Νοβότνι: Τον Δεκέμβριο η απόφαση της ΕΚΤ για παράταση του QE

Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016 00:37
UPD:00:43
REUTERS/HEINZ-PETER BADER

O κ. Νοβότνι πρόσθεσε ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ είναι επιτυχημένη αλλά έχει όρια, γι' αυτό και θα πρέπει να βοηθηθεί από τις δημοσιονομικές και τις διαρθρωτικές πολιτικές (φωτ. αρχείου).

 

Τον Δεκέμβριο θα ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η απόφαση για το αν και πόσο θα παραταθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), καθώς και για τα στοιχεία που θα συμπεριλάβει, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι.

«Θα υπάρξουν δύο αποφάσεις. Δεν είναι τόσο δραματικές όσο ακούγονται. Η μία φυσικά είναι να παραταθεί, σε ποιο βαθμό, και για πόση διάρκεια», δήλωσε ο κ. Νοβότνι σε ομιλία του στην Κύπρο, την Πέμπτη, σύμφωνα με το Reuters.

Η δεύτερη απόφαση, όπως είπε, έχει να κάνει με το ποια στοιχεία θα αγοράζονται.

O κ. Νοβότνι πρόσθεσε ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ είναι επιτυχημένη αλλά έχει όρια, γι' αυτό και θα πρέπει να βοηθηθεί από τις δημοσιονομικές και τις διαρθρωτικές πολιτικές.

Στο μεταξύ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς Μαρία Λίντε δήλωσε την Πέμπτη πως θεωρεί σημαντικό οποιαδήποτε πιθανή μείωση του όγκου του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης να γίνει σταδιακά και σε κάθε περίπτωση όχι απότομα.

Εξάλλου, πηγές της ΕΚΤ, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, χαρακτήριζαν την Τετάρτη σχεδόν βέβαιη την αγορά ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μετά τον Μάρτιο -και άρα την παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα