Βουλή: Τη Δευτέρα η συζήτηση της επερώτησης της Ν.Δ. προς τον Π. Καμμένο

Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017 19:07
UPD:23:02
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Για τη Δευτέρα μετατίθεται με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής η συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης της Νέας Δημοκρατίας προς τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, για την υπόθεση της συμφωνίας πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

Είχε προηγηθεί αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση για αναβολή της συζήτησης, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη (23 Νοεμβρίου).

Ο πρόεδρος της Βουλής πρότεινε στα μέλη της Διάσκεψης η συζήτηση να αναβληθεί για το απόγευμα της προσεχούς Δευτέρας.

Ο κ. Βούτσης, ενημέρωσε την Διάσκεψη ότι ο Πρωθυπουργός του έχει αποστείλει σχετική επιστολή, ζητώντας να παρίσταται στην συζήτηση καθώς «βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια με την οποία επιχειρείται να εμφανιστεί κρυπτόμενος και μη αλληλέγγυος με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας».

«Είναι σαφές από την επιστολή του Πρωθυπουργού ότι θέλει να συμμετάσχει σε αυτή την συζήτηση για να μην υπάρξει καμία σκιά πάνω σε αυτό το ζήτημα», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας την Πέμπτη θα βρίσκεται στο Παρίσι, προκειμένου να τιμηθεί με το Βραβείο Πολιτικού Σθένους. Η χρονική συγκυρία του ταξιδιού έχει σχολιαστεί αρνητικά, αφού ερμηνεύτηκε ως επιλογή του Πρωθυπουργού να απουσιάσει από τη συζήτηση για την υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. 

Θέμα για την κατάθεση απόρρητων εγγράφων έθεσε ο Ν. Βούτσης

Ο κ. Βούτσης έθεσε επίσης θέμα για την κατάθεση απόρρητων εγγράφων την Τρίτη στη Βουλή από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδο. «Υπάρχει μια προδιάθεση από ορισμένες πλευρές, η σημερινή και η αυριανή ημέρα να σκιαστούν με ένα πέπλο συζητήσεων, μη σύννομων, για απόρρητα έγγραφα», είπε και προσέθεσε:

«Πραγματικά εξεπλάγην χθες, όταν εκτός Ημερήσιας Διάταξης, έγινε η κατάθεση απόρρητων εγγράφων - κατά δήλωση του κ. Λοβέρδου. Ο προεδρεύων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, με την εμπειρία που έχει, έβαλε όλα αυτά τα έγγραφα σε ένα φάκελο, τα σφράγισε και στη συνέχεια τα παρέδωσε στη γενική διευθύντρια της Βουλής και κρατήθηκαν σε φυλασσόμενο χώρο, χωρίς να τα δει κανείς. Τα έγγραφα αυτά, αφορούν ενδεχομένως -και τώρα είμαι πλέον σίγουρος- την συγκεκριμένη συζήτηση».

Ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τη γενική διευθύντρια της Βουλής, η οποία έδωσε τον φάκελο ενώπιον όλων των μελών της Διάσκεψης, όπου διαπιστώθηκε ότι τα έγγραφα έφεραν τις σαφείς ενδείξεις απορρήτου. Στη συνέχεια, όπως υπαγορεύει ο νόμος, ο φάκελος διαβιβάστηκε στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης.

«Γνωρίζετε όλοι, πολλώ δε μάλλον ένας έγκριτος συνταγματολόγος, ότι ο αποχαρακτηρισμός εγγράφων απαιτεί κατ΄ ελάχιστον 30 χρόνια», σημείωσε ο κ. Βούτσης. 

Ο πρόεδρος της Βουλής είπε επίσης ότι από το πρωί της Τετάρτης, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος, για διαφορετικούς λόγους, πίεσαν τις υπηρεσίες της Βουλής να έχουν πρόσβαση στα έγγραφα. «Συνεπώς, δεν υπήρξε από όλες τις πλευρές η διάθεση να μην χρησιμοποιηθούν αυτά τα έγγραφα στη συζήτηση της επερώτησης», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Βούτσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπήρξε σχεδιασμός ώστε να εμφανιστεί ότι η ίδια η Βουλή, διέρρευσε τα απόρρητα έγγραφα. Ο πρόεδρος της Βουλής, κληθείς να σχολιάσει την κατάθεση απόρρητων εγγράφων εκ μέρους του κ. Λοβέρδου, έκανε λόγο για «τουλάχιστον ακατανόητη» ενέργεια, ιδίως επειδή προήλθε από έναν γνώστη του συνταγματικού και διοικητικού δικαίου.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων τι θα συμβεί αν τελικά υπάρξει διαρροή εγγράφου, είπε ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα ευθύνεται εκείνος στον οποίο θα καταλήξει η Δικαιοσύνη στον ανώτατο βαθμό, όταν θα το διερευνήσει.

Μετά το πέρας της Διάσκεψης, ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Κώστας Τσιάρας χαρακτήρισε «αδιανόητη» την απόφαση για την αναβολή της συζήτησης, σημειώνοντας ότι είχε προηγηθεί συγκεκριμένος προγραμματισμός για τη διεξαγωγή της συζήτησης και ένα προγραμματισμένο ταξίδι του Πρωθυπουργού δεν δικαιολογεί την αναβολή. Υπογράμμισε επίσης, ότι ο πρωθυπουργός «προφανώς δεν ταξιδεύει με πρόγραμμα ημέρας».

Ερωτηθείς για το ζήτημα των απόρρητων εγγράφων, ο κ. Τσιάρας είπε πως ήταν άριστος ο χειρισμός του προεδρεύοντος της χθεσινής συνεδρίασης και προσέθεσε πως υπάρχουν διαδικασίες στη Βουλή, που οφείλουν να της σέβονται όλοι.

Επίσης, μετά τη Διάσκεψη, ο γραμματέας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου δήλωσε ότι «είναι εντελώς ανυπόστατα και προβοκατόρικα όσα διαρρέονται σχετικά με την τοποθέτησή μου στη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπου υποστήριξα ξεκάθαρα, ότι οι βουλευτές έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν γνώση του περιεχομένου εγγράφων με χαρακτηρισμό απόρρητο, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν».

ΥΠΕΞ: Παραβίαση του ποινικού κώδικα η δημοσίευση απόρρητων εγγράφων

Το άρθρο 146 του ποινικού κώδικα επικαλείται σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών για τη δημοσίευση απόρρητου υλικού, με αφορμή την κατάθεση εγγράφων στη Βουλή από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδο, σχετικά με την υπόθεση της συμφωνίας πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

Το ΥΠΕΞ τονίζει ότι σύμφωνα με το άρθρο 146 του ποινικού κώδικα, «όποιος με πρόθεση του και παράνομα παραδίδει ή αφήνει να περιέλθουν στην κατοχή ή τη γνώση άλλου έγγραφα, σχέδια ή άλλα πράγματα ή ειδήσεις που τα συμφέροντα της πολιτείας ή των συμμάχων της επιβάλλουν να τηρηθούν απόρρητα απέναντι σε ξένη κυβέρνηση, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών».

Παράλληλα, όπως συμπληρώνει το υπουργείο Εξωτερικών, ο Εθνικός Κανονισμός Ασφαλείας στο άρθρο 26 προβλέπει ότι «απαγορεύεται αυστηρά η ανατύπωση ολοκλήρου ή μέρους εγγράφου ΕΤΝΑ».

Το ΥΠΕΞ υπογραμμίζει ότι «η εξωτερική πολιτική και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας υπερβαίνουν τις οποίες κομματικές διαμάχες και αντιπαραθέσεις. Δεν δύναται κατά συνέπεια η αντιπολίτευση, στο όνομα κομματικών αντιπαραθέσεων, να παραβιάζει τον ποινικό κώδικα που η ίδια ψήφισε και τον Εθνικό Κανονισμό Ασφαλείας που η ίδια υιοθέτησε τον Ιούνιο του 2004».

«Με μεγάλη υπομονή και αίσθημα ευθύνης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει τηρήσει στάση σιωπής μέχρι τούδε, με γνώμονα τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας και των εθνικών συμφερόντων, τα οποία δυστυχώς άλλοι δίνουν βορά στην υπηρεσία μικροκομματικών σκοπιμοτήτων», συμπληρώνει το ΥΠΕΞ και καταλήγει: «Όμως τώρα πλέον βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να καλούμε δημόσια τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμπεριφερθούν επιτέλους με υπευθυνότητα, σωφροσύνη και νηφαλιότητα».

Κόντρα Μαξίμου - Ν.Δ.

Στο μεταξύ, το ζήτημα της αναβολής της συζήτησης επί της επίκαιρης επερώτησης για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο πυροδότησε κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Κοίτα ποιος μιλάει» σχολίασε η Νέα Δημοκρατία απαντώντας σε κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, οι οποίοι νωρίτερα χαρακτήρισαν «θρασύδειλο» τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή το «όχι» της Ν.Δ. στη νέα αναβολή της επίκαιρης επερώτησης για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.

«Θρασύδειλοι είναι αυτοί που κρύβονται πίσω από non paper και έχουν εξαπατήσει τους πολίτες με τις κατά συρροή απάτες και αυταπάτες τους», σημείωσε σε ανακοίνωσή της η Ν.Δ.

Είχε προηγηθεί σχόλιο κύκλων του Μαξίμου, οι οποίοι ανέφεραν: «Το να ρίχνεις λάσπη για ανύπαρκτα σκάνδαλα μήπως και αλλάξεις τη συζήτηση από τις offshore σε παραδείσιες νήσους, είναι θράσος. Το να μη δέχεσαι τη μετάθεση της συζήτησης στη Βουλή, μη τυχόν και αντιμετωπίσεις τον Πρωθυπουργό, είναι δειλία. Ο συνδυασμός των δύο είναι το επίθετο που χαρακτηρίζει τον κ. Μητσοτάκη: Θρασύδειλος».

Κυρ. Μητσοτάκης: Θα απολογηθεί και ο Αλ. Τσίπρας μαζί με τον Π. Καμμένο

Καλοδεχούμενη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία θα διεξαχθεί τελικώς η συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης της Ν.Δ. προς τον Π. Καμμένο, για την υπόθεση της συμφωνίας πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. 

«Μετά από 17 μέρες σιωπής ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε επιτέλους για να καλύψει τον κυβερνητικό του εταίρο στην πολυσυζητημένη υπόθεση πώλησης στρατιωτικού υλικού από την Ελλάδα στην Σαουδική Αραβία. Η παρουσία του είναι καλοδεχούμενη. Θα τον περιμένουμε να απολογηθεί και αυτός», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Εξάλλου πως το είχε πει ο κ. Καμμένος "Μαζί με τον κ. Τσίπρα θα πάμε μέχρι το τέλος σφιχταγκαλιασμένοι". Τους λέμε λοιπόν ότι το τέλος δεν αργεί, θα έρθει πολύ σύντομα και μαζί και οι δύο θα υποστούν την ετυμηγορία του Ελληνικού λαού», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ανδ. Λοβέρδος: Θέλουν να μείνουν απόρρητες οι πομπές τους

Βέλη κατά της κυβέρνησης, στην οποία καταλόγισε ότι θέλει «να μείνουν απόρρητες οι πομπές τους», εκτόξευσε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Σε ό,τι αφορά τα έγγραφα που κατέθεσε στη Βουλή, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι αφορούν την υπόθεση της συμφωνίας πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

Κληθείς να σχολιάσει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για την κατάθεση απόρρητων εγγράφων, αλλά και τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για το ζήτημα, ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι «εγώ δεν απειλούμαι, απειλείται ο δημοσιογράφος που θα αναζητήσει τα έγγραφα».

Τόνισε επίσης ότι δεν κατέθεσε τα έγγραφα στα πρακτικά της Βουλής, αλλά «για να είναι αναγνωστέα από όποιον βουλευτή το επιθυμεί», ενώ υπογράμμισε ότι ουδέποτε στο παρελθόν διέρρευσε το περιεχόμενο απόρρητου εγγράφου από τη Βουλή.

Σημείωσε, δε, ότι τήρησε τη διαδικασία που προβλέπει την κατάθεση απόρρητων εγγράφων. Είπε επιπλέον ότι ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ήταν εκείνος που δημοσιοποίησε τη διακρατική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή