Μνημόνιο συνεργασίας με Ν. Κορέα για την ενίσχυση των εξαγωγών

Παρασκευή, 06 Ιουνίου 2014 17:07
UPD:17:13
FOSPHOTOS/Alexandros Katsis

Η χρονική ισχύς της συμφωνίας είναι πενταετής και μπορεί να επεκταθεί, αν ευοδωθεί, για άλλα δύο χρόνια.

Με βασική προτεραιότητα να ανοίξει ο δρόμος των ελληνικών εξαγωγών στην Κορέα υπεγράφη μεταξύ του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και του Νοτιοκορεάτη υπουργού Εμπορίου Γιουν Σανγκ Τζικ μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της θαλάσσιας και ναυπηγικής βιομηχανίας.

Η συμφωνία, που υπογράφηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, αποτελεί ένα ιδιαίτερα αποφασιστικό βήμα για τις σχέσεις των δύο χωρών και τα οφέλη της εκτιμώνται ως ιδιαίτερα σημαντικά για τα συμφέροντα της ελληνικής ναυτιλίας και τις ελληνικές κατασκευάστριες εταιρείες εξοπλισμών πλοίων.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ν. Κορέας αποβλέπει:

  • Στην ενθάρρυνση επαφών και συνεργασίας των ιδιωτικών φορέων των δύο χωρών, ιδίως μέσω ανταλλαγής τεχνογνωσίας, εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών στους τομείς της ναυπηγικής και της θαλάσσιας βιομηχανίας,
  • στην εξαγωγή ελληνικών κατασκευαστικών υλικών για τον εξοπλισμό πλοίων στα ναυπηγεία της Κορέας,
  • στην υλοποίηση κοινών προγραμμάτων,
  • στην εγκαθίδρυση συνδέσμων μεταξύ των επιχειρηματικών φορέων και οργάνωσης εκθέσεων ή εκδηλώσεων δικτύωσης στον τομέα της θαλάσσιας τεχνολογίας και του θαλάσσιου εξοπλισμού,
  • στη συνεργασία και ανάπτυξη κοινών δράσεων των φορέων στους τομείς της περιβαλλοντικής προστασίας, της καινοτομίας, της έρευνας και της ανάπτυξης.

Η χρονική ισχύς της συμφωνίας είναι πενταετής και μπορεί να επεκταθεί, αν ευοδωθεί, για άλλα δύο χρόνια.

Ως πρώτο βήμα για την υλοποίηση της συμφωνίας και την εγκαθίδρυση επαφής μεταξύ ελληνικών εταιρειών ναυτιλιακού εξοπλισμού και της κορεατικής ναυπηγικής βιομηχανίας, αμέσως μετά την υπογραφή του συμφωνητικού, διεξήχθη στο υπουργείο συνάντηση δικτύωσης (B2B) ελληνικών εταιριών ναυτιλιακού εξοπλισμού και εκπροσώπων της κορεατικής ναυπηγικής βιομηχανίας υπό τον κ. Βαρβιτσιώτη.

«Σήμερα, στη Ν. Κορέα, κάθε τέσσερις ημέρες παραδίδεται από τα ναυπηγεία της ένα πλοίο ελληνικής πλοιοκτησίας. Είναι σημαντικό, λοιπόν, σε αυτά τα πλοία, όχι μόνο τα ελληνόκτητα, αλλά σε και όλα τα υπόλοιπα πλοία που κατασκευάζονται στην Κορέα, να συμμετέχουν Έλληνες κατασκευαστές ναυτιλιακού υλικού. Κυρίαρχη προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουμε τον δρόμο των ελληνικών εξαγωγών στην Κορέα και, βέβαια, να επιτύχουμε την αύξηση της συμμετοχής του ναυτιλιακού εισοδήματος προς την εθνική οικονομία» ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Από την πλευρά του ο Γιουν Σανγκ Τζικ δήλωσε ότι σήμερα με τον κ. Βαρβιτσιώτη, υπέγραψαν ένα σημαντικό μνημόνιο συνεργασίας και ότι συμμετείχαν σε μια σημαντική συνάντηση μεταξύ ελληνικών και νοτιοκορεατικών εταιρειών. «Διαπιστώσαμε ότι οι παραγγελίες ελληνόκτητων πλοίων είναι οι πιο σημαντικές για τα κορεατικά ναυπηγεία, τα οποία γνωρίζουν πολύ καλά την ελληνική ναυτιλία και τη βιομηχανία κατασκευαστών ναυτιλιακού υλικού» ανέφερε.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα