Γαλλία: Σημαντικό προβάδισμα για το κόμμα του Μακρόν στις ευρωεκλογές

Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018 08:55
UPD:09:01
REUTERS/BRIAN SNYDER

Σημαντικό προβάδισμα για το κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν καταδεικνύει η πρώτη δημοσκόπηση για τις ευρωεκλογές του 2019, η οποία δημοσιεύεται σήμερα, κάτι που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στα σχέδιά του για την προώθηση μεταρρυθμίσεων στην Ε.Ε.

Συγκεκριμένα το LREM («Η Δημοκρατία Μπροστά!» - La République En Marche!) και το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κίνημα, εταίρος του Μακρόν, συγκεντρώνουν το 27% των προθέσεων ψήφου για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών της Γαλλίας τον Μάιο του 2019, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ifop η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού Valeurs Actuelles.

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν συγκεντρώνει το 17% των προθέσεων ψήφου και εάν η πρόγνωση αυτή επιβεβαιωθεί, θα πάψει να είναι το μεγαλύτερο γαλλικό κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το κόμμα της παραδοσιακής δεξιάς, οι Ρεπουμπλικάνοι, περιορίζεται στο 15% της πρόθεσης ψήφου, ενώ το κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία στο 14%. Τα υπόλοιπα κόμματα περιορίζονται σε μονοψήφια ποσοστά.

Ο Μακρόν δεν έχει επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου τα σχέδιά του για τη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμών θα μπορούσαν να προχωρήσουν ή να καταρριφθούν, ενώ το  κόμμα του δεν αντιπροσωπεύεται στο σώμα.

Ακόμη κι αν κερδίσει στη Γαλλία, το κόμμα του Μακρόν θα χρειαστεί να αποφασίσει με ποιον θα συμμαχήσει, αν θέλει να αμφισβητήσει τη σημερινή κυριαρχία του συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) ή της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών-Δημοκρατών (ΠΣΣΔ) στο Ε.Κ.

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας χωριστού προϋπολογισμού για τις χώρες που συμμετέχουν στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, της δημιουργίας θέσης Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών, και της μετατροπής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) σε κάτι σαν το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή