Επικός «Ερωτόκριτος» με εκστατική υπόσταση

Χαΐνηδες, ομάδα «Κι όμΩς κινείται» και Ψαραντώνης, στο Ηρώδειο
Κυριακή, 29 Ιουνίου 2014 08:30

Μια διαφορετική από τις συνηθισμένες ανάγνωση του «Ερωτόκριτου» του Βιτσέντζου Κορνάρου προτείνουν οι Χαΐνηδες και η ομάδα «Κι όμΩς κινείται», με τη συμμετοχή του Ψαραντώνη, στη μουσική παράσταση, που παρουσιάζεται - στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών - στο Ηρώδειο, στις 30 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ.

Ο Ψαραντώνης και ο Χαΐνης Δ. Αποστολάκης, που θα αφηγηθούν με το τραγούδι τους την ιστορία, είναι εκπρόσωποι των δυο τελευταίων γενεών στην Ευρώπη, που, μεγαλώνοντας στα χωριά τους, κληρονόμησαν και αποστήθισαν από την προφορική παράδοση μεγάλα κομμάτια ενός έπους αναφοράς, όπως είναι ο «Ερωτόκριτος».

Σε μια αρχέγονη συνειδησιακή κατάσταση

Όπως εξηγεί ο Δ. Αποστολάκης, στον οποίο ανήκει και η ιδέα της παράστασης: «Ο “Ερωτόκριτος”, που διαβαζόταν και απομνημονευόταν από μορφωμένους και αγράμματους (από την Κρήτη μέχρι τα Επτάνησα, τη Σμύρνη, την Ήπειρο, το Αιγαίο, τους κλεφταρματωλούς, τον ελληνισμό της διασποράς), πρόσφερε το έλασσον γλωσσικό υπόστρωμα στο νεοσύστατο εθνικό κράτος της Ελλάδας κι επηρέασε τους μεγάλους της ποιητές, από τον Σολωμό μέχρι τον Σεφέρη.

Τα προτάγματα, που νοηματοδότησαν το ατομικό φαντασιακό στην αρχαιότητα των ομηρικών επών, ήταν η “ανδρεία”, η “τιμή” και το “κάλλος”. Στον “Ερωτόκριτο”, έχουμε την “παλληκαριά”, τη “φρόνηση” και την “ομορφιά”. Και τα δύο είναι εγχειρίδια αξιακής θεμελίωσης και συμπεριφορικής ηθικής για πολλές γενιές ανθρώπων. Όμως, η μεγάλη ομοιότητα έγκειται στο γεγονός ότι δεν ήταν ούτε ακριβώς τραγούδια, ούτε ποιήματα, ούτε θεατρικά έργα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν εκστατικά παραστατικά τραγουδαφηγήματα…

Ψαραντώνης.

Ο “Ερωτόκριτος” εκδιώχτηκε από τα χωριά της Κρήτης. Τη θέση του πήραν το δελτίο των 8 στην τηλεόραση, το facebook, ο αυτισμός των sms και ο θόρυβος από την εκβιομηχάνηση της γεωργικής εργασίας. Συνήθως, τον συναντάμε στα χείλη τραγουδιστών, που του αφιερώνουν ένα τρίλεπτο γλυκερής και αυτάρεσκης ευαισθησίας, και σε θεατρικές παραστάσεις ως φολκλόρ ή ως φολκλόρ “πειραγμένο”. Ο λόγος της αποτυχίας των προσπαθειών αυτών είναι, όπως προανέφερα, ότι ο “Ερωτόκριτος”, καθώς δεν είναι ούτε ποίημα, ούτε τραγούδι, ούτε θεατρικό έργο, απαιτεί άλλη στάση, άλλη ευθύνη, άλλη απεύθυνση, άλλη πίστη και, εντέλει, άλλη αναπαράσταση…

Για την ανάδειξη αυτών των θησαυρών, θα ήθελα να επιχειρήσω μιαν άλλη αναπαράσταση της διαλεκτικής του “Ερωτόκριτου”, στηριγμένη στη δύναμη, την πίστη και την τέχνη των ιδιαίτερων προσώπων, που θα καταδυθούν σε αυτήν την αρχέγονη συνειδησιακή κατάσταση του Ομηρίδη - Λυράρη - Ράπερ. Η διαλεκτική της τραγουδαφήγησης από τα πολλά διαφορετικά όργανα και τις φωνές συμπληρώνεται και διαχέεται στη θεατρική πτυχή του έργου από τη στικτική ή αντιστικτική παρουσία της ομάδας “Κι όμΩς κινείται”.  Η ανάγκη, που μας οδήγησε στην παρουσία του χορού, είναι η άμεση και καθαρή σχέση του με τη ρυθμολογία και την εκστατική υπόσταση του έπους, μια σχέση απαλλαγμένη από τη θεατρική του αναπαράσταση».

Δημήτρης Αποστολάκης.

Συντελεστές
Ιδέα παράστασης: Χαΐνης Δ. Αποστολάκης, τραγουδαφήγηση: Ψαραντώνης - Χαΐνης Δ. Αποστολάκης, μουσική: το μουσικό σχήμα Χαΐνηδες: Δημήτρης Αποστολάκης (λύρα), Δημήτρης Ζαχαριουδάκης (τραγούδι - κιθάρα), Μαρία Κώτη (τραγούδι), Αλέξης Νόνης (κρουστά - πλήκτρα), Τάκης Κανέλλος (κρουστά), Κλέων Αντωνίου (ηλεκτρική κιθάρα), Μιχάλης Νικόπουλος (λαούτο - μαντολίνο), Δημήτρης Μπρέντας (γκάιντα - κλαρίνο), Αντώνης Σκαμνάκης (μπάσο). Μαζί τους οι: Αντρέας Πολυζωγόπουλος (τρομπέτα), Φώτης Σιώτας (βιολί). Κίνηση: Κι όμΩς κινείται: χορός - ακροβασία: Γιώργος Αμέντας, Camilo Bentancor, Βασίλης Δημάς, Αντιγόνη Λινάρδου, Χριστόφορος Μακατσώρης, Ερμής Μαλκότσης, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Χριστίνα Σουγιουλτζή, Λία Χαμηλοθώρη. Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος, σκηνικός χώρος: Κι όμΩς κινείται, σχεδιασμός σκηνικών αντικειμένων: Φίλιππος Φωτιάδης, ηχοληψία: Σάκης Γκίκας.

Πληροφορίες
Ωδείο Ηρώδου Αττικού: πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Μακρυγιάννη - Αθήνα, τηλ.: 210 3241807. Τιμές εισιτηρίων: κάτω διάζωμα: 30 ευρώ, άνω διάζωμα: κανονικό: 15 ευρώ, φοιτητικό - ΑΜΕΑ: 10 ευρώ, ανέργων: 5, ευρώ. Προπώληση: Ηρώδειο (καθημερινά: 9:00 - 14:00 και 18:00 - 21:00), κεντρικά εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών: Πανεπιστημίου 39 - εντός Στοάς Πεσμαζόγλου (Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 17:00, Σάββατο: 9:00 - 15:00), καταστήματα Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, τηλεφωνικά: 210 3272000 (καθημερινές και Κυριακές: 9:00 - 21:00), ηλεκτρονικά: greekfestival.gr.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Βρείτε τι παίζει κοντά σας

Βρείτε στο χάρτη τα πλησιέστερα σημεία (σινεμά, θέατρα, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα) που σας ενδιαφέρουν.

Δημοφιλή