Αποφασίζει σήμερα το ΤΧΣ για την Εθνική

Εισήγηση για σύγκληση γενικής συνέλευσης με θέμα την άρση της εμπιστοσύνης στο διοικητικό συμβούλιο
Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2016 07:59
UPD:08:00
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι πληροφορίες φέρουν το ΤΧΣ να εξετάζει τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης της Εθνικής.

Από την έντυπη έκδοση 

Της  Άννας Δόγα
adoga@naftemporiki.gr

Στη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να κριθεί η έκβαση της διοικητικής κρίσης που επικρέμαται στην Εθνική Τράπεζα.

Οι πληροφορίες φέρουν το ΤΧΣ να εξετάζει τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης της Εθνικής. Το μήνυμα, πάντως, της Τράπεζας της Ελλάδος είναι σαφές και υποδεικνύει την εξομάλυνση της κατάστασης για το καλό της τράπεζας και της ευστάθειας του συστήματος.

Το γενικό συμβούλιο του ΤΧΣ συνεδριάζει με την εισήγηση να προκληθεί η σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης στην Εθνική με θέμα την άρση της εμπιστοσύνης στο διοικητικό συμβούλιο. Το νέο δ.σ. της τράπεζας εξελέγη τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης με απόφαση που αγνοούσε την πρόταση του Ταμείου, το οποίο ελέγχει το 40% των μετοχών, για εκλογή του Δ. Τσιτσιράγκου στη θέση του προέδρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν προηγηθεί η παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, δεν θα προχωρήσει το Ταμείο στην εισήγησή του για συνέλευση, σε μια εξέλιξη δηλαδή που θα παρέτεινε την κρίση στην τράπεζα. Στις λύσεις που εξετάζονται στην κατεύθυνση εκτόνωσης της έντασης είναι μια πιθανή παραίτηση του Π. Θωμόπουλου, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι σίγουρο ότι θα ικανοποιούσε το ΤΧΣ. Εύλογα και η παραίτηση της διοίκησης, πάντως, θα άνοιγε νέο θέμα για την Εθνική, τη στιγμή που το ζητούμενο είναι η ολοκλήρωση των αλλαγών στα τραπεζικά μάνατζμεντ. 

Συνεχείς διεργασίες

Από πλευράς κεντρικής τράπεζας έχει επισημανθεί προς όλες τις πλευρές η ανάγκη να τελειώσει το συντομότερο και ομαλά το ζήτημα που βαρύνει την τράπεζα από την προηγούμενη Πέμπτη και έχει οδηγήσει στο «πάγωμα» της διαδικασίας συγκρότησης σε σώμα του δ.σ. έως την ερχόμενη Τετάρτη.

Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή με τον πρόεδρο του ΤΧΣ Γιώργο Μιχελή για το θέμα, ενώ οι διεργασίες για την εκτόνωση της κρίσης ήταν συνεχείς. Στη συνεδρίαση του δ.σ. της Εθνικής, που τελείωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, υπερψηφίστηκε ως πρόεδρος ο Π. Θωμόπουλος με ψήφους 8 προς 2, παραγνωρίζοντας την πρόταση του Ταμείου, το οποίο στη συνέχεια εμπόδισε, όπως είχε δικαίωμα, τη συγκρότηση σε σώμα και την ανάδειξη του κ. Θωμόπουλου στη θέση του προέδρου.

Από πλευράς του Ταμείου θεωρήθηκε απαράδεκτο ότι η διοίκηση της Εθνικής αγνόησε την πρόταση του βασικού μετόχου, ενώ στον αντίποδα πηγές της τράπεζας κάνουν λόγο για σύννομη διαδικασία με βάση τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης και της ανεξαρτησίας των διοικήσεων.

Το κλίμα έχει βαρύνει το γεγονός ότι σε συνάντηση των κ.κ. Μιχελή και Φραγκιαδάκη, κατά την οποία είχε συζητηθεί η πρόταση του Ταμείου, δεν δόθηκε ταυτοχρόνως το στίγμα προθέσεων της διοίκησης της τράπεζας, όπως τουλάχιστον επισημαίνεται από πλευράς του ΤΧΣ.

Το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ αποφασίζει με δική του πρωτοβουλία ή κατόπιν εισήγησης της Εκτελεστικής Επιτροπής, μεταξύ άλλων, για θέματα σχετικά με την άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου. Έχει εννέα μέλη, εκ των οποίων δύο διορίζονται από την ΤτΕ και το υπουργείο Οικονομικών.

Με την παρούσα σύνθεσή του, πλην του προέδρου Γ. Μιχελή, του Χριστόφορου Στράτου και των δύο ex officio μελών, τα υπόλοιπα πέντε μέλη είναι αλλοδαποί.

Η τραπεζική αγορά παρακολουθεί με ανησυχία την πρωτοφανή για το εγχώριο σύστημα κρίση, καθώς μετά την Τράπεζα Πειραιώς, που παραμένει εδώ και έντεκα μήνες με μεταβατικό CEO εξαιτίας της άρνησης ενός μεγάλου μετόχου να παράσχει συναίνεση σε οποιαδήποτε πρόταση, και στην Εθνική Τράπεζα δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα σημαντικό, με όποιον τρόπο και αν επιλυθεί.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ
  • ΕΛΛ

Σχολιασμένα