Handelsblatt: Ήττα του εθνικισμού το «ναι» στη βουλή της ΠΓΔΜ

Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018 08:18
UPD:13:03
Konstantinos Tsakalidis / SOOC/
A- A A+

Αναλύσεις για τη σημασία της απόφασης του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ για την αναθεώρηση του Συντάγματος φιλοξενεί ο γερμανικός Τύπος.

Στην ηλεκτρονική της έκδοση, η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt εκτιμά ότι το «ναι» στην αλλαγή της ονομασίας αποτελεί ήττα για τον εθνικισμό στα Βαλκάνια και επισημαίνει ότι η απόφαση του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ δεν είναι σημαντική μόνο για την ίδια τη χώρα, αλλά και για όλη την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων.

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας ασκεί κριτική στη στάση του Κρίστιαν Μικόσκι, επικεφαλής της εθνολαϊκιστικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE στα Σκόπια, ο οποίος «μέχρι την τελευταία στιγμή προσπάθησε με κάθε τρόπο να αποτρέψει την πλειοψηφία δύο τρίτων για την μετονομασία της ΠΓΔΜ». «Ο Μικόσκι προφανώς δεν έχει αντιληφθεί ακόμη ότι με τον ακραίο εθνικισμό του οδηγήθηκε μόνος του σε απομόνωση», αγνοώντας τις φιλοευρωπαϊκές διαθέσεις εντός του κόμματός του και στην κοινωνία της χώρας του, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η Handelsblatt επισημαίνει ότι παρά το αποτυχημένο δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου για την αλλαγή ονομασίας, «με την ψηφοφορία τη νύχτα της Παρασκευής υπέρ της συμφωνίας του Ιούνιου με την Ελλάδα, η κυβέρνηση κατάφερε να πραγματοποιήσει την πολυπόθητη μεταβολή».

«Η απόφαση δεν είναι σημαντική μόνο για την εξαιρετικά φτωχή χώρα των μόλις τριών εκατομμυρίων πολιτών, αλλά και για όλη την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων. Ο διαφαινόμενος τερματισμός της διαμάχης για την ονομασία στέλνει σημαντικό μήνυμα για ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Το μήνυμα είναι το εξής: ο εθνικισμός συνιστά αδιέξοδο» γράφει.

Ο Γερμανός ανταποκριτής υπογραμμίζει πάντως ότι «η αλλαγή ονομασίας μπορεί να μην είναι ακόμη τελειωμένη υπόθεση, καθώς πρέπει να δώσει την έγκρισή του και το ελληνικό κοινοβούλιο». Ωστόσο, συνεχίζει, «η πλειοψηφία δύο τρίτων στη βουλή των Σκοπίων είναι ένα ηχηρό μήνυμα της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ προς την Ευρώπη». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ε.Ε. θα πρέπει να σπεύσει τώρα να αναγνωρίσει τις ενισχυμένες προσπάθειες που καταβάλλονται στα δυτικά Βαλκάνια» και «για να γίνει αυτό δεν θα είναι αρκετά μόνο τα επαινετικά λόγια εκ μέρους των Βρυξελλών».

EURONEWS

Για το «τέλος μιας παράδοξης διαμάχης» κάνει λόγο από την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα του Μονάχου παρατηρεί ότι η μοίρα της ΠΓΔΜ «κρέμεται» από την προσθήκη ενός επιθέτου: «Εάν γίνει Βόρεια Μακεδονία, όπως ζητεί η Ελλάδα και ενέκρινε καταρχάς η βουλή στα Σκόπια, ο δρόμος για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. είναι ανοιχτός. Μπορεί να γίνει λοιπόν τόσο απλά – κι όμως το γεγονός ότι γίνονται τέτοιες μάχες γι' αυτό μπορεί να αποτελέσει τρομακτικό παράδειγμα για το πόσο αδυσώπητη γίνεται η πολιτική [...] στην καρδιά της Ευρώπης όταν επιτρέπει να την καθοδηγούν εθνικιστικές εξάρσεις αντί της λογικής».

Ο Γερμανός σχολιαστής επισημαίνει ότι «το γεγονός ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν δυνατό να ξαναβρεθεί στο επίκεντρο μιας πολιτικής διένεξης πάνω από 2.300 χρόνια μετά την κατάρρευση της αυτοκρατορίας του, δείχνει πόσο παράδοξη ήταν πάντοτε η διαμάχη για το ονοματολογικό».

«Ωστόσο (σ.σ. αυτή η παράδοξη διαμάχη) παρεμπόδισε επί τρεις δεκαετίες την εξέλιξη της ΠΓΔΜ. Τώρα είναι καιρός πια να ασχοληθεί κανείς επιτέλους με το μέλλον» προσθέτει.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει ότι «τα δύο τρίτα (σ.σ. ψήφισαν) υπέρ του ΝΑΤΟ» στη βουλή των Σκοπίων. Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης κάνει λόγο για «εξαιρετικά ισχνή πλειοψηφία» υπέρ του «ναι» στην αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ, η οποία «έβαλε τα θεμέλια για να γίνει δεκτή η βαλκανική χώρα στο ΝΑΤΟ».

Η FAZ επισημαίνει ότι η συγκέντρωση της απαραίτητης πλειοψηφίας των τουλάχιστον 80 ψήφων ήταν αβέβαιη μέχρι την τελευταία στιγμή για την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ. «Το ότι τελικά επετεύχθη τη νύχτα προς το Σάββατο οφείλεται στην αλλαγή στρατοπέδου ορισμένων βουλευτών του πρώην κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE. Ορισμένοι αντάρτες της αντιπολίτευσης ανήκουν σε μουσουλμανικές μειονότητες που συντάσσονται ομόφωνα υπέρ της αλλαγής ονόματος επειδή εγκρίνουν την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Παρατηρήθηκε όμως ότι οι περισσότεροι αντιπολιτευόμενοι που άλλαξαν πλευρά είναι ύποπτοι για διαφθορά, έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον τους ή πρόκειται να απαγγελθούν. Άλλοι τελούσαν σε κατ' οίκον περιορισμό ως 'εχθροί του Συντάγματος'. Ως εκ τούτου είναι εύλογη η υποψία ότι άλλαξαν στάση στην ψηφοφορία με την προσδοκία να τύχουν ηπιότερης μεταχείρισης από τη δικαιοσύνη», αναφέρει το δημοσίευμα, συμπληρώνοντας πάντως ότι η κυβέρνηση στα Σκόπια διαψεύδει ότι είχε πρόθεση να ασκήσει επιρροή στη δικαιοσύνη της ΠΓΔΜ.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή