ΔΕΗ: Στα 274 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι ζημιές

Κ. Χατζηδάκης: Τα καταφέραμε να αποφύγει η ΔΕΗ τη χρεοκοπία
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2019 20:14
UPD:25/09/2019 14:07
INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Από τις 7 Ιουλίου και μετά εργαστήκαμε συνεχώς για να αποφύγει η ΔΕΗ τη χρεοκοπία. Σήμερα, η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή αποδεικνύει ότι τα καταφέραμε. Η προσπάθεια τώρα συνεχίζεται για την εξυγίανση και την ανάπτυξη του ενεργειακού πυλώνα της χώρας».

Τη δήλωση αυτή έκανε απόψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου της ΔΕΗ, αλλά και την οριστικοποίηση της έκθεσης του ορκωτού ελεγκτή (Ernst & Young), η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές, αίρει κάθε αβεβαιότητα για τη συνέχιση λειτουργίας της επιχείρησης. Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση για τα αποτελέσματα του 2018 έθετε ερωτηματικό ως προς τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. «Αποφεύχθηκε μια πολύ σοβαρή αρνητική εξέλιξη με πολύ σοβαρούς κλυδωνισμούς για την ελληνική οικονομία» τόνισε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) της ΔΕΗ μειώθηκαν στο εξάμηνο στα 117,5 εκατ. ευρώ, έναντι 182,9 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο του 2018. Οι ζημιές προ φόρων ήταν 236,2 εκατ. (από 154,6 εκατ.) και μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 204 εκατ. (έναντι ζημιών επίσης 162,8 εκατ. πέρυσι). Σε επίπεδο ομίλου, οι ζημιές μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 274,8 εκατ., έναντι 533,9 εκατ. πέρυσι.

Η θετική ως προς τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ έκθεση του ορκωτού ελεγκτή αποδίδεται σε σειρά μέτρων που ελήφθησαν για την ενίσχυση των οικονομικών της επιχείρησης, στα οποία περιλαμβάνονται η κατάργηση των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής, η οποία θα θεσπιστεί με τροπολογία που θα κατατεθεί τις επέμενες ημέρες στη Βουλή, η απόδοση στη ΔΕΗ 200 εκατ. ευρώ για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας παρελθόντων ετών, η αύξηση των τιμολογίων, σε συνδυασμό με τη μείωση του ΦΠΑ, του ΕΤΜΕΑΡ και η θέσπιση ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα κ.α.

Όπως επισημαίνει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, έχει ήδη ξεκινήσει η κατάρτιση νέου επιχειρησιακού σχεδίου με τις εξής προτεραιότητες:

  • Ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης κι απογαλακτισμός της ΔΕΗ από τον στενό εναγκαλισμό των διαδικασιών του Δημοσίου, προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει επί ίσοις όροις με τον ανταγωνισμό.
  • Επιτάχυνση της απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων και προώθηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ, προκειμένου ο Όμιλος να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά αυτή τα επόμενα χρόνια.
  • Εκσυγχρονισμός εμπορίας με νέα εμπορική πολιτική και προϊόντα, όχι μόνο οριζόντια, αλλά στοχευμένα.
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός όλου του Ομίλου στην παραγωγή, τα δίκτυα, την εμπορία».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την κατάργηση της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη ως το 2028, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι όλα θα εξειδικευθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, αλλά και στο επίπεδο της επιχείρησης. «Είμαστε σε συνεχή επαφή με την κοινωνία στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, ώστε ό,τι γίνει στο επίπεδο της απολιγνιτοποίησης να γίνει με γνώμονα την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, τις διεθνείς υποχρεώσεις της, τις οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους στις περιοχές αυτές» σημείωσε ο υπουργός. Έκανε λόγο, επίσης, για ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων, με χρηματοδότηση από την Ε.Ε., για τη δίκαιη μετάβαση των περιοχών αυτών.

Κύκλοι της ΔΕΗ για το πιστοποιητικό του ορκωτού ελεγκτή

Σχολιάζοντας το πιστοποιητικό του ορκωτού ελεγκτή που συνοδεύει τα αποτελέσματα εξαμήνου της ΔΕΗ τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα, κύκλοι της επιχείρησης επισημαίνουν ότι η άρση της αβεβαιότητας ως προς τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ πιστοποιείται από τον ορκωτό ελεγκτή, καθώς, όχι μόνο αίρεται η προηγούμενη επισήμανσή του, αλλά πλέον επικυρώνεται η έκθεση της Διοίκησης, χωρίς αστερίσκους.

«Η οικονομική έκθεση Α' εξαμήνου 2019 αποτυπώνει την άρση της αβεβαιότητας για την επιχείρηση, μετά από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν» προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι.

Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση, την οποία επικυρώνει ο ορκωτός ελεγκτής (Ernst&Young), τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη διασφάλιση της ρευστότητας της επιχείρησης περιλαμβάνουν:

  • Εξασφάλιση άντλησης δανειακών κεφαλαίων μακροπρόθεσμης διάρκειας συνολικού ύψους 238,1 εκατ. ευρώ.
  • Αύξηση τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, μείωση των εκπτώσεων συνέπειας και προπληρωμής και εισαγωγή «ρήτρας CO2» στα τιμολόγια των πελατών Χαμηλής Τάσης. Από τα συγκεκριμένα μέτρα αναμένεται ενίσχυση της κερδοφορίας κατά 120 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρήσης 2019 και κατά 532 εκατ. ευρώ για το 2020.
  • Είσπραξη εντός του πρώτου τριμήνου 2020 από το Ελληνικό Δημόσιο της προπληρωμής της αξίας κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας των φορέων του για το έτος 2020. Η προπληρωμή αυτή είχε πραγματοποιηθεί και στα δύο προηγούμενα έτη (2018 και 2019).
  • Πρόσθετα έσοδα από την αναγνώριση υποανάκτησης Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) παρελθόντων ετών ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ, τα οποία μετά από σχετική γραπτή επιβεβαίωση που λήφθηκε από το υπουργείο Ενέργειας και το υπουργείο Οικονομικών θα εγγραφούν στον Κρατικό Προϋπολογισμό και θα εκταμιευτούν όχι αργότερα από τον Ιανουάριο του 2020 και μετά από την απαιτούμενη νομοθετική ρύθμιση η οποία θα επιφέρει την οριστική διευθέτηση του ζητήματος.

Επιπλέον πηγές εσόδων που δεν έχουν ληφθεί υπόψη στις εκτιμήσεις της διοίκησης είναι:

1. Η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων της Μητρικής Εταιρείας.

2. Η πιθανή έκδοση διεθνούς ομολόγου, διαδικασία που είχε ξεκινήσει από το 2018, αλλά είχε ανασταλεί λόγω επιδείνωσης των οικονομικών μεγεθών και της έλλειψης ρήτρας CO2.

3. Μείωση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων από πελάτες με τη συνεργασία συμβούλων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα