Skip to main content

Μητσοτάκης: Αποχή και αδιαφορία στις ευρωεκλογές μπορεί να ξαναζωντανέψουν τον λαϊκισμό που τόσο μας έχει κοστίσει

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

«Αν και διατυπώνονται σε πιο χαμηλούς τόνους, οι θέσεις της Τουρκίας δεν έχουν αλλάξει. Όπως και οι δικές μας ήταν και παραμένουν σταθερές»

«Επιδίωξή μας είναι να κινηθούμε στα ποσοστά που είχαμε το 2019. Και αυτά θα τα φτάσουμε αν εξηγήσουμε στους πολίτες με ειλικρίνεια και πειθώ τη σημασία που έχουν για αυτούς οι συγκεκριμένες ευρωεκλογές», δηλώνει ενόψει της κάλπης της 9ης Ιουνίου ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο», ξεκαθαρίζει πως κανένα ποσοστό στις ευρωεκλογές δεν θα ταράξει τον εκλογικό κύκλο της τετραετίας, προσθέτοντας ότι «αν, ωστόσο, δεν είναι μήνυμα συνέπειας και συνέχειας, τότε ίσως δώσει το δικαίωμα σε μία αλλοπρόσαλλη αντιπολίτευση να αμφισβητήσει τους συσχετισμούς που οι ίδιοι οι πολίτες αποφάσισαν πριν από 10 μήνες. Και το χειρότερο: θα ενισχύσει εκείνες τις ακραίες φωνές που ζητούν να γκρεμιστούν όσα με κόπο έχουμε χτίσει, εδώ και μία πενταετία».

Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει πως οι εκλογές μπορούν να γίνουν αφετηρία, «ώστε με καινούρια ορμή και διορθώνοντας λάθη, να κινηθούμε πιο γρήγορα μπροστά. Υπάρχει, όμως, και ο κίνδυνος να αποδειχθούν παγίδα που θα μας ξαναφέρει αντιμέτωπους με κινδύνους. Είναι ο λόγος που θεωρώ αντιπάλους μας την αποχή και την αδιαφορία. Στοιχεία που μπορεί να ξαναζωντανέψουν τον λαϊκισμό που τόσο μας έχει κοστίσει».

Ελληνοτουρκικά

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημείωσε πως η αλλαγή χαρακτήρα της Μονής της Χώρας ήταν μία παλαιά διακήρυξη Ερντογάν. «Η οποία, ωστόσο, δυστυχώς, γίνεται πράξη τώρα. Η πρωτοβουλία αυτή, πράγματι, προσβάλλει έναν από τους πιο εμβληματικούς βυζαντινούς ναούς και, φυσικά, μάς πληγώνει όλους. Προσβάλλει, επίσης, την ιστορία της Κωνσταντινούπολης.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύεται ότι θα θέσει αύριο το θέμα στον τούρκο πρόεδρο, Ερντογάν, στην Άγκυρα, καθώς το ζήτημα «προσβάλλει ένα οικουμενικό μνημείο που ανήκει στην ανθρωπότητα και στον πολιτισμό της».

Παράλληλα, επαναλαμβάνει πως «για εμάς η μόνη εκκρεμότητα με τους γείτονες είναι η χάραξη των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο Δηλαδή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας και το Διεθνές Δίκαιο».

Σχετικά, τέλος, με τη ρητορική που χρησιμοποιεί η Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει εκ νέου πως «είμαστε προσηνείς, όχι όμως αφελείς, που σημαίνει ότι – αν και διατυπώνονται σε πιο χαμηλούς τόνους – οι θέσεις της Τουρκίας δεν έχουν αλλάξει. Όπως και οι δικές μας ήταν και παραμένουν σταθερές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μητσοτάκης στη Milliyet: Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν – Είμαστε γείτονες, όχι εχθροί με την Τουρκία