«Της αγάπης συλλαβές»

Ζωγραφική εμπνευσμένη από στίχους Ελλήνων ποιητών
Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018 09:10

Φυγή  -  50X70 εκ.ακρυλ.σε καμβά

A- A A+

Η 19η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Γεύσως Παπαδάκη, με τίτλο «Της αγάπης συλλαβές», η οποία εγκαινιάζεται την Τρίτη 13 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ στην γκαλερί Genesis,  αποτελείται από 35 έργα ακρυλικά σε καμβά και μελάνια σε χειροποίητο χαρτί, εμπνευσμένα από στίχους Ελλήνων ποιητών [Χάρητος 35 - Κολωνάκι].

Στίχοι  των Γ. Ρίτσου, Κ. Π. Καβάφη, Τ. Πατρίκιου,  Τ. Λειβαδίτη, Γ. Σεφέρη και Μ. Λαϊνά, αποτέλεσαν για την εικαστικό πηγή έμπνευσης και στη νέα αυτή θεματική της ενότητα. Τα έργα έχουν ως αφετηρία και κεντρική θεματική τους την αγάπη, τον έρωτα, την παρουσία, την απουσία, τις μνήμες και τους μικρούς απολογισμούς που συνδέονται με τα παραπάνω.

Επούλωση  -  40Χ60 εκ.ακρυλ.σε καμβά

H επιμελήτρια της έκθεσης Ίρις Κρητικού, σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης:

«Η Γεύσω Παπαδάκη, συνεχίζοντας το μακρύ ταξίδι της καταμεσής στη σάρκα και τα οστά της ποίησης, δημιουργεί νέους τόπους αλήθειας, αιωρούμενους ανάμεσα στην πραγματική και την ουτοπική εικόνα με τον τρόπο που περιγράφει ο Πλάτων στην “Πολιτεία” του: σύμφωνα με εκείνον, τόσο οι ποιητές όσο και οι ζωγράφοι είναι μιμητές της αλήθειας και μαζί δημιουργοί μιας νέας…»

Της αγάπης  συλλαβές ΙΙΙ  -  38Χ28 εκ.μελάνι σε χειροποίητο χαρτί

 «Στη νέα εκθεσιακή της ενότητα, η ζωγράφος ανασκάπτει το οικείο της πλέον τοπίο του έμμετρου λόγου, χαρίζοντας στον θεατή - αναγνώστη σπάνια συγκίνηση. Το πλαστικό της ιδίωμα, στίλβον, λιτό και με εμφανείς πλέον τάσεις αφαίρεσης, φανερώνεται εδώ ενδοσκοπικό, διαυγές και ανακουφιστικά κύκλιο, προσηλωμένο στις ίδιες ψυχικές συχνότητες που διέπουν και την εννοιολογική αναζήτηση της ζωγραφικής της». 

«Με αφετηρία τα αγαπημένα της ποιήματα και επικουρούμενη λιγότερο από τις λέξεις τους και περισσότερο από τον εσωτερικό τους λόγο, ζωγραφίζει όχι κοιτώντας, αλλά βλέποντας μέσα στα τρυφερά τους σπλάχνα. Και η ζωγραφική της, αφήνοντας πίσω της την εξηγηματική αφήγηση, εγκαλεί τον θεατή να δει εντός τους κι αυτός».

 

Οι φίλοι μου  οι δρόμοι   -  50Χ70 εκ. ακρυλ. σε καμβά

Η εικαστικός

Γεννήθηκε  στην Κωνσταντινούπολη. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας  και Ζωγραφική  στη Σχολή Βακαλό.  Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της με ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χανιά, Mύκονο, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Kωνσταντινούπολη, Παρίσι.

Σκιές ΙΙΙ  -   30Χ30 εκ.ακρυλικά σε καμβά.

Συμμετείχε σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα,  το Bέλγιο, τη Λιθουανία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Τουρκία, τη Γαλλία, στην «23η  Art fair, Artist 2013» στην Κωνσταντινούπολη καθώς και στην Art Athina 2017 με την γκαλερί Melkart Paris. Επίσης, ήταν μία από τους καλλιτέχνες που εκπροσώπησε την Ελλάδα  στην Μπιενάλε του Πεκίνου, το 2008.

Έργα της βρίσκονται σε Μουσεία, δήμους και ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές σε Ελλάδα, Βέλγιο, Γαλλία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Νέα Υόρκη και Πεκίνο. Είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή