Αποστολή στην Ανταρκτική για απαντήσεις στο πώς γεννήθηκε η ζωή στη Γη

Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2017 21:22
UPD:21:22
EPA/MICHAEL STUDINGER / HANDOUT

Μέχρι σήμερα, έχουν βρεθεί ελάχιστοι μετεωρίτες σιδήρου. Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα υποθέτει πως πολύ περισσότερα δείγματα αυτών των «εξωγήινων» βράχων βρίσκονται θαμμένοι σε μικρό βάθος μέσα στον πάγο.

A- A A+

Του Κώστα Δεληγιάννη

Ένα ερευνητικό «ταξίδι» στη νοτιότερη ήπειρο σχεδιάζουν Βρετανοί επιστήμονες, με επικεφαλής ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, με την ελπίδα να βρουν «χαμένους» μετεωρίτες και έτσι να ανακαλύψουν περισσότερο στοιχεία για τη δημιουργία έμβιων οργανισμών στον πλανήτη μας.

Γενικά, οι μετεωρίτες δίνουν στους επιστήμονες τη δυνατότητα να μελετήσουν πώς σχηματίσθηκε το ηλιακό μας σύστημα. Οι μετεωρίτες σιδήρου, ειδικότερα, οι οποίοι έχουν σχηματισθεί στο εσωτερικό πλανητοειδών (μικρών πλανητών που στη συνέχεια καταστράφηκαν λόγω συγκρούσεων), είναι πιθανό να ανοίξουν ένα νέο «παράθυρο» για την εξήγηση της γέννησης των φυτών.

Μέχρι σήμερα, έχουν βρεθεί ελάχιστοι μετεωρίτες σιδήρου. Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα υποθέτει πως πολύ περισσότερα δείγματα αυτών των «εξωγήινων» βράχων βρίσκονται θαμμένοι σε μικρό βάθος μέσα στον πάγο. Κι αυτό γιατί, λόγω της σύστασής τους, ο πάγος λιώνει πιο γρήγορα γύρω από τα πετρώματα που είναι πλούσια σε σίδηρο, με συνέπεια να τα καλύψει.

Η παραπάνω υπόθεση ήταν αρκετή ώστε η ομάδα να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την πραγματοποίηση μίας αποστολής στην Ανταρκτική το 2020. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της, θα κατασκευασθούν προηγμένοι ανιχνευτές μετάλλων.

«Η ήπειρος αυτή αποκαλύπτει συνεχώς μυστικά για τον πλανήτη μας, όπως την κλιματική μας ιστορίας, μέσω των πυρήνων πάγου. Επομένως, είναι εξαιρετικό το ότι θα δουλέψουμε με ερευνητές από την Αγγλία, για να τους βοηθήσουμε να λύσουν έναν ακόμη γρίφο για τη Γη και το ηλιακό μας σύστημα», σημειώνει ο καθηγητής Ντέιβιντ Βόγκαν, διευθυντής της Βρετανικής Ερευνητικής Ομάδας της Ανταρκτικής (British Antarctic Survey), ο οποίος θα συνεργασθεί με τους επιστήμονες της αποστολής.

Οι επιστήμονες θα εξερευνήσουν τρεις διαφορετικές περιοχές στην ήπειρο. Ένα εμπόδιο είναι η απόσταση των περιοχών αυτών από τους πλησιέστερους ερευνητικούς σταθμούς. Κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να εργασθούν σε ένα εξαιρετικά αντίξοο περιβάλλον, με απίστευτα χαμηλές θερμοκρασίες και σφοδρούς ανέμους.

Η ομάδα, ωστόσο, κάθε άλλο παρά πτοείται. Εξάλλου, η πρόταση για την εξερεύνηση των τριών αυτών περιοχών, στη βάση της συγκεκριμένης υπόθεσης, διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 2012.

«Πλέον θα έχουμε την ευκαιρία να ξεκινήσουμε μία πραγματικά συναρπαστική επιστημονική περιπέτεια. Αν πετύχουμε τον στόχο μας, θα έχουμε βοηθήσει τους επιστήμονες να “αποκρυπτογραφήσουν” την προέλευση του ηλιακού μας συστήματος», λέει ο Δρ Τζέφρεϊ Ίβατ, ο οποίος είναι επικεφαλής του επιτελείου που θα αναλάβει την κατασκευή του εξοπλισμού.

Το 2019 θα πραγματοποιηθεί μία προκαταρκτική επίσκεψη στην Ανταρκτική. Με αυτήν, οι επιστήμονες θα αποκτήσουν εικόνα των περιοχών που θα εξερευνήσουν τον επόμενο χρόνο, στο πλαίσιο της κύριας αποστολής.

Προτεινόμενα για εσάς