Skip to main content

«Χαμηλή πολιτική» στην Άγκυρα

REUTERS/Louisa Gouliamaki

Η Ελλάδα επιζητεί βελτίωση στις διμερείς σχέσεις, συνέχιση της μείωσης της έντασης στο Αιγαίο και νέες συμφωνίες σε θέματα της λεγόμενης «χαμηλής πολιτικής»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει αύριο το μεσημέρι στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μια επίσκεψη που θα κρατήσει 4-5 ώρες σύμφωνα με πληροφορίες.

Πραγματοποιείται πέντε μήνες μετά την επτάωρη επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα, τον περασμένο Δεκέμβριο, που ολοκληρώθηκε σε πολύ καλό κλίμα με την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας.

Πρόκειται για την 5η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν από το 2020 και αναμφίβολα, μετά από χρόνια δύσκολων σχέσεων, οι τακτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών δείχνουν ότι κάτι έχει αλλάξει. «Δεν μπορούμε να είμαστε διαρκώς με το δάχτυλο στη σκανδάλη» όπως σωστά τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα επιζητεί βελτίωση στις διμερείς σχέσεις, συνέχιση της μείωσης της έντασης στο Αιγαίο και νέες συμφωνίες σε θέματα της λεγόμενης «χαμηλής πολιτικής».

Η επίσκεψη στην Άγκυρα δεν πρόκειται φυσικά να οδηγήσει στην επίλυση της μίας και μόνης τεράστιας διαφοράς -σύμφωνα με την εθνική γραμμή- με την Τουρκία: την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Στην Άγκυρα, Μητσοτάκης και Ερντογάν αναμένεται να αποφύγουν τα «ακανθώδη» ζητήματα και να συζητήσουν μέτρα για την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών, την επέκταση του πρόσφατα διευρυμένου δρόμου στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, τη συνεργασία στο μεταναστευτικό και τη διασφάλιση ότι οι Τούρκοι πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Θέματα δηλαδή, που είχαν βρεθεί στο επίκεντρο και της επίσκεψης του Προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο.

Φτιάχνουν κλίμα

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης φτιάχνουν πάντως κλίμα ότι από τα βασικά ζητήματα των συζητήσεων ανάμεσα στον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον Έλληνα πρωθυπουργό, θα είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global μετέδωσε μάλιστα ότι «η Τουρκία έχει στείλει μηνύματα πως ο φυσικός πλούτος της Αν. Μεσογείου πρέπει να διαμοιραστεί μεταξύ των γειτονικών κρατών και περιμένουμε ο πρόεδρος Ερντογάν να εκφράσει παρόμοιο μήνυμα στον Μητσοτάκη».

Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο υποστήριξε ακόμη πως θα συζητηθεί το Κυπριακό, με την Τουρκία να επιμένει προκλητικά φυσικά, στην απαράδεκτη για το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, «λύση των δυο κρατών».

Οι κινήσεις Ερντογάν

Φυσικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισημάνει στον Ερντογάν πόσο «αχρείαστη και προκλητική ενέργεια» ήταν η μετατροπή -λίγο πριν την επίσκεψή του μάλιστα- της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

Μόνο που η δυνατότητα ανάκλησης της απόφασης, μάλλον ως αδύνατη θα πρέπει να θεωρηθεί.

Η κίνηση αυτή του Τούρκου προέδρου έγινε για να δελεάσει τους συντηρητικούς μουσουλμάνους ψηφοφόρους, που φαίνεται να γυρίζουν την πλάτη στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, όπως φάνηκε και με την καταστροφική ήττα στις τοπικές εκλογές στην Τουρκία.

Μια ήττα που συνδέεται βέβαια κυρίως με την οικονομική πολιτική Ερντογάν. Γιατί τίποτα δεν απασχολεί περισσότερο τους Τούρκους από το ερώτημα πώς μπορούν να τα βγάλουν πέρα ​​με τον πληθωρισμό σχεδόν στο 70%.

Ταυτόχρονα βέβαια, ο Τούρκος πρόεδρος δεν διστάζει να σφίγγει τις σχέσεις του με τη Χαμάς και να σκληραίνει όλο και περισσότερο τη σχέση της Τουρκίας με το Ισραήλ και για να ενισχύσει την επιρροή του στον μουσουλμανικό κόσμο.

Η πορεία του Τούρκου πρόεδρου μπορεί να φαίνεται αντιφατική, αλλά δείχνει και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει.

Η οικονομία της Τουρκίας αποδυναμώνεται, ο Ερντογάν υπόσχεται θεραπεία, αλλά οι Τούρκοι είναι δύσκολο να τον εμπιστευτούν όπως παλιά.

Άλλωστε, ο 70χρονος Ερντογάν έχει ήδη ανακοινώνει πως δεν θα είναι υποψήφιος για επανεκλογή. Μια ανακοίνωση που αντιμετωπίστηκε βέβαια με σκεπτικισμό ακόμη και μέσα στο ίδιο του το κόμμα.