Κίνα, η χώρα με τις περισσότερες διπλωματικές αποστολές παγκοσμίως

Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019 11:35
UPD:11:37
REUTERS/KIM KYUNG-HOON
A- A A+

Την ισχυρότερη διπλωματική παρουσία από κάθε άλλη χώρα κατέχει πλέον η Κίνα, ξεπερνώντας ακόμη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με το αυστραλιανό think tank Lowy Institute, η Κίνα έχει φέτος 276 πρεσβείες και άλλες διπλωματικές αποστολές σε όλο τον κόσμο, δηλαδή τρεις περισσότερες από τις ΗΠΑ. Ακολουθούν Γαλλία, Ιαπωνία και Ρωσία.

Η έκθεση δεν περιλαμβάνει μόνο τις πρεσβείες αλλά και τα προξενεία. Οι συντάκτες της αναφέρουν ότι τα αριθμητικά στοιχεία δείχνουν «τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία» σε «γεωπολιτικό βάθος».

Η διπλωματική άνοδος της Κίνας ήταν ταχύτατη τα τελευταία χρόνια. Το 2016 βρισκόταν στην τρίτη θέση – πίσω από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία – με μόνο 267 διπλωματικές αποστολές. Το 2017 σκαρφάλωσε στη δεύτερη θέση.

Οι νέες διπλωματικές αποστολές του Πεκίνου εμφανίστηκαν ιδιαίτερα σε χώρες που απομακρύνθηκαν από την Ταϊβάν: Μπουρκίνα Φάσο, Δομινικανή Δημοκρατία, Ελ Σαλβαδόρ, Γκάμπια, Σάο Τομέ και Πρίνσιπε.

Τόσο η Κίνα όσο και η Ταϊβάν διατηρούν διπλωματικούς δεσμούς με μια χώρα εφόσον η χώρα αυτή δεν έχει δεσμούς με τον αντίπαλό της.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή