Skip to main content

Κ. Πιερρακάκης: Να κάνουμε όλοι μαζί το άλμα προς το μέλλον

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Έχουμε θέσει έναν ακόμα πιο φιλόδοξο στόχο, να ψηφιοποιήσουμε το σύνολο του κράτους ως το τέλος της επόμενης τετραετίας

Τoυ Κυριάκου Πιερρακάκη, υπουργού Επικρατείας και και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υποψήφιου βουλευτή στην Α΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία

ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ δίλημμα των προσεχών εκλογών είναι αν θα συνεχίσουμε να κινούμαστε με ταχύτητα προς το αύριο ή αν θα επιστρέψουμε στις μάχες του χθες. Το θεμελιώδες ερώτημα είναι αν θέλουμε μια Ελλάδα σύγχρονη, ισχυρή και εξωστρεφή ή μια χώρα που μονίμως παρακολουθεί τις εξελίξεις. Γι’ αυτόν τον λόγο ζητά η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη την ανανέωση της θητείας της: για να δώσουμε όλοι μαζί τις μάχες της γενιάς μας, για να δώσουμε τις μάχες του μέλλοντος.

ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει με ακόμα πιο έντονο ρυθμό, κλείνοντας οριστικά τις εκκρεμότητές της με το χθες και απαντώντας στις σύγχρονες διεθνείς προκλήσεις. Η διεκδίκηση αυτή περνά μέσα από μια κυβέρνηση η οποία διαθέτει γνώση, σχέδιο, βούληση και κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Έτσι θα πολιτογραφηθεί η χώρα στο μέλλον.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ μας κάνει σήμερα εντύπωση το γεγονός ότι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν έρθει να επενδύσουν στην Ελλάδα; Πιστεύουμε ότι είναι κάτι αυτονόητο; Γιατί το απέφευγαν τα προηγούμενα χρόνια; Οι μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσεις, όπως η Microsoft, η Amazon, η Cisco, προχώρησαν σε επενδύσεις στην Ελλάδα γιατί κατάλαβαν ότι η χώρα μας αποτελεί πλέον ένα σταθερό και φιλικό περιβάλλον.

ΜΕ ΤΟΝ ίδιο ζήλο και την ίδια στοχοπροσήλωση, αντιμετωπίσαμε όλες ανεξαιρέτως τις προκλήσεις που τέθηκαν στους τομείς των αρμοδιοτήτων μας. Ανταποκριθήκαμε τάχιστα και αποτελεσματικά στις μεγάλες εξωγενείς κρίσεις, γιατί είχαμε την ηγεσία, τα αντανακλαστικά και την επιχειρησιακή επάρκεια. Είχαμε μονίμως το σταθερό τιμόνι, τα κατάλληλα πρόσωπα και τη βέλτιστη προσέγγιση. Ως αποτέλεσμα, έφτασε να μην αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το ψηφιακό εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ελλάδας λειτούργησε καλύτερα από εκείνο της Βαυαρίας ή της Μασαχουσέτης.

ΤΙΠΟΤΑ απ’ όλα όσα πέτυχε αυτή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν αυτονόητο. Από την πλευρά μας, όλοι εμείς στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αφοσιωθήκαμε στο όραμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την ψηφιοποίηση του κράτους.

ΤΕΣΣΕΡΑ χρόνια μετά, νιώθουμε τεράστια υπερηφάνεια, γιατί το ψηφιακό κράτος είναι μια συλλογική μας κατάκτηση. Το Gov.gr, το ψηφιακό πρόσωπο του κράτους, αποτελεί μια σπουδαία μεταρρύθμιση, ιδιοκτήτης της οποίας είναι καθ’ ολοκληρίαν ο ελληνικός λαός. Αυτό το νέο πρόσωπο είναι σύγχρονο και φιλικό προς τον πολίτη γιατί έχει σχεδιαστεί με βάση τις ανάγκες του. Τα πρώτα δείγματα γραφής μας γεμίζουν αισιοδοξία. Η δήλωση γέννησης απαιτούσε προσέλευση σε πλήθος υπηρεσιών που μπορεί να βρίσκονταν σε κάθε γωνιά της χώρας: τώρα γίνεται με μία μόνο δήλωση, μέσα στο μαιευτήριο. Η έναρξη ατομικής επιχείρησης απαιτούσε αναμονή σε πέντε ουρές: τώρα γίνεται μέσω Gov.gr, με ελάχιστα κλικ.

ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ μ’ ένα σύνολο περίπου 500 υπηρεσιών και σήμερα έχουμε αρκετές περισσότερες από 1.500. Οι συναλλαγές των πολιτών αυξήθηκαν εκθετικά. Από 8,8 εκατομμύρια το 2018 εκτινάχθηκαν μαζί με τις φορολογικές σε 1,2 δισ. το 2022. Κι αυτή ήταν μόνο η αρχή. Γλιτώσαμε 130 και πλέον ουρές ο καθένας σε έναν χρόνο και κερδίσαμε ζωή, χάρη στην άοκνη προσπάθεια που κατέβαλαν οι μηχανικοί και τα στελέχη μας.

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ανταμοιβή είναι αναμφίβολα το γεγονός ότι οι πολίτες έχουν αγκαλιάσει τις μεταρρυθμίσεις. Πάνω από 8,1 εκατομμύρια Έλληνες έχουν χρησιμοποιήσει ως σήμερα το Gov.gr. Κι αυτή ήταν μόνο η αρχή. Έχουμε θέσει έναν ακόμα πιο φιλόδοξο στόχο, να ψηφιοποιήσουμε το σύνολο του κράτους ως το τέλος της επόμενης τετραετίας. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε. Ό,τι είπαμε, το κάναμε.

ΖΗΤΑΜΕ απ’ τους πολίτες να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, γιατί αυτή είναι η μόνη αξιόπιστη πρόταση σ’ έναν κόσμο διαρκώς μεταβαλλόμενο, με τεράστιες προκλήσεις κι ευκαιρίες. Ζητάμε απ’ τους πολίτες να μας δώσουν τη δύναμη να συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε και να κάνουμε όλοι μαζί το δημιουργικό άλμα προς το μέλλον. Το αξίζουμε όλοι, το αξίζει η χώρα.