Δεν τα βρήκαν Γ. Στουρνάρας - αγρότες

Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2014 13:44
UPD:15:29
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, κατά την άφιξή του στο υπουργείο, όπου συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των αγροτών.

A- A A+

Άκαρπες απέβησαν οι συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με εκπροσώπους των αγροτών, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για συνέχιση των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Όπως δήλωσαν τα μέλη της «Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος», Θόδωρος Παπακωνσταντίνου και Γιώργος Τζωρτζάκης, κατά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό ζήτησαν να αποσυρθεί το φορολογικό των αγροτών και να συζητηθεί από μηδενική βάση όλο το μοντέλο της πρωτογενούς παραγωγής, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του. Έθεσαν επίσης στον κ. Στουρνάρα το θέμα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, προτείνοντας να δοθούν στους παραγωγούς δάνεια για επενδύσεις με χαμηλό επιτόκιο.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της «Πρωτοβουλίας», ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε το ενδεχόμενο απόσυρσης του φορολογικού, αν και εμφανίστηκε διατεθειμένος να συζητήσει ζητήματα που σχετίζονται με τον αγροτικό τομέα, αλλά και να εξεταστούν φορολογικά μοντέλα που ακολουθούνται στην Ευρώπη.

Ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε επίσης τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση και κάλεσε τους αγρότες να μετέχουν στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, όπου, όπως είπε, ο γεωργικός τομέας θα έχει σημαντική συμμετοχή.  

Μετά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι των ανεξάρτητων μπλόκων αγροτών και κτηνοτρόφων Πελοποννήσου εξέφρασαν την πρόθεσή τους να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Και ο Παναγιώτης Πεβερέτος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας δήλωσε ότι ζητήθηκε η απόσυρση των φορολογικών μέτρων και η εκ του μηδενός συζήτηση των θεμάτων του αγροτικού κλάδου και επιβεβαίωσε ότι ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

Ένας ακόμη εκπρόσωπος των αγροτών της Πελοποννήσου, ο Χρήστος Αναγνωστάκος είπε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν.

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε αργότερα και η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, η οποία πρόκειται να συνεδριάσει αύριο το απόγευμα, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Βαγγέλης Μπούτας δεν έγινε δεκτό κανένα από τα αιτήματά τους και ανέφερε ότι αύριο το απόγευμα στο μπλόκο της Νίκαιας θα πραγματοποιηθεί συνέλευση για να αποφασιστεί η πορεία των κινητοποιήσεών τους.

Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων ζητά η καθιέρωση των λογιστικών βιβλίων να ισχύει για αγρότες με ετήσιο τζίρο 40.000 ευρώ και αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ. Ζητεί επίσης θεσμοθέτηση αφορολόγητου πετρελαίου, κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα και επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους αγρότες.

Εξάλλου, ο κ. Μπούτας κατήγγειλε ότι «γίνεται ύπουλη προσπάθεια από παλιά θεσμικά συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, να θολώσουν τα αιτήματα των αγροτών με μπλόκα - "μαϊμού"».

Έκοψαν προειδοποιητικά την Ελλάδα στα δύο

Στο μεταξύ, στα… δύο έκοψαν την Ελλάδα εκατοντάδες αγρότες από το μπλόκο της Ανθήλης Φθιώτιδας, προχωρώντας στον προειδοποιητικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Ο αποκλεισμός της Εθνικής Οδού διήρκησε περίπου μισή ώρα και η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι.

Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους οι αγρότες έστησαν δοχεία με γάλα στην Εθνική οδό, παρουσία πολυάριθμων διμοιριών αστυνομικών.

«Δεν έχουμε κανένα στόχο να ταλαιπωρήσουμε τους πολίτες, αλλά δεν έχουμε άλλον τρόπο να μιλήσουμε με την κυβέρνηση και να τους πούμε όλα αυτά που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε ο πρόεδρος του Παμφθιωτικού Συλλόγου των αγροτών κ. Δημογιάννης, προειδοποιώντας ότι παρόμοιες κινήσεις θα γίνουν και στο μέλλον.

Πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στο μπλόκο της Νίκαιας

Την ίδια ώρα, στο μπλόκο της Νίκαιας διοργανώνεται πανθεσσαλικό συλλαλητήριο, στο οποίο έχουν κληθεί να συμμετάσχουν πολίτες αλλά και εργαζόμενοι από άλλους κλάδους.

Οι αγρότες εκτιμούν ότι η μαζική συμμετοχή θα τους δώσει τη δυνατότητα να βγουν και πάλι επί της ΠΑΘΕ, όπως έγινε την προηγούμενη Κυριακή.

Υποστηρίζουν ακόμη η μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο θα στείλει ένα ακόμη μήνυμα αγωνιστικότητας και αποφασιστικότητας προς την κεντρική εξουσία.

Το πρωί αγρότες της Χαλκιδικής που συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο της ΔΟΥ στα Μουδανιά ενημέρωσαν διερχόμενους πολίτες για τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους. Περισσότεροι από 100 αγρότες μοίρασαν ενημερωτικό υλικό με τα αιτήματά τους, ενώ τα κατέθεσαν και στον προϊστάμενο της εφορίας προκειμένου να τα προωθήσει στο υπουργείο Οικονομικών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή