Διευκρινίσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των δικαστικών αντιπροσώπων

Δευτέρα, 01 Νοεμβρίου 2010 18:43
A- A A+

Μόνο εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο δήμου της χωρικής αρμοδιότητας της οικείας περιφέρειας στην οποία ασκούν τα καθήκοντά τους, υπό τον όρο ότι οικεία περιφέρεια νοείται η αντίστοιχη αιρετή περιφέρεια, ψηφίζουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι στις περιφερειακές εκλογές.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των δικαστικών αντιπροσώπων, η οποία εκδόθηκε προκειμένου να διευκρινιστούν τα ερωτήματα αλλά και οι διαφορετικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις, που τέθηκαν υπόψη του υπουργείου.

Επίσης, σύμφωνα με την εγκύκλιο, σε περίπτωση που δεν είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο δήμου στον οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους (αλλά σε άλλον της ίδιας όμως περιφέρειας) ψηφίζουν, υπογράφοντας υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνουν το δήμο, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

Συνεπώς, για τις περιφερειακές εκλογές, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι δεν ψηφίζουν εάν είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο δήμου που δεν ανήκει στην ίδια κατά τα ανωτέρω περιφέρεια. Προκειμένου δε για τις δημοτικές εκλογές δεν ψηφίζουν εάν είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο δήμου που δεν ανήκει στην χωρική περιφέρεια του συνενούμενου «Καλλικράτειου» δήμου.

Στην εγκύκλιο αναφέρονται τα εξής δύο παραδείγματα:

Δικαστικός αντιπρόσωπος, δημότης του δήμου Καλλιθέας Αττικής, που ασκεί τα καθήκοντά του στο δήμο Παπάγου - Χολαργού, ψηφίζει για ανάδειξη περιφερειακών αρχών, δεδομένου ότι είναι εγγεγραμμένος σε δήμο που ανήκει στην ίδια περιφέρεια (Αττικής) όπου ανήκει και ο δήμος της άσκησης των καθηκόντων του. Αντίθετα, δεν ψηφίζει για ανάδειξη δημοτικών αρχών, δεδομένου ότι δεν είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους ενός εκ των συνενούμενων δήμων Παπάγου - Χολαργού.

Αν, όμως, ο δικαστικός αντιπρόσωπος είναι δημότης του νυν δήμου Παπάγου Αττικής και ασκεί τα καθήκοντά του στο νυν δήμο Χολαργού, ψηφίζει τόσο για την ανάδειξη των περιφερειακών αρχών, δεδομένου ότι είναι εγγεγραμμένος σε δήμο που ανήκει στην ίδια περιφέρεια (Αττικής) όπου ανήκει και ο δήμος της άσκησης των καθηκόντων του, όσο και για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών, δεδομένου ότι είναι εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο δήμου που ανήκει στην περιφέρεια του νέου «Καλλικράτειου» δήμου Παπάγου - Χολαργού που ασκεί τα καθήκοντά του.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή