Νέα αύξηση των επιτοκίων της Fed

Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018 21:02
UPD:21:19
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

Στο 1,75% - 2% αύξησε το εύρος των επιτοκίων η Federal Reserve, υλοποιώντας ακόμη ένα βήμα προς την κατεύθυνση της ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής.

Ανταποκρινόμενη στις προσδοκίες των αναλυτών -και παρά τις γεωπολιτικές ανησυχίες- η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασής της, αποφάσισε την αύξηση του εύρους των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Παράλληλα, προανήγγειλε την αναθεώρηση της επιτοκιακής της πολιτικής κατά τέσσερις φορές έως το τέλος του έτους, δηλαδή δύο ακόμη. Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση, η Fed έχει κάνει λόγο για συνολικά τρεις αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2018.

Η αλλαγή στην επικοινωνιακή ρητορική της κεντρικής τράπεζας δεν επιφέρει ουσιώδεις τροποποιήσεις στον σχεδιασμό της νομισματικής πολιτικής, σχολιάζουν πάντως, οι αναλυτές.

Το ανακοινωθέν της Fed, ωστόσο, εμπεριείχε και άλλες αλλαγές, γεγονός το οποίο αντανακλά τις θετικές επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας.

Μεταξύ άλλων, αφαιρέθηκε η έκφραση ότι «η Fed αναμένει πως τα επιτόκια θα παραμείνουν για ορισμένο διάστημα, κάτω του επιπέδου που αναμένεται να κινηθούν σε μακροπρόθεσμο επίπεδο».

Σύμφωνα με τους αναλυτές, πρόκειται για μία ένδειξη ότι η κεντρική τράπεζα δεν θεωρεί αναγκαίο το «φθηνό χρήμα», χωρίς ωστόσο, να διευκρινίζεται το ακριβές όριο της αύξησης των επιτοκίων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ως ανώτατος στόχος παρέμεινε το 3,4%, με τρεις γύρους αυξήσεων το 2019 και έναν το 2020.

Η Fed προχώρησε, τέλος, και στην αφαίρεση της έκφρασης περί «προσεκτικής εποπτείας του πληθωρισμού», με τους Αμερικανούς τραπεζίτες να σημειώνουν ότι η οικονομία αναπτύσσεται πλέον με «εύρωστο ρυθμό».

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο 2017 η Fed είχε προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις επιτοκίων (Μάρτιο, Ιούνιο και Δεκέμβριο) των 25 μονάδων βάσης έκαστη.

Ο κύκλος της επιστροφής σε περιοριστική νομισματική πολιτική «άνοιξε» τον Δεκέμβριο του 2015 με μία αύξηση επιτοκίων. Η δεύτερη ακολούθησε ένα χρόνο αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2016. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα