ΠΟΕ-ΔΟΥ: Επενδύουν στη μη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων

Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013 19:28
REUTERS/JOHN KOLESIDIS
A- A A+

Η φοροδοτική ικανότητα των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, έχει προ πολλού εξαντληθεί, σημειώνει η ΠΟΕ-ΔΟΥ, τονίζοντας πως οι φόροι που επιβάλλονται δεν μπορούν να εισπραχθούν, γιατί απλά δεν αντιστοιχούν σε πραγματικά εισοδήματα.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους στις εφορίες, «το 2011 οι φορολογούμενοι κλήθηκαν να καταβάλουν (μέσω των φορολογικών τους δηλώσεων) φόρους της τάξεως των 1,12 δις ευρώ, ενώ το 2012 (με μειωμένα εισοδήματα κατά 30 – 40% και πολλαπλάσια ποσοστά ανεργίας) κλήθηκαν να καταβάλουν φόρους ύψους 6.8 δισ/. περίπου, την ίδια στιγμή που συνεχίζεται με προκλητικό τρόπο, η προστασία των μεγαλοφοροφυγάδων και των μεγαλοκαταθετών (εσωτερικού και εξωτερικού)».

Η ΠΟΕ-ΔΟΥ προσθέτει πως «οι εκβιασμοί της κυβέρνησης για αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και κατασχέσεις δεν πρόκειται να φέρουν κανένα αποτέλεσμα», ενώ υποστηρίζει ότι «στόχος της κυβέρνησης δεν ήταν και δεν είναι η καλυτέρευση των εσόδων και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».

Αντιθέτως, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «επενδύουν στη μη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ως άλλοθι για τη λήψη νέων μέτρων. Στόχος τους είναι οι νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, οι μαζικές απολύσεις υπαλλήλων, η κινεζοποίηση και η εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας».

Καταλήγοντας, επισημαίνει πως «η αύξηση των εσόδων προϋποθέτει, την ύπαρξη πολιτικής βούλησης για τη φορολόγηση του πλούτου, με ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Προϋποθέτει  την ενίσχυση των φορολογικών υπηρεσιών και την απαγκίστρωσή  τους από πολιτικές παρεμβάσεις». 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή