβει σημαντικές ανακοινώσεις. Η ομιλία του εκτιμάται ότι θα κινηθεί μεν στο πλαίσιο των 5 σεναρίων που παρουσιάστηκαν τον περασμένο Μάρτιο ως "Λευκή Βίβλος" στην Σύνοδο της Ρώμης για την 60ή επέτειο των Συνθηκών, αλλά ίσως ακουσθεί και ένα 6ο που ο ίδιος είχε αποκλείσει την τελευταία στιγμή, δηλώνοντας ότι σε εκείνη την συγκυρία «αν το είχε κάνει θα είχε καεί». Αυτό το έκτο σενάριο δεν φαίνεται πάντως να έχει ολοκληρωθεί. Την περασμένη ρβδομάδα μάλιστα γράφτηκε στον ευρωπαϊκό Τύπο ότι βολιδοσκόπησε τους υπόλοιπους Επιτρόπους στην καθιερωμένη συνεδρίαση της Τετάρτης ζητώντας τους να του πουν ποια είναι τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη στη χώρα τους. Λέγεται επίσης ότι ο ίδιος ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θέλησε πριν την σημερινή ομιλία του «να ακούσει ισχυρούς παίχτες» για το μέλλον της Ευρώπης όπως την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ και τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο, με τους οποίους είχε τηλεφωνικές συνομιλίες.

Από την πλευρά τους οι ευρωβουλευτές θα προβούν σε απολογισμό των έως σήμερα επιτευγμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα συζητήσουν την πορεία προς μια ισχυρή Ε.Ε., η οποία θα πρέπει να δεσμευθεί να προστατεύσει τους πολίτες της και να επιτύχει οικονομική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Μετά την ετήσια ομιλία του Γιούνκερ για την κατάσταση της Ένωσης (State of Union) θθα τοποθετηθούν καταρχήν οι πρόεδροι των Πολιτικών Ομάδων του Σώματος, ενώ προβλέπεται και δευτερολογία για να απαντήσει ο επικεφαλής της Κομισιόν.

Ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάννι Πιτέλα αναμένεται να υποστηρίξει ενέργειες «για μια ισχυρότερη Ευρώπη» και θα υπογραμμίσει ότι η αναθεώρηση των Συνθηκών «δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ταμπού».

Από τα αριστερά έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου θα ακουσθούν πολλά για το δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρωζώνη, για τους τρόπους αντιμετώπισης της έλλειψης αδιαφάνειας σε κρίσιμες αποφάσεις, για το προσφυγικό και την ανεργία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή