Τέλος του ειδυλλίου ;

Σάββατο, 31 Μαρτίου 2018 07:00
REUTERS/Dado Ruvic
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Αγγελικής Κοτσοβού
akots@naftemporiki.gr

Μήπως το ειδύλλιο των επενδυτών με τις μετοχές τεχνολογίας και ειδικότερα με τις λεγόμενες μετοχές FAANG -Facebook, Amazon, Apple, Netflix και Google- έχει φθάσει στο τέλος του; Μετά τα εντυπωσιακά κέρδη 37% του τεχνολογικού κλάδου στη διάρκεια του 2017 και την «απογείωση» 150% της τελευταίας πενταετίας, άρχισαν να συγκεντρώνονται τα πρώτα σύννεφα, προμηνύοντας τη μεγάλη καταιγίδα, η οποία ξέσπασε σε πολλά μέτωπα. Το Facebook βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα εξαιτίας του σκανδάλου Cambridge Analytica με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων περισσότερων από 50 εκατ. χρηστών. Η υπόθεση άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, συμπαρασύροντας όλες τις μεγάλες κυρίες της τεχνολογίας. Στο στόχαστρο και η Amazon, αυτήν τη φορά από την ίδια την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας τον κολοσσό ηλεκτρονικού εμπορίου ότι δεν καταβάλλει αρκετούς φόρους, εκμεταλλεύεται το αμερικανικό ταχυδρομικό σύστημα και οδηγεί σε λουκέτο τις μικρές επιχειρήσεις λιανικής. Οι αιχμές της Ουάσιγκτον περί φόρων έρχονται να προστεθούν στην εκστρατεία των Βρυξελλών κατά της φοροαποφυγής.

To σκάνδαλο στοίχισε στο Facebook κεφαλαιοποίηση περίπου 100 δισ. δολαρίων μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες και ανεπανόρθωτο πλήγμα στην εμπιστοσύνη των χρηστών. Οι πληγές θα αργήσουν να επουλωθούν, παρά την απολογία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ και τις πρωτοβουλίες για την καλύτερη προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η συζήτηση περί «Μεγάλου Αδελφού», χειραγώγησης της κοινής γνώμης μέσω των social media και διασποράς ψευδών ειδήσεων φουντώνει και πάλι. Και αυτό την ώρα που μαίνεται ο φορολογικός πόλεμος και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η πρώτη μεγάλη μάχη δόθηκε από τις Βρυξέλλες, ζητώντας από την Apple να επιστρέψει φόρους 13 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία. Η εκστρατεία της Κομισιόν συνεχίστηκε με τις προτάσεις που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα για φορολόγηση 3% στα έσοδα από οnline υπηρεσίες, που αφορά τεχνολογικές με ετήσιο τζίρο άνω των 750 εκατ. ευρώ, όπως το Facebook και η Google.

Το κλαμπ FAANG τρομάζει και συναρπάζει ταυτόχρονα. Πέντε γίγαντες, που επεκτείνονται πέραν των συνόρων της τεχνολογίας και προκαλούν την κραταιά θέση παραδοσιακών παικτών. Πέντε εταιρείες, με κεφαλαιοποίηση αρκετών δισ. Η χρηματιστηριακή αξία του Facebook ανέρχεται σε 464 δισ. δολ., της Amazon και της Alphabet (μητρικού ομίλου της Google) κινείται κοντά στα 700 δισ., ενώ η Apple είχε ξεπεράσει τα 900 δισ. Εταιρείες πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν. Εταιρείες, που με τις καινοτομίες τους αλλάζουν τον χάρτη του επιχειρείν. Οι FAANG έχασαν 400 δισ. στο πρώτο τρίμηνο. Και για να συνεχιστεί το ειδύλλιο, θα πρέπει να κερδίσουν και πάλι την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή