Γιορτή παράδοσης και πολιτισμού στο 5ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος»

Στη Σκόπελο, από 26 έως 28 Αυγούστου, με ελεύθερη είσοδο
Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2017 09:30
A- A A+

Έχοντας καθιερωθεί πλέον ως ένας ζωντανός θεσμός παράδοσης και πολιτισμού, το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος», που διοργανώνεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Πλέγμα», υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του δήμου Σκοπέλου, με τη συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, πραγματοποιείται για πέμπτη φορά, στη Σκόπελο, από τις 26 έως τις 28 Αυγούστου, με ελεύθερη είσοδο.

Μέσα από αυτή την τριήμερη γιορτή παράδοσης και πολιτισμού που διοργανώνεται προς τιμήν του αείμνηστου χοροδιδασκάλου Διαμαντή Παλαιολόγου, η Σκόπελος θα αποτελέσει σημείο συνάντησης και πολιτισμικής συνεύρεσης για εκατοντάδες χορευτές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ θα αναδειχθεί σε πόλο έλξης για περισσότερους από 7.500 θεατές, που θα παρακολουθήσουν τις παραστάσεις και τις παράλληλες δραστηριότητες του 5ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος» (ημερίδες, σεμινάρια, ανοικτές πρόβες, γλέντια, εκθέσεις κ.ά.).

Για τρεις ημέρες, το νησί θα συντονιστεί μουσικά και χορευτικά με διαφορετικές παραδόσεις και πολιτισμούς, γεφυρώνοντας την Ελλάδα με τις χορευτικές παραδόσεις της Κάτω Ιταλίας, του Νεπάλ και της Ανδαλουσίας, αναδεικνύοντας την ποικιλομορφία τους, τον πλούτο και το βάθος τους. Ταυτόχρονα, η Σκόπελος θα υποδεχθεί παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα, ντυμένα με τις παραδοσιακές ενδυμασίες τους.

Βραβευμένο και παράδειγμα καλής πρακτικής

Το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος», μέλος του European και του Word Folklore Festival Association, έλαβε στον διαγωνισμό Τourism Awards 2016 το βραβείο SILVER για τη Σκόπελο και τη διοργάνωση του Φεστιβάλ και το βραβείο SILVER στην κατηγορία «Πολιτισμός» των Best City Awards. Επιπλέον, έχει αποτελέσει αντικείμενο ακαδημαϊκών ερευνών και μελετών ελληνικών και ξένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ενώ έχει παρουσιαστεί ως παράδειγμα καλής πρακτικής σε πολυάριθμα επιστημονικά συνέδρια.

Εκθέσεις

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ και έως τις 3 Σεπτεμβρίου (ώρες: 11.00 - 14.00 και 19.00 - 21.00), θα φιλοξενηθεί στο Αρχοντικό Βακράτσα η έκθεση ζωγραφικής των παιδιών του 2ου νηπιαγωγείου Σκοπέλου, η οποία προέκυψε από τη διαγενεακή δράση, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», με τη συμμετοχή του ΚΑΠΗ και του 2ου Νηπιαγωγείου Σκοπέλου και τη χρηματοδότηση του κοινωφελούς ιδρύματος ΤΙΜΑ, του κοινωφελούς ιδρύματος «Ιωάννη Σ. Λάτση», της φιλανθρωπικής Οργάνωσης «Hellenic Hope» και του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Από γενιά σε γενιά», τα παιδιά άκουσαν ιστορίες από τους παππούδες του ΚΑΠΗ Σκοπέλου, από τα «παλιά χρόνια», μύθους, αλλά και το πώς ζούσαν και τι παιχνίδια έπαιζαν, και κατέγραψαν τις εντυπώσεις τους από όσα άκουσαν, σε εκπληκτικές ζωγραφιές. 

Παράλληλα, στον ίδιο χώρο, το ίδιο διάστημα, θα πραγματοποιείται έκθεση με χειροποίητα αντίγραφα ελληνικών παραδοσιακών φορεσιών σε φιγούρες Playmobil, από τον Πέτρο Καμινιώτη.

Πρόγραμμα Φεστιβάλ

Χορευτικές παραστάσεις

Σάββατο 26 Αυγούστου, 21:00, Ανοικτό Δημοτικό Θέατρο Σκοπέλου: Παραστάσεις χορευτικών συγκροτημάτων με παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα.

Κυριακή 27 Αυγούστου, 21:00, Ανοικτό Δημοτικό Θέατρο Σκοπέλου: Παραστάσεις χορευτικών συγκροτημάτων με παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα και το Νεπάλ.

Δευτέρα 28 Αυγούστου, 21:00, Ανοικτό Δημοτικό Θέατρο Σκοπέλου: Αυθεντική μουσική και χορός φλαμένκο, παραστάσεις χορευτικών συγκροτημάτων με παραδοσιακούς χορούς από το Νεπάλ, τη Νότια Ιταλία και τον Πόντο και συναυλία χορωδίας.

Παράλληλες δράσεις

Σάββατο 26 Αυγούστου

19.00 - Παλιό Λιμάνι Σκοπέλου: Παρέλαση συγκροτημάτων

23.30: Πάρτι υποδοχής

Κυριακή 27 Αυγούστου

11:30 - cafe bar «Βράχος»: Ομαδικό παιχνίδι Dance Festival GR Quiz

18.00 - Κινηματογράφος «Ορφέας»: Σεμινάριο χορών Πάρου,  εισηγητής: Γιώργος Λιάρος

19.30 - Γραφείο του Φεστιβάλ: «Say Opa»: Ανοικτό μάθημα ελληνικών παραδοσιακών χορών για τουρίστες

Δευτέρα 28 Αυγούστου

11:00 - Γλώσσα: Ανοικτές πρόβες παραδοσιακών χορών

12:00 - Γλώσσα: Ημερίδα για την παραδοσιακή σκοπελίτικη φορεσιά, βασισμένη στην έρευνα της κας Μαρίκας Δελήτσικου. Εισηγητές: Χρήστος Παλαιολόγος και Ουρανία Ορφανού

14:30 - Παραλία Καστάνι: Beach party

23.30 - Ανοικτό Δημοτικό Θέατρο Σκοπέλου: Παραδοσιακό γλέντι

Πληροφορίες

Σκόπελος - Βόρειες Σποράδες. Πληροφορίες: τηλεφωνικά: 6951 004630, ηλεκτρονικά: dancefestival.gr και plegma.org.

gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή