Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε για να προστατεύουμε την καρδιά;

Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022 13:30
UPD:13:30
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Τα τελευταία χρόνια γίνονται συνεχώς έρευνες σχετικά με την επίδραση του ύπνου στην οργανική, πνευματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου. Η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση (AHA) ανακοίνωσε ότι το πιο ωφέλιμο για την καρδιακή υγεία του ανθρώπου χρονικό διάστημα βραδινού ύπνου είναι 7-9 ώρες.

Το 2010 η AHA είχε δημοσιεύσει ένα κατάλογο με επτά οδηγίες για προστασία της καρδιαγγειακής λειτουργίας. Στη διάρκεια αυτών των 22 ετών η AHA είχε κάνει αναπροσαρμογές σε αυτές τις οδηγίες αλλά είναι η πρώτη φορά που προσθέτει μια ακόμη οδηγία σε αυτή την λίστα και είναι αυτή που για τον ύπνο.

«Ο ύπνος επηρεάζει συνολικά την υγεία του ανθρώπου. Τα πιο σταθερά και υγιή μοτίβα ύπνου επηρεάζουν με θετικό για την υγεία τρόπο παράγοντες όπως το βάρος, η αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Οι νέες τεχνολογίες όπως οι συσκευές καταγραφής του ύπνου μπορούν να βοηθήσουν στο τι να κάνουν για να βελτιώσουν την καρδιακή τους υγεία» αναφέρει ο δρ. Λόιντ Τζόουνς, πρόεδρος της AHA η οποία προτείνει 7-9 ώρες ύπνου για τους ενήλικες και περισσότερες ώρες για τα παιδιά με αυτά κάτω των πέντε ετών να πρέπει να κοιμούνται 10-16 ώρες συνολικά μέσα στη διάρκεια του 24ωρου.

Ο ύπνος προστίθεται στον κατάλογο με τη σωστή διατροφή, τη σωματική άσκηση, την αποφυγή καπνίσματος, τη διατήρηση του σωστού βάρους με προτεινόμενο δείκτη μάζας σώματος το 25, την χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης, τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου και τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης τα οποία πρέπει να είναι κάτω από 12 για την συστολική (μεγάλη) και κάτω από 8 για τη διαστολική (μικρή).

 

Προτεινόμενα για εσάς