Στην Cosco το πακέτο των μετοχών του ΟΛΠ

Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2016 10:36
UPD:13:26
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ

Στην Cosco μεταβιβάστηκε το πακέτο των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), στο περιθώριο ειδικής εκδήλωσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρουσία και της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ.

Η κινεζική Cosco Shipping Corporation, από σήμερα, θα έχει τον έλεγχο του 51% των μετοχών του ΟΛΠ. H μεταβίβαση πραγματοποιήθηκε μέσω πακέτου 12,750 εκατ. ευρώ, συνολικής αξίας 22 ευρώ/μετοχή.

Mόλις ολοκληρωθούν οι επενδύσεις, για τις οποίες έχει δεσμευτεί η Cosco, τότε θα μεταβιβαστεί και το εναπομείναν 16% των μετοχών. Το συνολικό άμεσο όφελος του δημοσίου θα ανήλθε ως εκ τούτου, στα 368,8 εκατ. ευρώ.

Επ' ευκαιρίας, oι επικεφαλής της Cosco και του ΤΑΙΠΕΔ κήρυξαν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο γενικός διευθυντής της κινεζικής εταιρείας, Γουάν Μιν, στο περιθώριο της σχετικής εκδήλωσης, δεσμεύτηκε πως θα συνεχιστούν οι επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά και επισήμανε ότι «θα βελτιώσουμε τη διεθνή θέση του λιμανιού με στόχο να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Υποστήριξε παράλληλα, ότι η απόκτηση του ΟΛΠ συνιστά ένα από τα σημαντικότερα projects της Cosco διεθνώς και πρόσθεσε ότι «το πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί στον Πειραιά θα ενισχύσει την οικονομική συνεργασία Ελλάδος - Κίνας και θα φέρει πιο κοντά την Ασία με την Ευρώπη» .

EUROKINISSI - TV

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας, ευχήθηκε η σημερινή ημέρα να σηματοδοτήσει τη στροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη και τη μετατροπή του Πειραιά στο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου. Ο πρόεδρος του Χ.Α., Σωκράτης Λαζαρίδης, τέλος, έκανε λόγο για μία «συγκλονιστικά ιστορική ημέρα», καθώς όπως εξήγησε, το Χρηματιστήριο υποδέχεται έναν παγκόσμιο «κολοσσό».

Σε ανακοίνωσή του, το ΤΑΙΠΕΔ κάνει λόγο για «συμφωνία - ορόσημο στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και συνολικά, στην ελληνική οικονομία». Όπως υπενθυμίζει, η συνολική αξία της συμφωνίας αποτιμάται στα 1,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει:

  • αντίτιμο των 368,5 εκατ. ευρώ
  • υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ την επόμενη δεκαετία
  • τα αναμενόμενα έσοδα του ελληνικού δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΠ), αναμενόμενου συνολικού ύψους της τάξης των 410 εκατ. ευρώ.

Στο ποσό λαμβάνονται επίσης, υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα και οι τόκοι που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι την λήξη της παραχώρησης το 2052.

Σε δύο φάσεις η συναλλαγή

Η Cosco (Hong Kong) Group Limited θα αποκτήσει το 67% του ΟΛΠ έναντι συνολικού τιμήματος 368,5 εκατ. ευρώ, σε δύο στάδια. Σήμερα, ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο της συναλλαγής, με την Cosco (Hong Kong) Group Limited να καταβάλει ποσό ύψους 280,5 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ και να καθίσταται μέτοχος 51% του ΟΛΠ ΑΕ.

Το δεύτερο στάδιο της συναλλαγής προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός πέντε ετών από σήμερα με την εκπλήρωση των όρων της Συμφωνίας Αγοραπωλησίας Μετοχών (SPA), εκ των οποίων βασικός είναι η επιτυχής ολοκλήρωση των υποχρεωτικών επενδύσεων συνολικής αξίας 300 εκατ. ευρώ, οπότε η Cosco (Hong Kong) Group Limited θα καταβάλει στο ΤΑΙΠΕΔ επιπλέον 88 εκατ. ευρώ και θα αυξήσει το μερίδιό της στoν ΟΛΠ κατά 16%, σε 67%.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχετικά σύμβολα

  • ΟΛΠ

Σχολιασμένα