Τα βασικά σημεία της συμφωνίας Βόρειας και Νότιας Κορέας

Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018 14:10
UPD:14:13
REUTERS/HANDOUT
A- A A+

Σε συμφωνία με στόχο την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, αλλά και σε σειρά μέτρων με στόχο να αναθερμανθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, κατέληξαν ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε- ιν και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν. 

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συμφωνίας η οποία υπεγράφη στην Πιονγκγιάνγκ έπειτα από μια διήμερη σύνοδο κορυφής.

Ο Κιμ στη Σεούλ

Οι δύο ηγέτες έχουν συναντηθεί τρεις φορές τους τελευταίους έξι μήνες. «Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν θα επισκεφθεί τη Σεούλ στο άμεσο μέλλον», ανέφερε η κοινή τους ανακοίνωση.

Θα πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ενός επικεφαλής της Βόρειας Κορέας στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας μετά το τέλος του πολέμου μεταξύ τους.

«Οριστικό» κλείσιμο

Ο Μουν μετέβη στην Πιονγκγιάνγκ ελπίζοντας να λάβει μια κίνηση που θα επιτρέψει να ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

Η Βόρεια Κορέα δέχθηκε «να κλείσει οριστικά» το πεδίο δοκιμών μηχανών πυραύλων στο Τονγκτσάνγκ-ρι και τις εγκαταστάσεις για τις εκτοξεύσεις πυραύλων με την παρουσία ειδικών των εθνών που τα αφορά» η διαδικασία αυτή, διαβεβαίωσε ο Μουν.

«Η Βόρεια Κορέα δήλωσε διατεθειμένη να λάβει επιπλέον μέτρα, περιλαμβανομένου του οριστικού κλεισίματος του πυρηνικού εργοστασίου στη Γιονγκμπιόν, αν οι ΗΠΑ λάβουν αντίστοιχα μέτρα», επισημαίνεται στο κείμενο της συμφωνίας.

Αποκλιμάκωση της έντασης

Ο πόλεμος της Κορέας τελείωσε με εκεχειρία και όχι με ειρηνευτική συμφωνία, κάτι που σημαίνει ότι ουσιαστικά οι δύο χώρες εξακολουθούν να είναι σε πόλεμο.

Οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών υπέγραψαν συμφωνία για την αποκλιμάκωση της έντασης, η οποία προβλέπει ότι Βόρεια και Νότια Κορέα θα εκκενώσουν 11 φυλάκια η κάθε μία ως το τέλος του έτους και θα σταματήσουν τα στρατιωτικά γυμνάσια στη μεθόριο από την 1η Νοεμβρίου.

EURONEWS

Επίσης αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια στρατιωτικοποιημένη ζώνη στην Κίτρινη Θάλασσα, να αναστείλουν τα γυμνάσια και τα πυρά στη θάλασσα και να δημιουργήσουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στα σύνορα προκειμένου να αποφεύγονται κατά λάθος εμπλοκές.

Γέφυρες

Σεούλ και Πιονγκγιάνγκ συμφώνησαν να καταρτίσουν φέτος σχέδιο για να ενώσουν τα σιδηροδρομικά και οδικά τους δίκτυα και να «εξομαλύνουν» την κατάσταση στην Καεσόνγκ, την κοινή βιομηχανική ζώνη που αυτή την περίοδο είναι κλειστή για τη Βόρεια Κορέα.

Επίσης οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να επιτρέψουν τα οργανωμένα ταξίδια Νοτιοκορεατών τουριστών στο όρο Κουμγκάνγκ, εφόσον «το επιτρέψουν οι συνθήκες». Οι επισκέψεις αυτές είχαν ανασταλεί όταν ένας Βορειοκορεάτης στρατιώτης σκότωσε μια Νοτιοκορεάτισσα τουρίστρια.

Ολυμπιακοί Αγώνες

«Η Νότια και η Βόρεια Κορέα συμφώνησαν να συμμετάσχουν από κοινού και ενεργητικά στις διεθνείς διοργανώσεις, περιλαμβανομένων των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 και να συνεργαστούν για να υποβάλουν κοινή υποψηφιότητα για να υποδεχθούν τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2032», υπογραμμίζει η συμφωνία.

Επανασύνδεση οικογενειών

Μουν και Κιμ αποφάσισαν να ανοίξουν ένα γραφείο στο όρος Κουμγκάνγκ προκειμένου να διευκολύνουν τις τακτικές επανασυνδέσεις οικογενειών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή