Λιβύη: Απελευθερώθηκαν τα παιδιά νεκρών Σουδανών μαχητών του Ι.Κ.

Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2017 06:42
UPD:08:05
REUTERS/ISMAIL ZITOUNY
A- A A+

Τέσσερα παιδιά Σουδανών μαχητών του Ισλαμικού Κράτους παραδόθηκαν στον πρόξενο του Σουδάν στη Λιβύη χθες ώστε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Οι γονείς των παιδιών πολέμησαν ως μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη λιβυκή πόλη Σύρτη πέρυσι. Η Σύρτη αποτελούσε προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους από το 2015 έως το 2016, οπότε οι δυνάμεις της Λιβύης εξεδίωξαν την σκληροπυρηνική οργάνωση με την κάλυψη αμερικανικών βομβαρδισμών.

Δεκάδες γυναίκες και παιδιά που συνελήφθησαν προς το τέλος των εχθροπραξιών κρατούνται στην Μισράτα, την πόλη από όπου ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Σύρτης. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται υπήκοοι της Τυνησίας, της Αιγύπτου, του Σουδάν, της Σενεγάλης, του Τσαντ και του Νίγηρα.

Συνολικά 21 παιδιά έχουν επιστρέψει στις οικογένειές τους στη Λιβύη. Τον Ιούνιο, οκτώ παιδιά παραδόθηκαν στις αρχές του Σουδάν και επέστρεψαν στη χώρα τους, ενώ άλλοι 11 Σουδανοί - γυναίκες και παιδιά - περιμένουν στη Μισράτα για επαναπατρισμό.

Ο επικεφαλής της ψυχολογικής στήριξης της Ερυθράς Ημισελήνου στη Μισράτα, Σαλάχ Αμπουζρέμπα, ζήτησε τη συνδρομή όλων των κρατών «που δεν έχουν απαντήσει έως τώρα να δεχθούν τα παιδιά αυτά ως ανθρωπιστική πράξη, ώστε να μπορέσουν να επιστραφούν στους συγγενείς τους».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή