ΗΠΑ: «Πράσινο» από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στον προϋπολογισμό 2014 - 2015

Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013 08:12
UPD:08:18
REUTERS/JASON REED

Εγκρίθηκε από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ο προϋπολογισμός για το 2014 και το 2015 που, αν επικυρωθεί από τη Γερουσία, θα απομακρύνει το φάσμα των επαναλαμβανόμενων κρίσεων των τριών τελευταίων ετών στις ΗΠΑ.

Οι βουλευτές, οι οποίοι συνεδρίαζαν για τελευταία φορά φέτος, υιοθέτησαν επίσης το μεγάλο ετήσιο νόμο για την Άμυνα, ο οποίος χαλαρώνει τους περιορισμούς στη μεταφορά στο εξωτερικό κρατουμένων του Γκουαντάναμο και μεταρρυθμίζει το χειρισμό υποθέσεων βιασμού στους κόλπους των ενόπλων δυνάμεων.

Η Γερουσία θα πραγματοποιήσει την τελευταία συνεδρίασή της για φέτος την ερχόμενη εβδομάδα.

Με μεγάλη πλειοψηφία η έγκριση

EURONEWS

Η Βουλή, στην οποία κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι, ενέκρινε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία (332 ψήφοι έναντι 94) τον προϋπολογισμό, τον οποίο διαπραγματευόταν επί εβδομάδες μετά την παράλυση της ομοσπονδιακής διοίκησης τον Οκτώβριο.

Τότε, το Κογκρέσο είχε ορίσει ως καταληκτική ημερομηνία αυτή την εβδομάδα για να συμφωνήσει σε ένα προϋπολογισμό μέχρι τις 15 Ιανουαρίου προκειμένου να υιοθετήσει τους οριστικούς νόμους για τα δημόσια οικονομικά. Το χρονοδιάγραμμα αυτό φαίνεται μέχρι τώρα ότι θα τηρηθεί.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποστηρίζει το συμβιβασμό, παρόλο που είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, ατελής και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη χθεσινή ψηφοφορία.

«Σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κόμματα και δείχνει πως η Ουάσινκτον μπορεί και οφείλει να σταματήσει αυτό τον τρόπο διακυβέρνησης δια της κρίσης και πως τα δύο στρατόπεδα μπορούν να δουλέψουν μαζί για να καταφέρουν πράγματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τζέι Κάρνεϊ.

«Πάει καιρός που προσπαθούμε να στραγγαλίσουμε οι μεν τους δε», οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι που ελέγχουν έκαστος το ένα ήμισυ του Κογκρέσου, εξήγησε ο ρεπουμπλικανός βουλευτής Πολ Ράιαν. «Θα πρέπει να κερδίσουμε τις εκλογές, αλλά μέχρι τότε, ας προσπαθήσουμε να πράξουμε με τρόπο ώστε αυτή η εξουσία, αν και διχασμένη, να λειτουργεί».

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός

Μετά από δύο χρόνια ιστορικής μείωσης, οι ομοσπονδιακές δαπάνες πρόκειται να αυξηθούν και πάλι το 2014, χάρη στην ακύρωση του 30% των αυτόματων περικοπών που επρόκειτο αρχικά να μειώσουν τον προϋπολογισμό τα δύο επόμενα χρόνια.

Οι στρατιωτικές δαπάνες, που επρόκειτο να υποστούν καθαρή μείωση, θα αυξηθούν ελαφρώς, προς μεγάλη ικανοποίηση το Πενταγώνου και του τομέα της άμυνας.

Η μερική ακύρωση αυτής της λιτότητας προκάλεσε ωστόσο την αντίδραση ορισμένων συντηρητικών βουλευτών και 62 Ρεπουμπλικάνοι στους 232 ψήφισαν κατά του κειμένου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι αποδέχθηκαν να αυξηθούν πολλοί δασμοί, κυρίως για τους επιβάτες αεροπλάνων, ωστόσο οι φόροι δεν αυξήθηκαν, όπως είχαν υποσχεθεί.

Όσον αφορά στις δαπάνες, οι ομοσπονδιακοί δημόσιοι υπάλληλοι που προσλαμβάνονται από το 2014, θα καταβάλλουν ελαφρώς μεγαλύτερες εισφορές.

Συνολικά το έλλειμμα (4,1% του ΑΕΠ το 2013) θα συνεχίσει να μειώνεται τα επόμενα 10 χρόνια. Σύμφωνα με την τελευταία διαθέσιμη εκτίμηση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO), αναμένεται να περιοριστεί στο 2,3% του ΑΕΠ το 2016 και το ποσοστό αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει με αυτό το νέο προϋπλογισμό.

Πάντως, η συμφωνία παραμένει, κατά κοινή ομολογία των δύο στρατοπέδων, ένας συμβιβασμός. Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο κράτος πρόνοιας (συντάξεις, υγεία, κοινωνικές αρωγές) ή στο φορολογικό μητρώο παραπέμφθηκαν στις ελληνικές καλένδες.

Τα ομοσπονδιακά επιδόματα προς τους μακροχρόνια ανέργους, τα οποία θεσπίσθηκαν στη διάρκεια της ύφεσης για να επιμηκυνθεί η περίοδος αποζημίωσης, θα εκπνεύσουν εξάλλου στο τέλος του χρόνου, επειδή οι Δημοκρατικοί δεν κατάφεραν να επιβάλουν την επανάληψη του προγράμματος την ερχόμενη χρονιά. Περίπου 1,3 εκατ. άνεργοι θα χάσουν τα επιδόματά τους στο τέλος Δεκεμβρίου και 4,9 εκατ. στη διάρκεια του 2014.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Γερμ. Πρακτορείο


Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα