Θεσσαλονίκη: Ο πρώτος κάθετος κήπος σε δημόσιο κτήριο στην Ελλάδα

Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019 12:59
UPD:13:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ
A- A A+

Συνολικά 804 γλαστράκια με τέσσερα είδη φυτών τοποθετήθηκαν στην πρόσοψη του κτηρίου της Διεύθυνσης Αστικού Περιβάλλοντος, στην οδό Κλεάνθους 18 στη Θεσσαλονίκη, σε μια επιφάνεια πενήντα τετραγωνικών μέτρων.

Πρόκειται για τον πρώτο κάθετο κήπο σε δημόσιο κτήριο στην Ελλάδα, ο οποίος παρουσιάστηκε σε εκδηλώσεις στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης αλλά και στο κτήριου της οδού Κλεάνθους,

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους, στην ταράτσα του κτηρίου υπάρχει η κατάλληλη υποδομή για τη συγκέντρωση του νερού της βροχής, το οποίο χρησιμοποιείται για το πότισμα του κάθετου κήπου, μέσω ενός κατάλληλου και σύγχρονου συστήματος άρδευσης και αποστράγγισης. Το σύστημα εγκαταστάθηκε μετά από τη μεταφορά της σχετικής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας από την Αυστραλία, χώρα που θεωρείται πρωτοπόρα παγκοσμίως σε θέματα διαχείρισης αστικού νερού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ

Παράλληλα, στο δημοτικό κολυμβητήριο της Τούμπας, στο οποίο υπήρχε μεγάλη κατανάλωση πόσιμου νερού, λόγω της ανάγκης για ντους πριν και μετά από τη χρήση της πισίνας, αντικαταστάθηκαν όλες οι βρύσες, τοποθετήθηκαν ειδικές συσκευές με φωτοκύτταρο στο ντους, που περιορίζουν τη χρήση του νερού και δεν το αφήνουν να τρέχει άσκοπα και άλλαξαν όλα τα καζανάκια που έτρεχαν.

Συνολικά εγκαταστάθηκαν 53 νέα συστήματα εξοικονόμησης νερού και σε αυτά περιλαμβάνονται θερμοϋδραυλικά συστήματα, κυκλοφορητές και θερμοβαλβίδες που επιτρέπουν να γίνεται σωστή κυκλοφορία νερού και να διασφαλίζεται η σωστή θερμοκρασία του για τη χρήση του ντουζ. Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η μείωση κατά 20% με 30% της κατανάλωσης νερού και ενέργειας.

Οι παραπάνω δράσεις για την δημιουργία του πρώτου κάθετου κήπου σε δημόσιο κτήριο στην Ελλάδα και την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας στο δημοτικό κολυμβητήριο πραγματοποιήθηκαν μέσω της συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης με τον διεθνή οργανισμό Global Water Partnership Mediterranean και με το περιβαλλοντικό πρόγραμμα της Coca Cola στην Ελλάδα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή