Πού θα επενδυθούν τα κεφάλαια του «πράσινου» ομολόγου 500 εκατ. από τη Μυτιληναίος

Θα είναι διάρκειας 5,5 ετών και χωρίς εξασφαλίσεις
Κυριακή, 18 Απριλίου 2021 21:50
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Αλεξάκη
galex@naftemporiki.gr

Με στόχο τη χρηματοδότηση «πράσινων» έργων και την εξόφληση υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων, η Μυτιληναίος Α.Ε. ανακοίνωσε ότι προχωρά σε έκδοση «πράσινου» ομολόγου αξίας 500 εκατ. ευρώ, διάρκειας 5,5 ετών. Η ανακοίνωση συμπίπτει, δε, με την έναρξη της τελικής φάσης εργασιών στο Ενεργειακό Κέντρο της Μυτιληναίος, στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT), που αναμένεται να μπει σε λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους.

Μάλιστα, μόλις παρελήφθη και σημαντικό τμήμα του ειδικού μηχανολογικού εξοπλισμού.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση για την έκδοση της ομολογίας, «η Μυτιληναίος Α.Ε., μία από τις κορυφαίες βιομηχανικές και ενεργειακές εταιρείες παγκοσμίως, με πιστοληπτική αξιολόγηση BB-/BB (S/F), έχει δώσει εντολή στις BNP Paribas, Citigroup, και HSBC ως Γενικούς Συντονιστές (Global Coordinators) και Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών (Joint Bookrunners) να διοργανώσουν για λογαριασμό της μία σειρά από εξ αποστάσεως συναντήσεις με επενδυτές που επενδύουν σε τίτλους σταθερού εισοδήματος στην Ευρώπη, οι οποίες συναντήσεις θα ξεκινήσουν τη 19η Απριλίου 2021». Υπενθυμίζεται ότι η Mytilineos λαμβάνει αξιολόγηση «BB-» από τη Standard & Poors και «ΒΒ» από τη Fitch. 

Με βάση την ανακοίνωση, «υπό την επιφύλαξη των συνθηκών της αγοράς, θα ακολουθήσει διάθεση πράσινων ομολογιών, χωρίς εξασφαλίσεις, ονομαστικής αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ με διάρκεια 5,5 ετών (NCL/Μη Ανακλητές) (η “Έκδοση” και οι “Ομολογίες” αντίστοιχα). Δεν δύναται να διασφαλιστεί ότι η Έκδοση θα πραγματοποιηθεί ή ότι θα έχει το προαναφερθέν μέγεθος ή ότι θα ολοκληρωθεί». 

Πού θα επενδυθούν τα κεφάλαια

Όπως αναφέρεται, η Μυτιληναίος προτίθεται να διαθέσει τα καθαρά κεφάλαια που θα αντληθούν από τις Ομολογίες για (i) την εξόφληση υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων, (ii) τη χρηματοδότηση γενικών εταιρικών σκοπών, και (iii) την καταβολή των προμηθειών και εξόδων της έκδοσης. 

Ποσό αντίστοιχο με τα καθαρά κεφάλαια που θα αντληθούν από τις Ομολογίες θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση ή αναχρηματοδότηση, ολικά ή μερικά, Επιλέξιμων Πράσινων Έργων (συμπεριλαμβανομένων άλλων σχετικών υποστηρικτικών δαπανών), όπως προβλέπεται στο Πρόγραμμα Πράσινων Ομολογιών (Green Bond Framework) της εταιρείας. «Οι Ομολογίες θα διανεμηθούν στο πρότυπο του Regulation S, ενώ η Ηλεκτρονική Netroadshow παρουσίαση θα είναι διαθέσιμη».

Έμφαση σε «πράσινα» έργα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μυτιληναίος Α.Ε.  με ενοποιημένο κύκλο εργασιών που ξεπερνά το 1,9 δισ. ευρώ και με περισσότερους από 3.850 άμεσους και έμμεσους εργαζόμενους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον μετασχηματισμό της. Πλέον ο πρώην Τομέας Ολοκληρωμένων Έργων & Υποδομών έχει νέα οργανωτική δομή και  εστιάζει σε έργα που προωθούν τους στόχους της Ενεργειακής Μετάβασης και της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Έχει ήδη αναλάβει σημαντικά έργα στην Ελλάδα όπως το Κέντρο Υπερυψηλών   Τάσεων (ΚΥΤ) Κουμουνδούρου συνολικού προϋπολογισμού 46 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα ο Τομέας Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) της Μυτιληναίος Α.Ε. διεκδικεί νέα έργα στους μεγαλύτερους διαγωνισμούς του πλανήτη. Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία για την περίοδο 2019 - 2020, σε ολόκληρο το φάσμα της εκμετάλλευσης ηλιακής ενέργειας διαθέτει 21 έργα στο χαρτοφυλάκιό της σε όλες σχεδόν της ηπείρους και ήδη συγκαταλέγεται στους κορυφαίους 10 EPC Contractors στον κόσμο. 

Συνολικά ο Τομέας RSD ήδη έχει ήδη έργα άνω των 2GW σε όλο τον πλανήτη. Ειδικότερα, η εταιρεία έχει αναλάβει την κατασκευή φ/β παρκών 1,5 GW σε Ευρώπη, Αφρική, Ασία, ΗΠΑ και Αυστραλία, μεταξύ των οποίων τα εμβληματικά Talasol (στην Ισπανία) και Atacama (στη Χιλή), αλλά και περισσότερα από 400MW έργων αποθήκευσης ενέργειας.

Όπως έχει ανακοινώσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, οι στόχοι βιωσιμότητας και οι δείκτες επίδοσης ESG για το Περιβάλλον, την Κοινωνία και τη Διακυβέρνηση πλέον  «γίνονται στρατηγικός πυλώνας, κριτήριο λήψης αποφάσεων και οδηγός κάθε επιχειρησιακής λειτουργίας της Μυτιληναίος Α.Ε.».  

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα