Στα σκαριά επένδυση 20 εκατ. για ελληνικό μανιτάρι

Μανιτάρια Κεχαγιά: Τι προβλέπει το σχετικό project - Οι πηγές χρηματοδότησης
Πέμπτη, 23 Μαΐου 2019 10:50

Σε συνθήκες υγρασίας 85% και θερμοκρασίας 16-17 βαθμών Κελσίου, στη μονάδα του Κιλκίς παράγονται κάθε χρόνο 1.300 τόνοι μανιταριών πλευρώτους, που αντιστοιχούν σε κάτι παραπάνω από το 50% της ελληνικής παραγωγής.

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Χατζηλίδη
ghatzil@naftemporiki.gr

Επενδυτικό σχέδιο ύψους 20 εκατ. ευρώ για την παραγωγή λευκών μανιταριών, με την υλοποίηση του οποίου θα υποκατασταθεί μεγάλο μέρος των εισαγωγών τους στη χώρα μας και θα ωφελείται η ελληνική οικονομία με 18 εκατ. ευρώ ετησίως, έχει στα σκαριά η «Μανιτάρια Κεχαγιά».

Η εταιρεία, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα μανιταριών στην Ελλάδα, κατάφερε να παρουσιάσει ραγδαία ανάπτυξη μέσα στην κρίση, τετραπλασιάζοντας σχεδόν τον τζίρο της την τελευταία δεκαετία. Η «Μανιτάρια Κεχαγιά» έκλεισε τη χρήση του 2018 με κύκλο εργασιών στα 15,2 εκατ. ευρώ, από 14 εκατ. ευρώ το 2017, και προ φόρων κέρδη 1,2 εκατ. ευρώ, ελαφρά αυξημένα από την προηγούμενη χρήση. Κομβικό σημείο στην ανοδική της πορεία τα τελευταία χρόνια ήταν όταν το 2013 μπήκε και στην παραγωγή μανιταριών, δημιουργώντας στο Κιλκίς μία σύγχρονη μονάδα καλλιέργειας της ποικιλίας πλευρώτους.

Πραγματοποιώντας επένδυση ύψους 7 εκατ. ευρώ, έχει εγκαταστήσει από τότε 53 θαλάμους καλλιέργειας μανιταριών (μαζί με τις μονάδες υποστρώματος για την παστερίωση). Σε συνθήκες υγρασίας 85% και θερμοκρασίας 16-17 βαθμών κελσίου, στη μονάδα του Κιλκίς παράγονται κάθε χρόνο 1.300 τόνοι μανιταριών πλευρώτους, που αντιστοιχούν σε κάτι παραπάνω από το 50% της ελληνικής παραγωγής.

Ουσιαστικά, με την είσοδό της στην παραγωγή μανιταριών η ελληνική εταιρεία, που απασχολεί 80 εργαζόμενους, αντικατέστησε τις εισαγωγές πλευρώτους που έκανε μέχρι τότε, κυρίως από την Ιταλία. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου της γίνεται ακόμα από την εμπορία λευκών μανιταριών που εισάγει από την Πολωνία - η αναλογία είναι 75% εισαγωγές λευκών μανιταριών και 25% η δική της παραγωγή πλευρώτους.

Ενίσχυση παραγωγής

Επόμενος στόχος, λοιπόν, όπως εξηγεί στη «Ν» ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αθανάσιος Κεχαγιάς, είναι η δημιουργία δεύτερης μονάδας, επίσης στο Κιλκίς, αυτή τη φορά για την παραγωγή λευκών μανιταριών. Οι εισαγωγές λευκών μανιταριών στην Ελλάδα υπολογίζονται περίπου σε 9.000 τόνους ετησίως, εκ των οποίων οι 6.000 από τη «Μανιτάρια Κεχαγιά», ενώ η εγχώρια παραγωγή είναι μικρή, δεν ξεπερνάει τους 500 τόνους κάθε χρόνο. Τ

ο επενδυτικό σχέδιο ύψους 20 εκατ. ευρώ προβλέπει την παραγωγή 8.000 τόνων λευκών μανιταριών ετησίως και τη δημιουργία 250 νέων θέσεων εργασίας. Στόχος είναι να καλύπτεται ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής αγοράς αλλά ταυτόχρονα να αρχίσουν και σε μεγαλύτερη κλίμακα οι εξαγωγές, με στόχο κυρίως τη Μέση Ανατολή, οι οποίες σήμερα βρίσκονται σε πολύ περιορισμένα επίπεδα (προς Κύπρο και Ισραήλ).

MANITARIA.COM.GR

Ο κ. Κεχαγιάς έχει εξασφαλίσει το πράσινο φως των τραπεζών σε αυτό το μεγαλεπήβολο project, ωστόσο, όπως επισημαίνει, θα χρειαστεί και η στήριξη της Πολιτείας, με την ένταξη του σχεδίου σε ένα επενδυτικό-αναπτυξιακό πρόγραμμα. «Υπολογίζουμε ότι η ελληνική οικονομία από τις εισαγωγές λευκών μανιταριών χάνει σε συνάλλαγμα περί τα 18 εκατ. ευρώ ετησίως. Είμαστε σε συνεχείς επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς για να βρούμε το κατάλληλο χρηματοδοτικό σχήμα και ελπίζουμε ότι θα έχουμε θετική κατάληξη. Από τη στιγμή που υπάρχουν η τεχνογνωσία και οι δυνατότητες, έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία, να ωφεληθεί η τοπική οικονομία και να εξελίξουμε το ελληνικό μανιτάρι σε εξαγωγικό προϊόν» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει προγραμματίσει επένδυση ύψους 1 εκατ. ευρώ, μέσω αναπτυξιακού νόμου, για την προμήθεια και εγκατάσταση 16 νέων θαλάμων καλλιέργειας και παραγωγής δύο νέων ποικιλιών μανιταριών συνολικά 200 τόνων ετησίως.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα