Κόσμος
Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016 08:16

Αυστραλία: Προς πρόωρες εκλογές στις 2 Ιουλίου

Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 2 Ιουλίου δρομολογεί ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Μάλκολμ Τέρνμπουλ, επιχειρώντας να αξιοποιήσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 2 Ιουλίου δρομολογεί ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Μάλκολμ Τέρνμπουλ, επιχειρώντας να αξιοποιήσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Πρώτο βήμα για την προσφυγή στις κάλπες αποτέλεσε η σημερινή αναστολή της - επτά εβδομάδων – διακοπής των εργασιών του Κοινοβουλίου, το οποίο θα συνεδριάσει εκ νέου στις 18 Απριλίου.

Στην επικείμενη συνεδρίαση θα τεθούν σε ψηφοφορία κρίσιμες εργασιακές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι πιθανό να μπλοκαριστούν στη Γερουσία, κυρίως από τα μικρότερα κόμματα.

Η κυβέρνηση παράλληλα, μετέθεσε κατά μία εβδομάδα την ημερομηνία κατάθεσης του προϋπολογισμού, στις 3 Μαΐου.

«Ο χρόνος για τα παιχνίδια τελείωσε. Είναι μια ευκαιρία για τη Γερουσία να πράξει το νομοθετικό της έργο και όχι να κωλυσιεργεί. Τα εμπόδια και οι καθυστερήσεις του Εργατικού Κόμματος και των Πρασίνων έναντι αυτής της σημαντικής νομοθεσίας, πρέπει να σταματήσουν» δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός.

Οι διεργασίες για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών δρομολογήθηκαν την Παρασκευή, όταν η Γερουσία ενέκρινε τις προωθούμενες αλλαγές στον εκλογικό νόμο, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση.

Οι εκλογές κανονικά, πρέπει να διεξαχθούν τον Ιανουάριο του 2017. Όμως, οι πολιτικές διεργασίες αναμένεται να επιταχύνουν τη διεξαγωγή τους, το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η προτεινόμενη προς ψήφιση νομοθεσία πρέπει ν' απορριφθεί από τη Γερουσία δύο φορές, προκειμένου ο πρωθυπουργός Τέρνμπουλ να έχει τη δυνατότητα προσφυγής σε πρόωρες εκλογές.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters