Μάλτα: Συμφωνία για την αποβίβαση των 49 μεταναστών

Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2019 14:21
UPD:15:11
REUTERS/DARRIN ZAMMIT LUPI
A- A A+

Την επίτευξη συμφωνίας για την αποβίβαση των 49 μεταναστών που βρίσκονται ανοικτά της Μάλτας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ.

Οι 49 που επιβαίνουν στα πλοία «Sea-Watch» και «Sea-Eye», τα οποία έχουν ναυλωθεί από γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση θα κατανεμηθούν μεταξύ οκτώ ευρωπαϊκών χωρών, διευκρίνισε ο Μαλτέζος πρωθυπουργός.

«Βρέθηκε μία ad hoc συμφωνία. Από τους 249 μετανάστες που βρίσκονται στη Μάλτα και τους 49 που βρίσκονται επί των “Sea-Watch” και “Sea-Eye”, 220 άτομα θα κατανεμηθούν σε άλλες χώρες μέλη (της Ε.Ε.) ή θα επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Τζόζεφ Μουσκάτ.

EURONEWS

Οι μετανάστες θα κατανεμηθούν ανάμεσα στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, τη Ρουμανία, το Λουξεμβούργο, τη Ολλανδία και την Ιταλία, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός της Μάλτας.

Περί τις δέκα ευρωπαϊκές χώρες είχαν δηλώσει έτοιμες να υποδεχθούν τους 49 μετανάστες, αλλά η Μάλτα επεδίωκε «συνολική» συμφωνία στην οποία θα περιλαμβάνονται 249 άνθρωποι που έχει υποδεχθεί τις τελευταίες ημέρες.

«Η Μάλτα δεν έκλεισε ποτέ τα λιμάνια της και παραμένει ασφαλές λιμάνι. Θέλουμε απλώς όλοι να σέβονται τους διεθνείς κανόνες που δεν δημιουργήσαμε εμείς», είπε ο Τζόζεφ Μουσκάτ.

«Θέλαμε να περάσουμε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα, ότι το βάρος πρέπει να μοιράζεται διότι πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν πρόκειται για την υιοθέτηση θέσεων κατά των μη κυβερνητικών οργανώσεων, απλώς θέλουμε όλοι να ακολουθούν τους κανόνες», τόνισε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή