Χρ. Σταϊκούρας: Δυνατή η μείωση της φορολόγησης

Κυριακή, 27 Απριλίου 2014 10:41
UPD:15:45
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας (φωτογραφία αρχείου).

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσει και νοικοκυριά αφήνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», ο κ. Σταϊκούρας δηλώνει ότι «η επίτευξη του εφετινού δημοσιονομικού στόχου και η ένταξη, ακόμη περισσότερο, του "αφανούς" τμήματος της οικονομίας στο "εμφανές" πεδίο της μπορούν να δρομολογήσουν τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, όπως θα προβλέπεται και από το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής. Αυτό αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της φορολόγησης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης ανέφερε ότι επιδίωξη είναι «την προσεχή επταετία από το 2014 έως το 2021 να υπάρξει σταδιακή μείωση της φορολογίας». Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο υφυπουργός ανέφερε ότι η «Ελλάδα έχει μπει στην μετά - Μνημόνιο εποχή».

Ο ίδιος επικαλέστηκε πρόσφατα παραδείγματα μείωσης της φορολογίας, όπως είναι η επερχόμενη μείωση των εργοδοτικό εισφορών αλλά και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση που έγινε το 2013.

Κοινωνικό μέρισμα

Σε ερώτηση για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος, ο κ.Σταϊκούρας αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Αυτό θα γίνει προς τους πιο αδύναμους οικονομικά συμπατριώτες μας, τους χαμηλότερα αμειβόμενους ενστόλους, τους αστέγους και τους ανασφάλιστους. Τα κριτήρια προέκυψαν από τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά στοιχεία που οι ίδιοι οι πολίτες έχουν δηλώσει το 2013, με στόχο να καλυφθεί όλο το προς διάθεση ποσό».

Μάλιστα, όπως ανέφερε «υπάρχει και πρόσθετη πρόβλεψη για χορήγηση "κοινωνικού μερίσματος" σε μακροχρόνια ανέργους με βάση τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του 2014. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και η πρώτη αξιολόγηση θα γίνει στο τέλος του μήνα. Σε κάθε περίπτωση, "εκπτώσεις" στο προς διανομή ποσό δεν θα γίνουν».

Χρέος

Σχετικά με το χρέος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι «η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων υποχρεώνει τους εταίρους μας να αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ενίσχυση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα πρέπει να ξεκινήσουν σύντομα. Ρεαλιστικές λύσεις, εφικτές τεχνικές, ισοδύναμοι τρόποι υπάρχουν».

Ερωτηθείς εάν το χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2015-2016 θα μπορέσει να καλυφθεί χωρίς νέο Μνημόνιο, αναφέρει: «Είναι ξεκάθαρο, και από τη δήλωση του Eurogroup, ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας είναι πλήρως καλυμμένες για τους επόμενους 12 μήνες. Ακόμη και στο δυσμενέστερο σενάριο, που αυτές ανέλθουν στα 8,6 δισ. ευρώ».

Ο ίδιος μετέφερε την εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου ότι «υπό προϋποθέσεις, δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό ούτε για τους μεθεπόμενους 12 μήνες. Ενισχυτικά σε αυτή την εκτίμηση λειτουργεί η σταδιακή και λελογισμένη επιστροφή στις διεθνείς αγορές για μακροπρόθεσμο δανεισμό, νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις».

Newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα