Χωρίς επικινδυνότητα για το έμβρυο η επέμβαση καρκίνου του μαστού

Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016 12:59
UPD:12:59
Shutterstock
A- A A+

Για την αισιόδοξη εξέλιξη μιας εγκυμοσύνης ακόμα και με τη μητέρα να υποβάλλεται σε επέμβαση αφαίρεσης καρκίνου του μαστού μιλά η  Βάνια Σταφυλά, χειρουργός Μαστού, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Διπλωματούχος European Board of Surgery, Μετεκπαιδευθείσα στο Royal Free Hospital του Λονδίνου & στο European Institute of Oncology του Μιλάνου.

Όπως αναφέρει η Δρ. Σταφυλά, σε αντίθεση με τις αντιλήψεις του παρελθόντος, η γυναίκα μπορεί να συνεχίσει την εγκυμοσύνη της ακόμα και μετά τη διάγνωση καρκίνου του μαστού, χωρίς κίνδυνο για το έμβρυο εάν χρειασθεί να χειρουργηθεί ή να λάβει χημειοθεραπεία, η οποία επιτρέπεται μετά τη 16η εβδομάδα της κύησης. Αντίθετα, είναι απαγορευτική η ακτινοθεραπεία, η οποία αποτελεί βασικό μέρος της θεραπείας του καρκίνου του μαστού, καθώς και η ενδοκρινική θεραπεία με τη χορήγηση ορμονών.

«Οι δυνατότητες ίασης στον καρκίνο του μαστού στην εγκυμοσύνη είναι πολλές και εξαρτώνται από την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη διάγνωση, παρά τα σοβαρά διαγνωστικά και θεραπευτικά προβλήματα που παρουσιάζει ένας τέτοιος καρκίνος, με δεδομένο ότι πρέπει να προφυλαχθεί τόσο η υγεία της ασθενούς όσο και του εμβρύου και αργότερα του νεογνού», τονίζει η Δρ. Σταφυλά.

Κατά τη κ. Σαφυλά, η «επέκταση» της νόσου - που όπως διαφαίνεται το τελευταίο διάστημα «χτυπά» και τις νεότερες ηλικίες γυναικών- έχει ως αποτέλεσμα να προσβάλλονται και εγκυμονούσες. Αν και η νόσος δεν εκδηλώνεται σε περισσότερες από 1 στις 3.000 έγκυες γυναίκες, όπως λέει, γεγονός που θα πρέπει γενικά να δρα καθησυχαστικά, αλλά με την απαραίτητη πάντα διαδικασία πρόληψης που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την έγκαιρη διάγνωση.

«Η πρόγνωση του καρκίνου του μαστού στις εγκυμονούσες είναι ίδια με αυτήν στις μη εγκυμονούσες» προσθέτει η ιατρός, «αρκεί η διάγνωση να τεθεί έγκαιρα και για τον λόγο αυτό καλό θα ήταν να συστήσουμε στις γυναίκες που προγραμματίζουν εγκυμοσύνη να εξετασθούν προηγουμένως υπερηχογραφικά» σημειώνει η γιατρός και συμπληρώνει:

«Σε κάθε περίπτωση, εάν διαπιστωθεί καρκίνος του μαστού, η ασθενής πρέπει να τύχει αμέριστης φροντίδας από ομάδα εξειδικευμένων ιατρών, οι οποίοι και θα αποφασίσουν το κατάλληλο σχήμα θεραπείας, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη της και προστατεύοντας την ίδια κατ' αρχάς, αλλά και το έμβρυο κατά δεύτερο λόγο».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή