Skip to main content

Νέα έκκληση Γκουτέρες για άμεση εκεχειρία ενώ μαίνεται ο βομβαρδισμός στη Ράφα

EPA/MOHAMMED SABER

Περίπου 300.000 Παλαιστίνιοι έχουν φύγει από την ανατολική Ράφα μετά την πρώτη εντολή εκκένωσης, που εκδόθηκε στις 6 Μαΐου,

Σε νέους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, και κυρίως στη Ράφα προχώρησε χθες το Ισραήλ, ενώ ζήτησε την απομάκρυνση επιπλέον κατοίκων της πόλης καθώς προετοιμάζει ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση.

Την ώρα που οι προσπάθειες μεσολάβησης για την επίτευξη εκεχειρίας και την απελευθέρωση ομήρων έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκτίμησε χθες ότι μια ανακωχή θα μπορούσε να είναι εφικτή ακόμη και «αύριο», αν η Χαμάς αφήσει ελεύθερους τους ομήρους.

Στο μεταξύ οι υπηρεσίες της Χαμάς ανακοίνωσαν σήμερα ότι δύο γιατροί σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα στην πόλη Ντέιρ αλ Μπάλα στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας.

«Τα πτώματα του γιατρού Μοχάμεντ Νιμρ Καζάτ και του γιου του, του γιατρού Γιούσεφ, εντοπίστκαν μετά από πλήγμα στην πόλη Ντέιρ αλ Μπάλα στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Μαρτύρων του αλ Άκσα», επεσήμανε.

«Πού πρέπει να πάμε;»

Στη Ράφα, όπου σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στοιβάζονται 1,4 εκατ. άνθρωποι στην πλειονότητά τους εκτοπισμένοι από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τις μάχες, σφοδρά αεροπορικά πλήγματα είχαν στόχο τομέα κοντά στο σημείο διέλευσης που ενώνει τον παλαιστινιακό θύλακα με την Αίγυπτο.

Αψηφώντας τις διεθνείς προειδοποιήσεις κατά μιας ευρείας κλίμακας επιχείρηση στη Ράφα, ισραηλινά στρατεύματα διεξάγουν από την Τρίτη επιχειρήσεις στο ανατολικό τμήμα της πόλης, αφού ζήτησαν επανειλημμένα από τους κατοίκους της περιοχής να απομακρυνθούν.

Περίπου 300.000 Παλαιστίνιοι έχουν φύγει από την ανατολική Ράφα μετά την πρώτη εντολή εκκένωσης, που εκδόθηκε στις 6 Μαΐου, σύμφωνα με τον στρατό.

Αντίστοιχη εντολή χθες ανέφερε ότι οι περιοχές της ανατολικής Ράφα που πρέπει να εκκενωθούν «είναι θέατρο τρομοκρατικών επιχειρήσεων της Χαμάς».

«Είμαστε χαμένοι. Τι πρέπει να κάνουμε; Πού πρέπει να πάμε;», διερωτήθηκε η Γισάμ Γιάσιν, δημοσιογράφος.

Ο Φαρίντ Αμπού Έιντα, που εγκατέλειψε την πόλη της Γάζας για τη Ράφα, είναι αναγκασμένος να αναζητήσει νέο καταφύγιο. «Η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη και οι βομβαρδισμοί πλησιάζουν. Δεν ξέρουμε πού να πάμε. Δεν υπάρχει πλέον ασφαλές μέρος», καταγγέλλει.

Καταδίκη και έκκληση

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε εντολές εκκένωσης και για την Τζαμπλίγια και τη Μπέιτ Λαχία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, εξηγώντας ότι προχώρησε «σε ευρείας κλίμακας επιχείρηση» στη συνοικία Ζεϊτούν στην πόλη της Γάζας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Χαμάς «προσπάθησε να ανασυνταχθεί» σε πολλές περιοχές.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις εντολές απομάκρυνσης και ζήτησε από το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε «χερσαία επιχείρηση στη Ράφα».

Υπενθυμίζοντας τη θέση της ΕΕ στο θέμα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη μαζική απομάκρυνση Παλαιστινίων από τη Ράφα προς «μη ασφαλείς περιοχές».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε σήμερα «άμεση» εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, επιστροφή των ομήρων και αύξηση της βοήθειας που εισέρχεται στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα.

«Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου, την έκκληση προς όλο τον κόσμο για άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία, για την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και για άμεση αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Αλλά μια εκεχειρία θα είναι μόνο η αρχή. Ο δρόμος θα είναι μακρύς για να ανακάμψουμε από την καταστροφή και τα τραύματα αυτού του πολέμου», δήλωσε ο Γκουτέρες σε μήνυμά του μέσω βίντεο στη διάρκεια διεθνούς διάσκεψης δωρητών στο Κουβέιτ.

AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ