Γερμανία: Σχέδια για επέκταση του δείκτη DAX 30 κατά 10 εταιρείες

Δευτέρα, 05 Οκτωβρίου 2020 11:50
UPD:11:53
EPA/FREDRIK VON ERICHSEN

Ο γερμανικός δείκτης DAX στον οποίο διαπραγματεύονται τα «βαριά χαρτιά» του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, πρέπει να επεκταθεί στις 40 εταιρείες από τις 30 που ισχύει επί του παρόντος, με αυστηρότερα όμως κριτήρια συμμετοχής όπως δήλωσε σήμερα Δευτέρα η εταιρεία που διαχειρίζεται το γερμανικό χρηματιστήριο, Deutsche Boerse. Παράλληλα προτείνει μεταρρυθμίσεις μετά το λογιστικό σκάνδαλο της Wirecard.

Σε μια σειρά προτάσεων που δημοσιεύονται στον ιστότοπό της, η Deutsche Boerse προτείνει επίσης τον αποκλεισμό των εταιρειών που δεν θα υποβάλλουν έγκαιρα τα τριμηνιαία τους αποτελέσματα.

«Δεν αποτελεί μυστικό ότι προσωπικά θα καλωσορίζαμε την επέκταση του DAX 30 σε DAX 40», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Boerse, Τίοντορ Βέιμερ.

Από την ίδρυσή του το 1988, ο DAX συνιστά την γερμανική απάντηση στον Dow Jones στη Νέα Υόρκη και τον FTSE στο Λονδίνο, με τα 30 μέλη του, να αποτελούν την εταιρική ελίτ σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Οι περισσότερες αρχικές εταιρείες του δείκτη έχουν αποσυρθεί έκτοτε.

Η πιο πρόσφατη αποχώρηση ήταν η εταιρεία επεξεργασίας ηλεκτρονικών πληρωμών Wirecard, η οποία υπέβαλε αίτηση πτώχευσης μόλις δύο χρόνια μετά την είσοδό της στον δείκτη. Η εταιρεία χρωστά δισεκατομμύρια σε πιστωτές σε μία υπόθεση την οποία η EY χαρακτήρισε ως μια απάτη παγκοσμίων διαστάσεων.

Οι προτεινόμενοι κανόνες θα απαιτούν ως προϋπόθεση για να συμμετέχουν οι εταιρείες στον DAX να αποδεικνύεται η κερδοφορία τους.

Οι επενδυτές έχουν περιθώριο μέχρι τις 4 Νοεμβρίου να απαντήσουν στην πρόταση. Η Deutsche Boerse δήλωσε ότι θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της διαβούλευσης και οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με τις αλλαγές στους κανόνες του δείκτη, έως τις 23 Νοεμβρίου.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα