Παγιδευμένοι σε μια δίνη αίματος

«Ορέστης» του Ευριπίδη στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στις 3 και 4 Αυγούστου
Παρασκευή, 03 Αυγούστου 2018 08:00

Μαρία Πετεβή, Χριστίνα Χριστοδούλου, Ελευθερία Αγγελίτσα, Εύη Σαρμή, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Στυλιανή Ψαρουδάκη, Στελλίνα Βογιατζή, Χρίστος Στυλιανού.

Η τραγωδία του Ευριπίδη, «Ορέστης», παρουσιάζεται από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας (ΚΘΒΕ), σε σκηνοθεσία του Γιάννη Αναστασάκη, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου (Επίδαυρος - Αργολίδα), στις 3 και 4 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ.

Τη βαθιά οδύνη του για την τραγική απώλεια της ηθοποιού Χρύσας Σπηλιώτη, του συζύγου της Δημήτρη Τουρναβίτη και όλων των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, εξέφρασε το ΚΘΒΕ, και αφιερώνει στη μνήμη της ηθοποιού τις δύο παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Στον «Ορέστη» που διδάχτηκε το 408 π.Χ., συναντάμε τον ήρωα, λίγες μέρες μετά τον φόνο της μητέρας του, να υποφέρει από τις Ερινύες που τον καταδιώκουν. Ο άρρωστος Ορέστης και η αδερφή του, Ηλέκτρα, έχουν ξεσηκώσει τη μήνι των Αργείων, οι οποίοι ετοιμάζονται να τους καταδικάσουν σε θάνατο.

Μαρία Κωνσταντά, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Αναστασία Εξηνταβελώνη, Χρίστος Στυλιανού, Μαρία Πετεβή, Δημήτρης Μορφακίδης, Παυλίνα Ζάχρα, Στελλίνα Βιογατζή.

Μόνη τους ελπίδα είναι ο Μενέλαος, που έρχεται στο Άργος μαζί με την Ελένη, και από τον οποίο ζητούν να μεσολαβήσει για τη σωτηρία τους. Κι ενώ ο Μενέλαος υπόσχεται να βοηθήσει τον Ορέστη, μεταπείθεται από τον παππού τους, Τυνδάρεω, και δεν παίρνει θέση. Ο Ορέστης παρίσταται με τον πιστό σύντροφό του, Πυλάδη, στην Εκκλησία του Δήμου, προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά δεν καταφέρνει να αλλάξει το αποτέλεσμα της ετυμηγορίας.

Για να εκδικηθούν τον Μενέλαο, ο Ορέστης, η Ηλέκτρα και ο Πυλάδης σχεδιάζουν τον φόνο της Ελένης και την αρπαγή της κόρης τους, Ερμιόνης. Όμως, λίγο πριν τον νέο φόνο και την πυρπόληση του παλατιού από τον Ορέστη, εμφανίζεται ως «από μηχανής θεός» ο Απόλλων, ο οποίος σώζει την Ελένη και συμφιλιώνει τους ήρωες, ορίζοντας ως μόνο αρμόδιο να αποφασίσει για τη μοίρα του Ορέστη, για την αθώωση ή την καταδίκη του, το δικαστήριο των θεών στην Αθήνα, τον Άρειο Πάγο.

«Δεν έχει τέλος αυτός ο πόλεμος»

Ο σκηνοθέτης της παράστασης σημειώνει: «Πόσο μπορεί να απαγκιστρωθεί από το έγκλημα μια κοινωνία στηριγμένη σε αυτό; Τρεις νέοι, ο Ορέστης, η Ηλέκτρα και ο Πυλάδης, κολυμπούν μέσα στη δίνη του αίματος που τους παρασύρει. Θεοί και άνθρωποι έχουν στήσει μια πλεκτάνη μίσους και εκδίκησης, όπου η αδελφική αγάπη γίνεται συνενοχή, η φιλική σχέση συναυτουργία, η λαϊκή ετυμηγορία θανατική ποινή. Δεν έχει τέλος αυτός ο πόλεμος. Η πόλη θα καεί.

Ο Ευριπίδης γράφει μια τραγωδία, για να ξεγυμνώσει την ανθρώπινη ψυχή. Κι όταν συμβεί αυτή η τρομακτική αποκάλυψη, το μόνο που μένει είναι ο από μηχανής θεός, που έρχεται, όπως πάντα, δίχως να τον περιμένει κανείς. Αλλά και κανείς δεν πιστεύει πια τα παραμύθια του».

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας, σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης, σκηνικά - κοστούμια: Γιάννης Θαβώρης, μουσική: Μπάμπης Παπαδόπουλος, κίνηση: Αλέξης Τσιάμογλου, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, μουσική διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης, βοηθός σκηνοθέτη: Σαμψών Φύτρος, βοηθός σκηνογράφου: Ελίνα Ευταξία, φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου, οργάνωση παραγωγής: Marleen Verschuuren.

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ιωάννα Κολλιοπούλου (Ηλέκτρα), Δάφνη Λαμπρόγιαννη (Ελένη), Νικόλας Μαραγκόπουλος (Αγγελιοφόρος), Δημήτρης Μορφακίδης (Πυλάδης), Δημοσθένης Παπαδόπουλος (Απόλλωνας), Μαριάννα Πουρέγκα (Ερμιόνη), Κώστας Σαντάς (Τυνδάρεως), Χρήστος Στέργιογλου (Τρώας), Χριστόδουλος Στυλιανού (Μενέλαος), Χρίστος Στυλιανού (Ορέστης). Χορός: Ελευθερία Αγγελίτσα, Μομώ Βλάχου, Στελλίνα Βογιατζή, Αναστασία Εξηνταβελόνη, Παυλίνα Ζάχρα, Μαρία Κωνσταντά, Χριστίνα Παπατριανταφύλλου, Μαρία Πετεβή, Ελίνα Ρίζου, Εύη Σαρμή, Χριστίνα Χριστοδούλου, Στυλιανή Ψαρουδάκη.

Πληροφορίες

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου: Αρχαιολογικός Χώρος Ασκληπιείου, Επίδαυρος - Αργολίδα, τηλ.: 27530 22026, 27530 22096. Η παράσταση παρουσιάζεται με αγγλικούς υπέρτιτλους. Τιμές εισιτηρίων: 8 έως 45 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: κεντρικά εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Πανεπιστημίου 39 - εντός στοάς Πεσμαζόγλου, καταστήματα: Seven Spots, Reload, Media Markt, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, πολυχώρος Yoleni’s, Viva Kiosk στο Σύνταγμα, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, τηλεφωνικά: 210 3272000, ομαδικές κρατήσεις: 210 3222720, κρατήσεις ΑΜΕΑ: 211 7800056 (ώρες λειτουργίας: 9:00 - 17:00), ηλεκτρονικά: greekfestival.gr και viva.gr.

gkoul@naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Βρείτε τι παίζει κοντά σας

Βρείτε στο χάρτη τα πλησιέστερα σημεία (σινεμά, θέατρα, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα) που σας ενδιαφέρουν.

Δημοφιλή