Προσφυγικό, Κυπριακό, ενεργειακά και χρέος στη συνάντηση Κέρι - Τσίπρα

Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2015 09:04
UPD:09:38
A- A A+

Το προσφυγικό, το Κυπριακό, το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενεργειακά θέματα, αλλά και το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, παρουσία του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά.

U.S. DEPARTMENT OF STATE

Από την πλευρά του κ. Κέρι τονίστηκε η στρατηγική σημασία των αγωγών TAP και IGB για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου. Παράλληλα, o Αμερικανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την πρόθεση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την επίλυση του ονοματολογικού και του Κυπριακού.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να υποστηρίξουν οι ΗΠΑ την αναβάθμιση του μηχανισμού του ΟΗΕ για επανεγκατάσταση των προσφύγων, καθώς και να εντείνουν τις επαφές τους με την Τουρκία, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Επίσης υπογράμμισε την ανάγκη να εντείνουν οι ΗΠΑ τις επαφές τους με την Τουρκία για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Τέλος, εξέφρασε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση του ονοματολογικού, με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό περιορισμό για χρήση έναντι όλων, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να επιδειχθεί αντίστοιχη πρόθεση από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή